Damene endelig på plass

I åtte måneder har Thorstein Helstad (25) vært proffspiller i Austria Wien, men det er først nå han føler seg etablert. Damene i hans liv er nemlig endelig på plass.

WIEN (Dagbladet): Søndag er det klart for lokaloppgjøret mellom Austria Wien og Rapid Wien. Helstads Austria leder serien klart med 16 poeng, mens Rapid ligger forholdsvis trygt plassert midt på tabellen. Hedmarkingen ble vraket fra laget da vårsesongen startet for to uker siden, men håper å komme inn i varmen igjen så snart som mulig.

- Jeg var i startelleveren til treningskampene i oppkjøringen og ble veldig overrasket da jeg ble satt ut av laget. Det var en skikkelig nedtur. Treneren gir som regel aldri begrunnelser når han vraker spillere, så det er bare å jobbe videre, sier Helstad til Dagbladet.

Mye pendling

Og bare så det er poengtert: Kvinnene i den tidligere Brann-spillerens liv er samboeren Hilde Selander (27) og Isabell (10 1/2 md.).

- Hilde meldte flytting i fjor høst, men det har vært mye pendling samtidig som jeg har reist en del. Det er først nå jeg virkelig føler at familien er samlet, sier Helstad til Dagbladet.

Siden han dro fra Bergen til Østerrike i fjor sommer, har det gått i ett bankende kjør for odelsgutten fra Vang i Hedmark: Oppkjøring til ny sesong, to kamper i uka, hussalg i Bergen, leilighetskjøp i Oslo, juleferie, oppkjøring til andre halvdel av sesongen samt landslagssamlinger.

- Vi hadde ikke tid til å døpe Isabell, en gang, ler samboer Hilde.

Toppleilighet

Først i juleferien ble det tid. Da var dåpsbarnet ni måneder. Fra da av og fram til 10. februar så ikke Thorstein snurten av sin lille familie grunnet samlinger med både klubb- og landslaget.

- Det var helt forferdelig. Isabell hadde fått to tenner og vokst noe voldsomt siden sist jeg så henne. Jeg har nok vært borte halvparten av levetida hennes, og naturligvis gått glipp av mye. Men det er vel prisen man må betale for å være med på både klubb- og landslaget, sier Helstad som bor i en 145 kvadratmeter toppleilighet nær Wien sentrum og i gangavstand til sine norske lagkamerater Raymond Kvisvik og Sigurd Rushfeldt.

Imponerende

Seks mål på 11 landskamperkamper. Verken Solskjær eller Flo kan skryte av noe sånt. Og landslagssjef Nils Johan Semb har flere ganger gjort det klart at Helstad er en mann han vil satse på framover.

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig å høre. Og landslaget er absolutt noe jeg vil være med på, selv om det tar mye tid. Men først og fremst må jeg sørge for at jeg får nok spilletid på klubblaget, sier Helstad som står bokført med fem seriemål for Austria Wien.

Han har nettopp kommet hjem fra dagens andre treningsøkt på Franz Horr Stadion. Datteren Isabell hviner av fryd og klapper i de små hendene sine. Det er middagstid, og hun vet hva som er i ferd med å skje.

- Etter en dårlig trening eller kamp er det godt å komme hjem til Isabell. Hun er litt av en solstråle og får meg alltid i godt humør.

Tyskkurs

Helstad har to og et halvt år igjen av kontrakten, og er innstilt på å bli i klubben ut kontraktstida. Men samtidig ser han på oppholdet i den østerrikske hovedstaden som et springbrett til større ligaer.

- Vi leder serien med 16 poeng, og målet er å kvalifisere oss til Champions League. Da er også sjansen større til å vise seg fram for bedre klubber. Jeg skulle gjerne ha spilt i storklubber i Spania, Italia eller England, men jeg tenker ikke så mye på det akkurat nå. Vi har akkurat kommet i orden i leiligheten, og er innstilt på å være her en stund, sier den tidligere Brann-spilleren.

Barnevakt

Også for samboeren Hilde har overgangen til ny klubb og nytt land vært vanskelig. Som hjemmeværende med Isabell er det ikke lett å komme i kontakt med folk.

- Men det blir nok bedre når hun begynner i barnehagen. Og så skal også jeg lære med tysk. Jeg har blitt kjent med noen av damene til Thorsteins lagkamerater, men de kvir seg for å snakke engelsk. Du føler deg ganske utenfor når du ikke snakker språket her nede, sier Skiens-jenta.

- Men vi har fått oss barnevakt slik at vi kan komme oss ut oftere. Som nybakte foreldre vet vi å sette pris på sånt, sier hun.

Thorstein Helstad følger nøye med på hva som skjer i Idrettsveien i Bergen. Han syntes synd på Brann som måtte slite for eliteserie-overlevelse forrige sesong. Nå er han spent på hva tidligere lagkamerat Mons Ivar Mjelde kan få til.

- Han har ikke trenererfaring, men han har jo spilt i utlandet og opplevd mye, så det kan bli spennende, sier landslagsspilleren.

SOLSTRÅLEN: Tid for middag for den minste. Isabell vet hva som skal skje, og hviner av fryd.