Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dale Oen fikk prisen for årets forbilde etter sin død

Rørende scener på Idrettsgallaen.

TAKKET: Alexander Dale Oens bror Robin tok i mot prisen for årets forbilde på vegne av sin bror i kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
TAKKET: Alexander Dale Oens bror Robin tok i mot prisen for årets forbilde på vegne av sin bror i kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR/OSLO (Dagbladet):

Friidrettsutøveren Henrik Ingebrigtsen stakk av med den aller første prisen på Idrettsgallaen 2013, da han fikk prisen for årets gjennombrudd, i konkurranse med Tonje Angelsen, Alexander Kristoff, Bartosz Piasecki, og Synnøve Solemdal.

- Jeg vil takke mine to sponsorer gjennom mange år, mamma og pappa, sa rogalendingen, og fikk hele salen i Hamar OL-amfi til å le.

- Og jeg ville takke alle mammer og pappaer i hele landet, som stiller opp for barna sine og kjører dem rundt omkring, fortsatte han.

Thoresen årets lagspiller
Den neste prisen som ble delt ut var for årets lagspiller. De nominerte var Marit Malm Frafjord, Brede Hangeland og Patrick Thoresen.

Vinneren ble Thoresen, som hadde sendt pappa Steffen til å ta imot prisen.

Berger årets kvinnelige utøver
Den neste prisen ut var klassen årets kvinnelig utøver, og der vant Tora Berger, i konkurranse med Marit Bjørgen, Cecilia Brækhus og Suzann Pettersen.

Skiskytteren fulgte direkte med fra Ruhpolding da hun fikk budskapet.

Hedret Paralympics-vinner
Den neste prisen som ble delt ut var den for årets mannlige funksjonshemmede utøver, og ikke overraskende ble det Tommy Urhaug, som tok Paralympics-gullet i bordtennis, som vant.

De andre nominerte var Runar Steinstad (friidrett) og Roger Aandalen (boccia).

Håndballjentene vant
Fra bordtennisesset Urhaug gikk gallaen videre til prisen for årets lag, og der var det på forhånd vanskelig å si hvem som ville stikke av med seieren.

Både håndballjentene, hockeylandslaget og U21-landslaget i fotball var nominerte, og vinnerne ble håndballjentene, som vant OL-gull i London i sommer, og tok EM-sølv før jul.

- Vi vil takke lagvenninnene våre. Vi har også et helt fantastisk trenerteam, sa Marit Malm Frafjord, som tok i mot prisen på scenen på Hamar sammen med et knippe av de andre gulljentene.

Hedret Dale Oen
Tilstede under Idrettsgallaen var også Alexander Dale Oens bror Robin, som fortalte om hvordan 2012 var for ham og familien.

- Fjoråret begynte bra, men så kom 1. mai og om morningen fikk vi telefonen om at han var død. Og da stoppet verden rundt oss, forteller broren som ble intervjuet av NRK-programleder Anne Rimmen.

- Vi er her for å hedre bror. Mamma og pappas sønn. Og det er en utrolig fin gest av Idretts-Norge å hedre ham, fortsetter Robin.

Tilstede var også Alexander Dale Oens tidligere svømmekonkurrent, Daniel Gyurta.

Ungareren, som vant finalen på 200 meter bryst under London-OL, viste at han tenkte på sin avdøde kamerat da han han fra pallen rettet en finger opp mot himmelen.
I salen på Hamar leste han opp en tale til Dale Oens familie - på norsk! - hvor han fortalte at han ønsket å hedre sin avdøde kamerat.

Deretter ga han Dale Oen-familien en kopi av OL-gullmedaljen.
Bartosz vant
I prisen for «åpen klasse» var det, ikke overraskende, fektehelten Bartosz Piasecki som vant.

Mannen som var ukjent før sommeren, ble nasjonalhelt da han tok OL-sølv i London.

De andre nominerte var Carl Yngvar Christensen (styrkeløft), Andreas Håtveit (freestyle), Tonje Sørlie (kickboxing) og Mads Østberg (rally).

Pris til London-helt
Den neste vinneren kom heller ikke som noen voldsom overraskelse.

I klassen for årets kvinnelige funksjonshemmede utøver ble det nemlig Paralympics-gullvinner Sarah Louise Rung som vant.

Svømmejenta vant i konkurranse med Mariann Vestbøstad Marthinsen (langrenn/svømming) og Trude Raad (friidrett).

Rå Verås Larsen
Den neste klassen var tilsynelatende mer åpen. I klassen for årets mannlige utøver var det nemlig bare sterke kandidater:

HEDRET: Alexander Dale Oen ble hedret ved flere anledninger på Idrettsgallaen i kveld. Han fikk blant annet prisen for årets forbilde. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HEDRET: Alexander Dale Oen ble hedret ved flere anledninger på Idrettsgallaen i kveld. Han fikk blant annet prisen for årets forbilde. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Anders Bardal, Edvald Boasson Hagen, Aleksander Hetland, Henrik Ingebrigtsen og Eirik Verås Larsen.

Og vinneren ble sistnevnte, altså OL-gullvinner i kajakkpadling, Verås Larsen (36).

- Dette var gøy, utrolig gøy. Jeg må få takke min kone. Uten Mira hadde ikke dette vært mulig. Gullet i London er takket være henne, så takk skal du ha, Mira, sa Verås Larsen, og la til:

- Jeg må også få lov til å takke mine foreldre, som har støttet meg gjennom hele karrieren.

Verås-dobbel
Eirik Verås Larsen hadde imidlertid ikke gitt seg med det. 36-åringen vant nemlig også neste pris: Utøvernes egen pris, stemt fram av utøverne selv.

36-åringen gliste godt da han gikk opp på scenen for andre gang.

- De gamle er eldst, er det ikke sånn, spurte han.

- Dette er fantastisk. Jeg setter dette høyt siden utøverne har stemt dette fram, fortsatte han før han takket treneren sin og landslagssjefen.

Ildsjel fra Stange
Den neste prisen var den minst profilerte i kveld - men også kanskje den viktigste - nemlig prisen for årets ildsjel.

Vinneren ble Marius Langberg (78) fra Stange sportsklubb.

Han var én av fem nominerte, og vant for fantastisk arbeid som fotballtrener i 60 år.

Hedret skøytehelter
Årets hederspris gikk til Hjalmar «Hjallis» Andersen og Knut «Kuppern» Johannesen.

De to legendene og OL-vinnerne på skøyter gliste og spøkte på scenen, og viste at de, selv om de er godt oppe i åra, er unge til sinns.

Dale Oen årets forbilde
Den neste prisen var også en jurybegrunnet pris - nemlig den for årets forbilde. Men vinneren kunne ikke være tilstede på Idrettsgallaen i kveld.

Prisen, som ble delt ut av kulturminister Hadja Tadjik og svømmeverdensmester Alexander Hetland, gikk til Alexander Dale Oen - post mortem.

Prisen ble tatt i mot av storebror Robin som sa dette:

- Jeg vil takke juryen og resten av Norge. Dette betyr mye for familien og forhåpentligvis resten av Norges befolkning. Jeg vil trekke fram to leirer: Familien, ved mamma og pappa. Dette ville ikke vært mulig i det hele tatt uten dem. Den andre leiren er norsk idrett, og Norges svømmeforbund, som har satset på Alexander i alle år.

- Tusen takk, Norge, og tusen takk, jury.

Brækhus vant til slutt
Den aller siste prisen gikk til bokseren Cecilia Brækhus, som ble årets navn. Prisen ble tatt imot av manager Kevin Skabo, ettersom Brækhus selv er influensasyk.

Prisen for årets trener gikk forøvrig til svømmelandslagstrener Petter Løvberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!