Dale Oen får ikke begravelse på statens bekostning

Hedres i stedet med krans fra regjeringen.

HEDRES MED KRANS: Regjeringen vil hedre Alexander Dale Oen for idrettsprestasjonene og for forbildet han var.Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HEDRES MED KRANS: Regjeringen vil hedre Alexander Dale Oen for idrettsprestasjonene og for forbildet han var.Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Regjeringen har i dag besluttet at de vil hedre Alexander Dale Oen med krans fra Regjeringen når den avdøde svømmestjernen begraves.

Det opplyser statsministeren kontor til Dagbladet.

- Dale Oen hedres for sine helt eksepsjonelle og fantastiske idrettsprestasjoner og opplevelsene han ga oss, og for det forbildet han var for unge idrettsutøvere og mange andre, sier SMK.

Tidligere har kjente nordmenn som Einar Førde, Albert Nordengen, Aud Schønemann og Arve Opsahl blitt hedret på samme måte.

Ved en slik markering har det vært vanlig at en statsråd er tilstede, men det avtales normalt i samråd med familien.

Det blir imidlertid ikke snakk om begravelse på statens regning, slik flere har tatt til orde for i dag.

Øygarden vil betale
Blant dem er Øygarden-ordfører Otto Harkestad, tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl og svømmepresident Per Rune Eknes.

- Hvis ikke staten gjør det, kommer Øygarden kommune til å gjøre det som en ære til idrettsutøveren Alexander, sa ordfører Harkestad til Dagbladet tidligere i dag.

Siden 2. verdenskrig har bare to idrettsutøvere i Norge fått begravelse på statens regning: Skihopper Birger Ruud og løperdronning Grete Waitz.

Fortjente det samme
Bjørge Stensbøl var blant dem som engasjerte seg for statsbegravelse til Grete Waitz i fjor, og han var ikke i tvil om at også Alexander Dale Oen burde få samme behandling.

Den tidligere toppidrettssjefen mener storheten til 26-åringen strakk seg mye lenger enn bare i bassenget.

- Med det samfunnsengasjementet Alex viste og den innsatsen han gjorde for ungdom, blant annet gjennom MOT, mener jeg Alex bør begraves på statens bekostning, sier Stensbøl til Dagbladet.