STØTTEERKLÆRING: Alexander Dale Oen ville vise at han står sammen med de pårørende etter ofrene for bomben i Oslo sentrum og massakren på Utøya.Foto: SCANPIX/EPA/BARBARA WALTON
STØTTEERKLÆRING: Alexander Dale Oen ville vise at han står sammen med de pårørende etter ofrene for bomben i Oslo sentrum og massakren på Utøya.Foto: SCANPIX/EPA/BARBARA WALTONVis mer

Dale Oen tok til tårene

Markerte tragedien ved å peke på flagget på badehetta.

Da det unngåelige spørsmålet om de tragiske hendelsene fredag dukket opp, ble det for mye følelser å holde styr på for Alexander Dale Oen (26) i svømme-VM søndag.

Dale Oen svømte sitt beste løp for sesongen med tiden 59,71, og dermed fikk han best tid av samtlige i kvalifiseringen på 100 meter bryst i Shanghai.

Det betyr semifinale senere søndag.

Da han kom i mål, pekte han på badehetta med det norske flagget på, og det var ikke tilfeldig. Han ville vise at han står sammen med de pårørende etter ofrene for bomben i Oslo sentrum og massakren på Utøya.

I intervju med svensk TV og Eurosport klarte han seg bra, men da spørsmålene kom på norsk, ble det verre for ham.

- Jeg gjorde det for å vise at vi står sammen, sa han til NRK mens leppene dirret.

- Du er veldig påvirket av dette?

- Ja. Det er helt for jævlig, sa Dale Oen.

Tomt Noen meter bortenfor stoppet han opp foran den skrivende pressen. Tårene rant nedover kinnene, og han klarte nesten ikke å snakke.

- Jeg fikk noen vanskelige spørsmål der borte. Jeg kom meg videre, og det er det som betyr noe, sa Dale Oen.

- Jeg har ikke ord, sa Dale Oen da neste spørsmål kom. Da fant det klokest å gå ut av sonen der pressen står etter at konkurransene er over.

Lørdag fikk ingen av de norske utøverne lov til å snakke om det som hadde skjedd til pressen. Søndag fantes det ingen slike regler.

- Han var forberedt på at det ville komme spørsmål om tragedien, og jeg tror det var bra at han fikk det ut. Det gikk greit for ham i starten, men så ble det verre og verre, sa svømmernes pressetalsmann, Lars Otto Bjørnland.

Emosjonelt Landslagstrener Petter Løvberg var inne på det samme.

- Det ble emosjonelt og mange følelser. Det var aldri aktuelt å trekke laget fra mesterskapet, og Alexander har vært tydelig på at han vil prøve å skape glede i Norge etter det som er skjedd. Han flyttet nylig til Oslo, og dette ble nært for ham. Det er vanskelig å konsentrere seg om VM etter det som skjedde, men han har klart det og han gjorde sitt beste løp for året. Da er det ikke så rart at det kommer en utladning, mente landslagstreneren.

Løvberg sier at de har snakket om at nettopp det kunne skje. Han mente at det kunne være greit å få ut følelsene.

- Slik kan han komme seg videre, selv om du aldri blir ferdig med noe slikt. Vi har selv valgt å ta dette internt til nå, men i dag var vi forberedt at han måtte snakke om det. Da spørsmålene kom på norsk, ble det for sterkt for ham.

- Tror du en slik utladning kan ha noe å si for semifinalen senere søndag?

- Nei, det tror jeg ikke.

- Var du trygg på ham før semifinalen?

- Man kan aldri være helt trygg. Folk reagerer forskjellig. Jeg synes han sto for en utrolig prestasjon. Nå er målet at han skal svømme enda fortere i semifinalen og aller fortest i finalen mandag, sa landslagstrener Petter Løvberg.

(NTB)