Dale Oen slått ut av VM

Skuffet i semifinalen.

INGEN VM-FINALE: Alexander Dale Oen ble slått ut i semifinalen. Foto: AFP
INGEN VM-FINALE: Alexander Dale Oen ble slått ut i semifinalen. Foto: AFPVis mer

Alexander Dale Oen (24) angret ikke på draktvalget etter exiten fra VM-semifinalen.

For første gang på fire år er han ikke i finalen på 100 meter bryst i et mesterskap. 59,90 søndag var klart årsbeste, men 13.-plass holdt ikke til finale.

- Utøverne har snakket om at mye har vært på halv 12 i Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) den siste tiden. Det er klart at det er kjedelig, men VM var stedet å vise misnøyen på. Det er da det er mest synlig. Jeg skulle helt klart ønsket at jeg var mer skuffet akkurat nå, sa sølvvinneren fra OL i Beijing.

- Tok du en kalkulert risiko?

- Ja, det er vel akkurat det det er. Dette var en stille protest. Det viser at folk bryr seg.

- Så du angrer ikke på at du ikke brukte det beste utstyret?

- Nei, selv om det ikke er helt meg å ryke ut i semifinalen.

Dale Oen holdt en liten åpning for å bruke en ny drakt på den halve brystdistansen, men landslagssjef Petter Løvberg tvilte på det. Dale Oen har ikke testet det nye utstyret, og uansett har de lagt en plan fram mot OL i London i 2012.

Mangler litt
Tidene viser at drakten hadde sitt å si. 16 løpere svømte under ett minutt på distansen. Før OL i Beijing var den olympiske rekorden på over ett minutt. Det er klart at drakten har sitt å si for en slik tidsmessig utvikling.

For Dale Oens del handlet det nok også om manglende toppform. Det var ventet etter som han tok seg en lang treningspause etter lekene i Kina.

- Jeg er i dårligere form enn under OL, sa Dale Oen.

Hadde han svømt 59,16, som han gjorde som best i Beijing, ville han ha vært ett hundredel bak tredje beste tid i Roma søndag.

-  Dette var helt greit, ikke mer enn det.

Ikke overrasket
Landslagssjef Petter Løvberg var ikke overrasket over at det endte som det gjorde.

- Alternativet var å droppe VM, men vi bestemte oss for å trene bra i vår og sommer. Planen har hele tiden vært at han skulle bli bedre og bedre ut over i sesongen. Og han svømte sine desidert to beste løp for året her i Roma, sa Løvberg.

Den planlagte pausen etter OL og draktnekten er begge deler av en plan som skal gjøre ham til verdens beste i kommende OL.

- For oss er det viktigere det han gjør de tre neste årene. Treningsgrunnlaget har ikke vært godt denne sesongen. Det visste vi også. I dag gikk det ganske fort de første 50 meterne, men da fikk han det for tungt på de siste 50. Du kan aldri være sikker, men jeg tror at han går seirende ut av draktproblematikken på lang sikt. Likevel var ikke det den viktigste grunnen til at han ikke nådde finalen denne gangen. Jeg er overbevist om at det handler mer om treningsgrunnlaget, sa landslagssjefen.

Om landslagssjefen har rett får vi aldri svaret på.

Snildal til finalen
Ingvild Snildal tok seg til VM-finale på 100 meter butterfly. Svenske Sarah Sjöström (15) satte verdensrekord i semifinalen med 56,44.

Snildal imponerte med fjerde beste tid totalt i semifinalen og satte igjen norsk rekord. Hun kom i mål på 57,20 og senket sin egen rekord med 0,47 sekunder fra kvalifiseringen tidligere søndag.

Svenskenes kjempetalent, Sarah Sjöström (15), var raskest både i kvalifiseringen og i semifinalen. I semifinalen svømte hun inn til verdensrekord. Hun var 0,64 sekunder foran Jessicah Schipper, som hadde nest beste tid i semifinalen.

Finalen på 100 meter butterfly går mandag.

(NTB)