Dan helt i terrorbyen

VITORIA (Dagbladet): - Byen er Baskerlands hovedstad, det er ingen god stemning her, men jeg går ikke rundt og føler meg utrygg sjøl om det er mye som skremmer politisk, sier Dan Eggen (30). Dagen etter at han var konge i forsvaret, men ble fraløpt av John Carew til 1- 1 mot Valencia, går vi gatelangs og snakker om Rosenborg, ETA-terror og heavyrock.

- Det er ikke bra å spekulere på om det kan skje deg noe, kommer det Dan Eggen-tørt fra Alaves-proffen. - Men jeg har jo tenkt litt da, det har jeg. For innenfor en kilometers omkrets fra der jeg bor har ETA utført to attentater. For å være helt presis:

Den baskiske separatistbevegelsen (ETA), dens politiske terror og baskisk tradisjon og kultur er viktigere enn fotball i Vitoria.

I morgen kommer Rosenborg til Dan Eggens lille fotballby nord i Spania. Jeg overdriver hvis jeg skriver at bygda står på huet foran torsdagens 3. runde kamp i UEFA-cupen. Og sjøl fotballklubben Deportivo Alaves - som sjølsagt har høye ambisjoner i Europa - er litt tilbakelent. Det er bare sånn de er.

Fordel Rosenborg

- Spillerne har ikke sett Rosenborg på video, sier Dan Eggen til Dagbladet.

- Jeg håper imidlertid - nei, jeg regner med det - at treneren vår har gjort det. For Rosenborg spiller på en måte som ikke er så bra for oss.

Og:

- Den taktiske bevisstheten er mye bedre i Norge. Jeg kan ikke huske at vi har hatt en eneste trening hvor vi har bedrevet organisert forsvarsarbeid.

Dan Eggen forteller at han er spurt til råds angående RBK. Men han hadde ikke vært Dan Eggen om han ikke hadde svart følgende:

- Jeg har ikke så mye mer å bidra med ut over det faktum at det er kaldere i Trondheim enn i Oslo. Det jeg kan fortelle treneren om Rosenborg, finner han ut sjøl etter fem minutter med en video.

Ola By Rise sa lørdag kveld at trønderne i hvert fall slipper favorittstempelet mot et av Spanias topplag. Dan Eggen mener tvert om.

- Den spanske ligaen, som både er i full gang og mye bedre enn den norske, gir oss god matching og en klar fordel, sier Alaves-stopperen.

- Men andre klare fordeler ser jeg ikke. Og folk her nede skjelver av skrekk bare ved tanken på at vi skal reise langt opp i kalde Norge.

- I tillegg har Rosenborg en europeisk rutine vi ikke er i nærheten av.

Savner gode CDer

Men hva har Dan Eggen? Jo:

  • Denne og én sesong til igjen av Alaves-kontrakten.
  • Taktiske og norsklærte fotballkunnskaper han føler seg priviligert over å være i besittelse av.
  • Stor konkurranse på stopperplass - han er tredjevalg av tre mulige.
  • Utålmodighet når det gjelder spilletid.
  • Et ønske om ny klubb hvis han ikke får mer tillitt av treneren.
  • Kjærlighet til Spania - det er her han helst vil spille.
  • Kjærlighet til ei dame i Vigo - hun pendler.
  • Snart nytt studentbevis fra universitetet i København - han ringte før helga og vil gjenoppta sosialøkonomistudiet. Og ikke minst:
  • Musikken. Dan Eggen går nemlig for å være en afficionado (lidenskapelig ekspert) når det gjelder gitarbråk fra langhåra karer. Under sommerens EM-sluttspill ble han derfor utpekt til landslagets heavyrocker. - Snakker du med en som er virkelig oppdatert, så er jeg ikke i nærheten, sier Dan.

- Jeg kan bare litt mer enn folk flest. Men dette er ikke noe heavyrocksted, og spanjoler er svake på musikk. - Det som er kult og spennende i utlandet, får du ikke tak i her i Spania.

Norge frister ikke

Med andre ord en brukbar grunn til å avslutte karrieren hjemme i Norge. Han vil jo tross alt være 32 år når den løpende kontrakten går ut. - Rosenborg er en suveren klubb det ville vært fantastisk å spille for i Europa, sier Dan Eggen.

- Det som ikke frister ved Norge, er den korte og komprimerte sesongen i en liga som ikke gir de helt store utfordringene. Og når jeg tenker meg om, så er det en ting til:

- Jeg hater innendørsfotball. Ut over det er fotballivet strålende. Og litt masete - for Dan Eggen. - Jeg har gjort det greit, det vet jeg. Men jeg skulle gjerne spilt litt mer. For det er bedre å slippe å måtte bevise noe hver gang du er på banen. For meg blir det et teit press.

- Og utenfor banen?

- Jeg er en type som lever av og for fotballen. Og jeg har ikke noe problem med å innrømme at det til tider kan være litt ensomt. Men jeg har vært aleine og er aleine og det er litt kult det også.

- Hvis jeg ikke hadde synes det, så hadde jeg gjort det annerledes, sier Dan Eggen til Dagbladet.

ET HJEM HJEMMEFRA: Dan Eggen er i hjertet av Vitoria. på torget. Her rusler han mye alene. Men det synes han er litt kult.
RBK-TOLK: Har oversetter Dan Eggen for Rosenborg. - Hotellet fikk en faks med matønsker på norsk og skjønner ikke en dritt, gliser han. Hotellfolket ler også: - Lettsmør? Er de på slanker'm?