VILLE SETTE VERDENSREKORD: Alexander Dale Oen vant gull på 100 meter bryst. Foto:  AFP PHOTO / MARK RALSTON
VILLE SETTE VERDENSREKORD: Alexander Dale Oen vant gull på 100 meter bryst. Foto: AFP PHOTO / MARK RALSTONVis mer

Dale Oen gikk for verdensrekord

Treneren mener gullgutten gikk for mer enn medaljer.

Landslagstrener Petter Løvberg innrømmer at Alexander Dale Oen (26) gikk for verdensrekord da han tok gullet på 100 meter bryst i svømme-VM tidligere denne uken.

- Det så dere jo, sier han.

Amerikaneren Ryan Lochte ble den første til å sette verdensrekord med tekstildrakt igjen. Det gjorde han torsdag da han slo landsmannen Michael Phelps på 200 meter medley. Tiden 1.54,00 var ny rekord med 14 hundredeler.

I det forrige verdensmesterskapet i Roma for to år siden ble det satt hele 43 verdensrekorder. Da svømte 19 stykker under ett minutt på 100 meter bryst. I finalen i Shanghai var det kun tre som var under minuttet.

Plan Planen var at Dale Oen skulle bli den første til å sette verdensrekord igjen i Shanghai. Det gikk nesten.

Nordmannen lå fire tideler foran skjemaet til verdensrekord etter 50 meter, men de siste 50 ble litt for lange, og selv om han slo nestemann med sju tideler kom han 13 hundredeler for seint til å slette verdens raskeste tid på distansen.

- Fram til torsdag var løpet til Alex det beste løpet i forholdt til en angitt poengsum i mesterskapet. Vi trenger slike svømmere som han som viser at det går an å svømme fort med tekstildrakter også, sier Løvberg.

Vil falle Han mener at det gikk inflasjon i verdensrekorder i en periode, og at svømmeverden må tilbake til da begrepet «årsbeste i verden» var mer verdsatt. Selv har den norske landslagsledelsen vært bevisst på å bruke uttrykket «beste tid noensinne i tekstildrakt».

- Samtidig må vi ha tro på at at det går an å sette rekorder framover også. Idretten går videre, og jeg er sikker på at verdensrekordene kommer til å ryke en for en. Jeg er heller ikke sikker på at den siste rekorden er satt i dette mesterskapet, mener Løvberg.

(NTB)