Damebesøk og cola-forbud

TOPPIDRETTSSENTERET: Ei lett joggeøkt på tredemølla, og så fikk Henning Berg og resten av landslagsgutta fri resten av kvelden for å spise middag med sine kjære. - Vi trenger litt mental avkobling nå, sier landslagskapteinen.

Glade og stolte, men tunge både i beina og hodet kom landslagsgutta i går ettermiddag til Toppidrettssenteret for å pleie støle muskler etter gjørmeslaget i Bucuresti. Resten av kvelden handlet om å nullstille seg psykisk. Det gjorde spillerne sammen med koner, kjærester, venner og familie. Frikvelden var vel fortjent. Og veldig viktig.

- Gutta sier at det er dobbelt så utmattende å spille landskamp som klubbkamp fordi det er mye tøffere psykisk. Her de vinne, ellers er de ute av kvaliken. Når de spiller klubbkamper i England har de ikke problemer med det. Der kommer det en ny kamp etter få dager, og de kan ta igjen det tapte. Derfor er det mye tøffere og mye mer slitsomt å spille landskamp, sier landslagslege Lars Engebretsen.

Egen meny

Henning Berg gledet seg til å koble av med kona Line Stille Berg etter seks intense dager sammen med landslagsgutta.

- Selvfølgelig gjør jeg det, sier han.

Lars Engebretsen har følgende plan for å gjøre spillerne klar til hjemmekampen mot Bosnia onsdag.

- Tre ting. For det første kosthold. De må spise mye og riktig mat, en god blandig av proteiner og karbohydrater. Christine Helle (kostholdsekspert) på Toppidrettsenteret har laget en meny vi bruker. Den leveres på hotellet og er veldig variert. Noen spiser mer fisk enn andre. Alle spiser pasta.

Dessuten må de drikke riktig, ikke cola, men energidrikker.

- Det andre er søvn. De må sove mye, og har fått beskjed om å ta det med ro. I går fikk de lov til å ta én øl, men de fleste gikk og la seg veldig tidlig. I kveld får de fri til å spise middag sammen med familie og kjente. Men alle skal være tilbake innen klokka 23.00.

- Det tredje er treninga, som først og fremst handler om å få vekk melkesyre og stølhet. Dette kombineres med massasje. Mandag er det vanlig trening, og da bør de være nullstilte, sier Engebretsen.

- Har spilt bedre

Henning Berg advarer både presse, publikum og lagkamerater mot å tro at alt nå kommer til å gå på skinner mot tre nye poeng på Ullevaal.

- Det blir ikke lett å restituere seg, sier han.

Lørdag var han Norges beste mot Romania.

- Det blir lagt merke til når man har et par avgjørende inngrep, men jeg tror helt sikkert jeg har spilt bedre landskamper, sier mannen med 92 kamper for Norge.

Nå krever han full skjerping av samtlige spillere fram mot onsdag.

- Alle som er her, veit at det må jobbes hardt. Det viktigste i landslagsmiljøet nå, er den prosessen vi hadde fra i vår. Vi har satt opp en del verdier om hva vi vil være og hva vi vil stå for. Men prosessen i seg sjøl var like viktig. Den har involvert alle spillerne på laget og alle i støtteapparatet, sier Berg.

- Folk tar ansvar

Han mener at dette har løftet enkeltspillere markert:

- På grunn av denne prosessen føler spillerne nå større egenandel i landslaget. Folk tar mer ansvar. Spillerne er tryggere i rollene sine. Se hvor god Trond Andersen har vært i høst. Tidligere kunne han være bra en kamp, og ikke så bra neste gang. Nå spiller han jevnt bra. Eirik Bakke spiller også bedre enn han har gjort på lenge. Ole Gunnar veit vi er i toppform, Carew har kommet tilbake, Claus kommer inn og spiller kjempebra. Christer og André er jevnt bra, og Thomas kommer tilbake og spiller bra, ramser han opp.

- Vi er offensive i tankegangen og tør å stole på oss sjøl. Men vi må gjøre det hver eneste gang, og ikke slappe av et sekund. Vi er nødt til å ha samme gutsen i laget som vi hadde mot Danmark og Romania. Det er det som har blitt standarden nå, og det er der vi har lagt lista. Det må vi fortsette med. Ellers vinner vi ikke mot Bosnia, sier Henning Berg til Dagbladet.

- Mye å lære

- Semb skryter av at du har et veldig godt fotballhode. Har du mer å lære?

- Ja, det er alltid mer å lære. Ingen er utlært. Det er litt av det fantastiske med fotball. Du blir aldri utlært verken som spiller eller trener. Det er alltid noe å ta tak i, og noe som kan gjøres bedre.

- Hva kan du bli bedre på?

- Jeg kan bli bedre på alt.

- Er det det som driver deg?

- Det som driver meg er at jeg synes det er moro å spille fotball. Jeg liker å vinne fotballkamper. Og det å få lov til å være med på landslaget, har jeg alltid syntes vært stort. Har alltid hatt det gøy når jeg spiller for Norge. Har alltid trives med det.

- Det er vel ekstra deilig å komme hjem til Norge etter en kamp som mot Romania?

- Ja, det er viktig å glede seg over seieren, men vi vet at det snur utrolig fort i fotball. Kampen mot Bosnia begynner for oss her i dag. Det glir ikke på skinner. Nei, det må jobbes hver eneste dag. Vi må repetere om og om igjen hver gang vi møtes. Det glir dessverre ikke på skinner. Ingenting i livet glir på skinner, sier Henning Berg.

LETT DAGEN DERPÅ: Henning Berg og resten av heltene fra Bucuresti hadde lett trening på Toppidrettssenteret i går. Etterpå hadde de fri. Henning Berg tok med kona Line Stille Berg ut på middag.