Daniel-Andre Tande (21) vant sesongens første verdenscuprenn: - Helt uvirkelig

Knuste favorittene!

SENSASJON: Daniel-Andre Tande tok sin første verdenscupseier i sesongåpningen i Klingenthal søndag. Foto: AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL
SENSASJON: Daniel-Andre Tande tok sin første verdenscupseier i sesongåpningen i Klingenthal søndag. Foto: AFP PHOTO / ROBERT MICHAELVis mer

(Dagbladet): Daniel-Andre Tande (21) sto for en aldri så liten sensasjon da han vant sesongens første verdenscuprenn i Klingenthal søndag.

21-åringen hoppet bakken ned både i første og andre omgang, og tok sin første verdenscupseier. Det foran store navn som Peter Prevc og Severin Freund.

Tande lå på en andreplass etter første omgang med sitt hopp på 142 meter. Da han skulle ned unnarennet for sitt andre hopp, falt han ned til 140,5 meter - og tok ledelsen 19,2 poeng foran Severin Freund som da lå på andreplass.

- Dette er utrolig. Det har ikke sunket inn ennå. Det er helt uvirkelig, sier Kongsberg-gutten i FIS-intervjuet.

- Gledelig overraskende Tidligere hopper og ekspert i NRK, Espen Bredesen, mener seieren er overraskende:

- Det er jo det. Han har vært bra i sommer, og vist seg som den beste norske. Men at han går og vinner det første rennet er jo en veldig gledelig overraskelse, sier Bredesen til Dagbladet.

Bak ham på lista finner vi altså flere store navn. Tande, som har deltatt i 17 verdenscuprenn og tidligere hadde en åttendeplass som bestenotering, satte verdensstjernene på plass.

- Det er bare å se hvem som er bak ham på lista. De hopper jevnt bra. Bare tyskerne, å slå dem på hjemmebane i åpningsrennet i verdenscupen, er en stor prestasjon, sier Bredesen.

Forfang hoppet aller lengst Johann Andre Forfang imponerte i kvalifiseringen, da han var best. Han fikk det ikke til i første omgang (127,5 meter), men i andre omgang i Klinghental, smalt han til igjen.

Forfang havnet på 143 meter - dagens lengste. Noe ustødig på nedslaget, men likevel gikk han rett inn i ledelsen.

Det viser at det ikke er noen krise i norsk hoppsport, som denne sesongen har gått inn i et lite «generasjonsskifte» etter at Anders Bardal og Anders Jacobsen har lagt opp.

- Forfang leverer bra, og Gangnes leverer også. Det viser at det faktisk går an å fylle skoene til de som kom før dem, og lover godt for generasjonsskiftet. Det er tydeligvis ingen grunn til å være bekymret fremover, sier Bredesen.

Men den tidligere storhopperen er klar på at prestasjonene kan variere.

- Det svinger jo litt, men de andre har hoppet like bra som Tande. Og hopper han så bra, kan de også, og kan vinne renn. At Forfang hoppet aller lengst, er en vital bit for ham. Jeg forventer ikke at det er stabilitet i det, men det viser at en av dem kan levere hele tiden. Men vi trenger ikke forvente noen sammenlagtseier ennå. Men de viser at kapasiteten er der, og det er godt både for Tande og de andre, sier Bredesen.