ROLLENE SNUDD: I sommer får damene sitt eget ritt under avslutningen av Tour de France. Da venter det podiumsgutter på det tre beste under blomsterseremonien. Dette bildet viser Marianne Vos på podiet etter fjorårets Fleche Wallonne. (FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM)
ROLLENE SNUDD: I sommer får damene sitt eget ritt under avslutningen av Tour de France. Da venter det podiumsgutter på det tre beste under blomsterseremonien. Dette bildet viser Marianne Vos på podiet etter fjorårets Fleche Wallonne. (FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM)Vis mer

Damene jubler for innføring av podiemenn

- Unaturlig å få kyss fra damer.

(procycling.no): Arrangøren av Tour de France ønsker å gi kvinnesykling et skikkelig løft. Derfor får damene sitt eget ritt som blant annet involverer 13 runder på Champs-Élysées samme dag som herrerittet avsluttes.

La Course by Le Tour de France vises i hele 147 land.

Som en gest til damene vil også de tre første rytterne i mål få selskap av mannlige blomsterutdelere på podiet.

I sykkelsporten er det vanlig at de mannlige utøverne blir tatt bilde av mens de mottar kyss på hvert kinn av to podiumdamer. Nå blir rollene snudd om - til stor glede for damene:

- Hele opplegget rundt La Course virker veldig profesjonelt. De har fokus på likestilling innen sporten og er er forbilde for hvordan dameritt bør organiseres. Dessuten kjennes det unaturlig å få kyss fra podiumdamer, så vi tar gjerne imot kjekke podiummenn, sier Hitec-syklist, Emilie Moberg, til procycling.no.

- Det skulle bare mangle
De norske Hitec-jentene gleder seg til å vise seg fram i gater fulle av feststemte franskmenn og sykkelentusiaster:

- Hva betyr det for kvinnesyklingen at dere får en slik sjanse?

- Det betyr veldig mye. Forhåpentligvis blir dette med på å øke interessen og skaffe mer blest rundt oss. Kanskje kan vi nærme oss standarden guttene har, sier Miram Bjørnsrud til procycling.no.

- Hva tenker du om løsningen med podiumguttene?

- Det synes jeg bare skulle mangle, egentlig. Sykkelgutta er vel ikke så interessert i å få kyss på kinnet av andre gutter, de heller. At vi nå får podiekarer, er veldig kult. Det blir det samme i årets NM (på Eidsvoll, vår anm.), så dette har nok kommet for å bli, tror hun.

Som oftest blir damene avsett med aldrende belgiske eller franske funksjonærer under podieseremonien. Det blir det altså en endring på nå.

- En historisk dag
Flerfoldig olympisk- og verdensmester Marianne Vos har vært sentral i planleggingen av det ASO-regisserte rittet. Hun er strålende fornøyd med initiativet til den franske rittarrangøren. 

• Les også: Seier til Hoelgaard i Bretagne

- Dette er en historisk dag. Jeg er overveldet av å se at ASO forstår viktigheten av å promotere kvinnesykling og gjør det med full tyngde: Vi trengte denne scenen, og de gir det til oss. Nå har vi en muligheten for å få drømmen i oppfyllelse, sa Vos i forbindelse med rutepresentasjonen i Paris. 

La Course by Le Tour de France blir 90 kilometer langt og arrangeres 27. juli.

Det er samme dag som Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff avslutter Tour de France samme sted.

Får like mye som for en etappeseier
I tillegg til stuntet med podiumgutter, er det kvinnelig politibetjenter som skal holde orden langs løypa.

Rittet har også en jury som kun består av damer. Vinneren av den første utgaven mottar 22.500 euro (drøye 186.000 norske kroner).

Det samme beløpet man får for en etappeseier i Tour de France.

PS! Foreløpig har ikke løsningen med gutter på podiet utløst de helt store reaksjonene. - Det holder meg ikke våken om natten, sier Joker-sjef Gino Van Oudenhove. Mens sjefen i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, sier:

- Jeg synes det er helt OK med podiumgutter for damene.

(Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no

GLEDER SEG: Emilie Moberg tror både La Course og mannfolk på podiet blir en stor suksess.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GLEDER SEG: Emilie Moberg tror både La Course og mannfolk på podiet blir en stor suksess. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer