VANT: John Kristian Dahl vant årets utgave av Vasaloppet.
Foto: ULF PALM / TT / NTB scanpix
VANT: John Kristian Dahl vant årets utgave av Vasaloppet. Foto: ULF PALM / TT / NTB scanpixVis mer

Dahl vant Vasaloppet etter vanvittig massespurt. Kopierte Anders Aukland

Ble historisk.

(Dagbladet): Ingen gikk raskere enn John Kristian Dahl på de 90 kilometerne fra Sälen til Mora i årets utgave av Vasaloppet.

Men det var bare så vidt. Det tradisjonsrike langløpet ble nemlig avgjort etter en vanvittig massespurt omtrent like folkerik og dramatisk som i sykkelsportens verden. Dahl vant spurten foran Stian Hoelgaard, Anders Mølmen Høst og Øyvind Moen Fjeld, som sørget for firedobbelt norsk.

Langrennsstjernen Dario Cologna var langt fremme i spurten og endte på 5. plass. Sveitseren sliter med en leggskade og har hoppet av verdenscupsirkuset midlertidig på grunn av skaden. Men stake klarer han. I dag holdt det til å bli beste utlending i Vasaloppet.

Dahl vant også Vasaloppet i 2014 og har nå like mange triumfer i det svenske langløpet som Jørgen Aukland. Ingen nordmenn har flere triumfer i rennet som tidligere ble dominert av svensker.

Nå er det imidlertid full norsk dominans også her, som i det meste annet som innbefatter ski under beina.

Dahl er en «omskolert» sprinter, som har én verdenscupseier fralangrennskarrieren: skøytesprinten i Davos i 2009. 34-åringen fra Kirkenes har imidlertid alltid vært en allsidig herremann som har taklet mange typer distanser og stilarter.

Katrim Smutna vant kvinneklassen foran Britta Johansson Norgren.

Rennet ble første gang arrangert i 1922. Etter det har det blitt norsk seier i herreklassen seks ganger: I 1971 ved Ole Ellefsæter, i 2004 ved Anders Aukland, i 2008 og 2013 ved broren Jørgen Aukland, i 2014 og 2016 ved John Kristian Dahl og i 2015 ved Petter Eliassen.

Norsk seier i kvinneklassen ble det i 2012 ved Vibeke Skofterud og i 2013 og 2014 ved Laila Kveli.