Danielsen ble Vikings helt i vestlandsderbyet

Bredsidet inn kampens eneste scoring.

• Sandnes Ulf-Viking 0-1 (0-0)

SANDNES STADION (Dagbladet): - Det har vært mye støy fra Sandnes i det siste, så denne seieren var utrolig deilig, sier matchvinner André Danielsen.

Midtbanespilleren ble den store helten da han avgjorde lokaloppgjøret med et velplassert skudd etter 54 minutter. 

- Vi vinner fullt fortjent. Vi kriget dem i senk! Nå henger vi for fullt med i toppen, fastslår Danielsen. 

Han spiler på et Viking-lag i god form, og som var favoritter forut for oppgjøret. Det stempelet var trener Kjell Jonevret bevisst.

- Vi måtte vært uforberedt for at Sandnes Ulf skulle slått oss. Det er ikke for å være stygg med dem, men slik er det når lillebror møter storebror. Vi er et godt lag, sier Jonevret.

Mye på spill
Sandnes Ulf - Viking. Tippeligaens to nærmeste naboer. Lillebror mot storebror. Klubben med ett års fartstid bak seg på landets øverste nivå mot en av Fotball-Norges største institusjoner. Lyseblått mot mørkeblått. Norges syvende største by mot nummer fire på listen. Sykkelindustri mot oljevirksomhet.

Det handlet om mye mer enn bare de tre vanlige poengene i vestlandsoppgjøret på Sandnes stadion i kveld. Ære, stolthet og skryterettigheter under morgendagens lunsj. Alt sto på spill. Og alt skulle avgjøres i løpet av 90 minutter med fotball på en gressmatte verdig et slag mellom 22 heltente menn.

Stillingskrig
Tribunene var fullsatt. 5000 forventningsfulle sandnesgauker og siddiser fulgte spent med fra avspark. Ingen av lagene hadde tenkt å gi motstanderen noe gratis. Åpningsminuttene ble i stedet brukt til å føle på hverandre. Teste marken. Ikke lenge etter kampstart så likevel Viking sitt snitt til å forsøket et stikk mot Sean McDermott i Sandnes Ulf-buret. 

Martin Ørnskov chippet ballen elegant inn i 16-meteren, Patrik Ingelsten raget høyest i duellen med Milos Mihajlov og headet tilbake til Yann-Erik de Lanlay. 21-åringen tenkte raskt, og avsluttet godt, men like over tverrliggeren på hel volley. 

Det var likefullt en advarsel til hjemmelaget om hvilket skyts seriens sjette beste poengplukker hadde medbringt.

Resten av kampens første halvdel forløp imidlertid i stillhet. Ingen av lagene maktet å produsere farligheter foran mål. Det ble med forsøket til Tommy Høiland, da han tverrvendte i 16-meteren og avsluttet en halvmeter utenfor, og et hjørnespark fra Viking.

Storebror størst Da lagene entret banen etter en pust i bakken, var det derimot med en helt annen temperatur og intensitet i spillet. Spesielt hos bortelaget. Først representert ved Trond Olsens suser i tverrliggeren fra skrått hold etter 52 minutter. Så med mannen med lengst tjeneste i Viking-troppen, André Danielsen.

Løpsmaskinen ville imidlertid være bedre enn rekkekamerat Olsen, og plasserte derfor ballen sikkert i nettet fra 16 meter, etter en perfekt vektet 45 graders pasning fra den tidligere Glimt- og Rosenborg-spilleren. 0-1 - og Viking Hordene eksploderte ut i full jubel.

Gaukereirets trofaste forsøkte på motsatt side av stadion å oppildne sine helter til økt motstand. Det så ut til å hjelpe. For etter kampens første scoring, begynte Sandnes Ulf-spillerne å vise en krigersk innstilling. 

Fryktløst kastet begge lags aktører seg inn i duellene, samtidig som rommet sentralt i banen ble større og større. Viking forsvarte ledelsen heroisk. De lyseblå nektet å gi seg.

Snytt for straffe Etter 59 minutter gikk også tidligere nevnte Høiland overende i straffefeltet etter en nærkamp med Kjell Jonevrets utnevnte kaptein, Indridi Sigurdsson. Reprisen viste at islendingen tilsynelatende stoppet Høiland med ulovlig armbruk. Dommer Svein Oddvar Moen valgte likevel å holde fløyta i lomma.

Klokken begynte å tikke fortere og fortere for Sandnes Ulfs del. Da uret rundet 80 minutter, hadde trener Asle Andersen for lengst kastet alle mann i angrep - uten at det resulterte i scoring. Nærmest for hjemmelaget var Marius Helle da han bredsidet ballen utenfor fra fire meter midtveis i omgangen. 

Like før full tid viste igjen Danielsen frem sitt presise høyrebein, men denne gangen sto metallet i veien.

Nærmere kom heller ikke Sandnes Ulf, og dermed kunne Viking-spilleren slippe jubelen løs sammen med resten av lagkameratene. Seieren i lokaloppgjøret sendte Stavanger-laget opp på fjerdeplass på tabellen, med like mange poeng, men dårligere målforskjell, enn Aalesund på tredje. 

Sandnes Ulf beholder på sin side den utsatte kvalikplassen, og må skuffet konstatere at sesongens første hjemmeseier fremdels lar vente på seg.

- Jeg er skuffet over at vi ikke er friskere fra start. Det ser ut som vi er preget når kampen starter. I utgangspunktet skulle vi løpt dem i senk, det var vi aldri i nærheten av. Mentalt burde vi gledet oss til en kamp mot storebror, men det så ikke slik ut. Viking fortjente alle poengene i dag, oppsummerer Sandnes Ulf-trener Asle Andersen.

HETT: Det ble til tider ampert på Sandnes stadion i kveld. Her krangler Sandnes Ulfs Edier Frejd og Vikings Johan Lædre Bjørdal. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
HETT: Det ble til tider ampert på Sandnes stadion i kveld. Her krangler Sandnes Ulfs Edier Frejd og Vikings Johan Lædre Bjørdal. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer