Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dale Oen = Northug

Svømmerens trener ser likhetstrekk.

KALD: Alexander Dale Oens trener berømmer svømmeren for å prikke inn formen - akkurat som Northug gjør. Foto: AFP/PETER PARKS
KALD: Alexander Dale Oens trener berømmer svømmeren for å prikke inn formen - akkurat som Northug gjør. Foto: AFP/PETER PARKS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svømmelandslagstrener Petter Løvberg mener det finnes mange likhetstrekk mellom Alexander Dale Oen (26) og langrennsløperen Petter Northug (25).

Ikke bare er de omtrent jevngamle. De trener begge bevisst opp mot store mesterskap, nedprioriterer nasjonale konkurranser og har en egen spesiell evne til å prestere best når det gjelder.

Les: Store mesterskap.

- Sammenligningen er relevant. Alexander har vært i toppform i hvert eneste hovedmesterskap siden 2005. Det er den styrken han har, det har han vist hvert eneste år. Det handler hele tiden om å finne motivasjon til å holde modus og fokus, samt å periodisere treningen. Alexander er helt kald der, det trenger ikke å svømme fort i januar og februar. Han flink til å ha is i magen og til å slippe ned skuldrene når det ikke teller så mye. Vi var ikke på høydeleir i fire uker i Flagstaff i USA i mai for å være i form i juni. Der var vi for at han skulle være i form her, sa Løvberg etter dagens semifinale på 50 meter bryst.

Ikke viktig Likheten med Petter Northug er åpenbar. Nordtrønderen leverer alltid i mesterskap, trener hardt i periode og bruker høydetrening bevisst i perioder. Han bryr seg heller ikke alltid om å være i toppform i renn som ikke betyr noe.

Men resultater blir det.

- Er dine tanker rundt dette en del av en «norsk» treningskultur for de aller beste?

- Det er i hvert fall en kultur vi er veldig klar over. Vi har prøvd bevisst å endre holdningene i denne retningen, og Alexander har vært foregangsmann. Det er ikke viktig å vinne ti NM-medaljer. Han brukte årets NM som ren trening fram mot dette mesterskapet, sa landslagstrener Løvberg.

- For eksempel gir vi klarsignal tidlig i høst til dem som skal delta i EM kortbane i desember. Slik håper vi det skal bli lettere for dem å prestere i mesterskapet. I dette arbeidet har vi hatt en bevisst strategi for å dra med oss klubbtrenerne. Vi prøver å skape en kultur for at det er internasjonale konkurranser som teller, fortalte 52-åringen.

LIKE GAMLE: Petter Northug fikk både gullmedaljer og -jakker i Kollen i vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LIKE GAMLE: Petter Northug fikk både gullmedaljer og -jakker i Kollen i vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

To klubbtrenere er for eksempel med til mesterskapet i Shanghai.

VM i Roma Toppingen av form er nevnt. I Roma deltok Dale Oen som den eneste i semifinalen med tekstildrakt. Det endte uten en plass i finalen.

- Hadde han god nok form til å vinne om han hadde stilt med superdrakt som de andre?

- Vi får aldri vite om han hadde vært god nok til det, men han var i sitt livs form i forhold til det året og gjorde en tid under minuttet selv uten superdrakt da også, men det var det ingen som la merke til. Det er ikke utenkelig at han kunne ha svømt ett sekund fortere med superdrakt, sa Løvberg og lot både spørsmål og svar henge i luften.

- Det viktigste med det mesterskapet var at han holdt hjulene i gang. Slik sett var jeg veldig fornøyd med det han presterte, konkluderte landslagstreneren.

Onsdag svømmer Dale Oen finale på 50 meter bryst.

(NTB)