Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dahl vant Birken. Aukland (43) slo landslagsstjerne i spurten: - Dette er stort

Nervepirrende spurtduell i Birkebeinerrennet.

BEST: Jon Kristian Dahl vant Birkebeinerrennet etter en spennende spurt. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
BEST: Jon Kristian Dahl vant Birkebeinerrennet etter en spennende spurt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Birkebeinerrennet er Norges mest tradisjonsrike turrenn og går hvert år fra Rena til Lillehammer. De 54 kilometerne er et slit for de fleste, men har etter hvert blit en fartsfest for de beste.

I fjor ga Petter Eliassen Martin Johnsrud Sundby en stakeleksjon da han satte ny løyperekord, som inspirerte sistnevnte til å legge om treningen for å bli verdens beste staker.

I år hadde verdens beste langrennsløper planer om å vise det og få sin revansje, men sykdom stoppet Sundby i å komme til startstrek.

I stedet benyttet John Kristian Dahl muligheten til å gjøre som han gjorde i Vasaloppet og sette hele eliten på plass. Eliassen måtte ta til takke med 3. plassen, mens 43 år gamle Anders Aukland imponerte stort med å bli nr. 2.

- Det er stort å ta «the double». Helt fantastisk. Dette er en veldig god start på påsken. Nå kan jeg ta ferie med god samvittighet, sier Dahl til NRK.

Aukland overrasket Superveteranen Aukland satte dermed overraskende nok landslagsløper Sjur Røthe på plass i spurten. Det var 43-åringens beste prestasjon denne sesongen.

- Dette var bra. Jeg er veldig fornøyd med 2. plass, sier Aukland til statskanalen.

- Det er veldig imponerende av Anders, sa Torgeir Bjørn fra kommentatorplass.

Dahl var offensiv gjennom store deler av løpet og prøvde flere ganger å rykke, selv om han har en god spurt. Han fikk ikke luka han ville ha, men det gjorde ingenting. Den tidligere langrennssprinteren satte nemlig sine tre utfordrere på plass i spurten.

Dahl er en «omskolert» sprinter, som har én verdenscupseier fra langrennskarrieren: skøytesprinten i Davos i 2009. 34-åringen fra Kirkenes har imidlertid alltid vært en allsidig herremann som har taklet mange typer distanser og stilarter.

Kowalczyk slått i kvinneklassen I kvinneklassen viste sveitsiske Seraina Boner, som vant Birkebeinerrennet også i 2011, 2012 og 2013, nok en gang sin enorme kapasitet i harde langløp og tok en ny imponerende triumf.

Justyna Kowalczyk holdt følge med Boner helt til avslutningen, men den polske stjernen måtte til slutt gi tapt og var 10,4 sekunder bak i mål.

Japanske Masako Ishida kapret 3. plassen. Astrid Øyre Slind ble beste norske kvinne på 6. plass. I herreklassen var imidlertid den norske dominansen total.

NEST BEST: Justyna Kowalczyk ble slått i duellen mot Sereina Boner og endte på 2. plass i Birkebeinerrennet.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NEST BEST: Justyna Kowalczyk ble slått i duellen mot Sereina Boner og endte på 2. plass i Birkebeinerrennet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart