Danielsens perle sendte Viking opp på 3. plass

Og nå er det 385 dager siden siddisene tapte i Stavanger!

STAVANGER (Dagbladet): Mye sto på spill for begge lagene før kveldens oppgjør. Med seier kunne Viking utnytte Aalesund og FK Haugesunds poengtap i jakten på den utrolig viktige tredjeplassen som gir mulighet til å kvalifisere seg for Europa League-spill i 2014.

For Vålerenga var situasjonen helt motsatt. Kjetil Rekdals menn hadde forlatt hovedstaden med nedrykksspøkelset hengende etter seg, og det ønsket de å kvitte seg med for godt i Stavanger.

Det skulle likevel raskt vise seg å bli akkurat så tøft som Oslo-laget fryktet på forhånd. Viking hadde ikke tapt på hjemmebane siden Ole Martin Årst og Tromsø senket siddisene 2. september i fjor, og ett minutt og 25 sekunder ut i kveldens oppgjør gjorde André Danielsen sitt for å opprettholde den råsterke statistikken.

Først ga midtbanespilleren klar beskjed til kapten Indridi Sigurdsson og lagets toppscorer Trond Olsen om at frisparket fra 30 meter var hans. Så viste han hvorfor i neste sekvens ved å skru ballen nydelig i mål, med en kraft og presisjon som gjorde det umulig for reaksjonssterke Gudmund Taksdal Kongshavn i Vålerenga-buret å forhindre baklengs.

Store sjanser Gjestene lot seg imidlertid ikke ryste av den katastrofale åpningen. Bare sekunder seinere fikk Morten Berre en gedigen mulighet til å straffe et uoppmerksomhet Viking-forsvar, men upresset satte veteranen headingen i tverrliggeren fra fem meters hold.

Etter pangstarten på kampen roet oppgjøret seg ned. Tempoet var lavt og kvaliteten på det spillerne foretok seg svært varierende.

Ikke før halvtimen var passert ble publikum vitne til en ny målsjanse. Denne gangen var det VIFs spydspiss Torgeir Børven som var nære ved å sette sitt niende for sesongen, men Øystese-guttens forsøk ble stoppet på mesterlig vis av landslagskeeper Rune Almenning Jarstein.

JUBLET: Vikings André Danielsen kopierte frisparkene til Premier League-stjernene Leighton Baines og Wayne Rooney da han satte inn 1-0 for Viking mot Vålerenga.
Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix
JUBLET: Vikings André Danielsen kopierte frisparkene til Premier League-stjernene Leighton Baines og Wayne Rooney da han satte inn 1-0 for Viking mot Vålerenga. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix Vis mer

På motsatt banehalvdel kom spisstalentet Veton Berisha til gode muligheter i løpet av omgangens siste fem minutter, uten at han traff mål på noen av dem. Dermed gikk lagene til pause med Danielsens tidlige scoring som den eneste.

Jarstein-magi Rekdal har etter hvert gjort «coaching i verdensklasse» til et velkjent begrep. Mot Viking ventet treneren til det 62. spilleminutt før han tok grep. Venstrekant Joachim Thomassen ble vinket av banen.

Inn kom Strømsgodset-spiller Flamur Kastratis 19 år gamle bror Fitim. Unggutten fikk selskap av Bojan Zajic fire minutter seinere, men ingen av de to innbytterne klarte å utgjøre en forskjell. I stedet for var det VIF-kaptein Christian Grindheim som sto fram 12 minutter før full tid. Haugesunderens avslutning fra kloss hold ble imidlertid avverget av Jarstein.

Fire minutter seinere viste sistnevnte igjen hvorfor han er Norges nummer én, etter at Børven hadde trukket seg fri på bakre stolpe. Headingen hadde retning mot det lengste hjørnet, men den tidligere Odd- og Rosenborg-keeperen nektet å la seg overliste.

De siste minuttene av kampen jaktet Vålerenga desperat en utligning, men Viking-fortet holdt stand. Det gjør at det nå er 385 dager siden sist laget fra Norges oljehovedstad tapte i Stavanger - noe som sendte Kjell Jonevrets gutter opp på tredjeplass på Tippeliga-tabellen.