Danmark kan miste gull etter OL i protester

Du tror det ikke før du har lest det.

BEIJING (Dagbladet.no): Det danske gullet i seiling blir endelig avgjort av idrettens voldgiftsdomstols (CAS) hurtigpanel her i Beijing i morgen. Da er det gått seks dager siden siste seilas i 49-er-klassen.

For å begynne med det første først: Danmarks 49-er-lag tok altså gull i for en knapp uke siden. Gjennom den første uka var seilerne Jonas Warrer og Martin Kirketerp Ibsen så overlegne at de bare trengte en sjuendeplass i den avgjørende medaljeseilasen med ti båter for å sikre gullet.

Og det var der dramatikken begynte. Like før medaljeseilasen brakk de danske gutta masten på sin egen båt. Der og da trodde de løpet var kjørt, og den tilsynelatende sikre medaljen seilte sin egen sjø.

Men siden medaljeseilasen bare har plass til de ti båtene som ligger best an, kom Warrer og Ibsen på at de kunne låne en annen båt.

Fikk kroatisk hjelp

De kom seg inn til marinaen, lånte de utslåtte kroatenes båt, rigget utstyret sitt, og kom seg til sjøs igjen.

I regattaen er det et tidsvindu for de startende. Når starten går, må seilerne komme seg forbi startlinja innen en viss tid. Med alt trøbbelet klarte danskene det med en margin på fire hele sekunder. Og dermed var medaljeseilasen i gang.

I et forferdelig vær. Sjøen var røff, vinden var langt fra flau, forholdene var noen nautiske mil unna det sjøulkene ønsket seg.

Danmark kan miste gull etter OL i protester

Selve seilasen ble en prøvelse i seg selv. De fleste båtene kullseilte, og mens danskene lå på niendeplass mesteparten av ferden fikk de god værhjelp. Noen av båtene i tet kullseilte, og inn mot mål lå danskene på den gullforgylte sjuendeplassen.

Knep sjuendeplassen

Inntil de selv kullseilte like før målpassering. Men Warrer og Ibsen halte båten på vannet og kom seg over målstreken til sjuendeplass og dermed gull. Trodde de.

Umiddelbart etter løpet ble det nemlig levert inn tre protester. En gikk på at seilasen kom for sent i gang i forhold til oppsatt tid, en annen gikk på at forholdene var for røffe til at seilasen kunne telle, og den siste gikk på at danskene hadde brukt en ulovlig båt.

Altså et jurymøte.

De to første protestene ble avvist, men da juryen skulle behandle protesten mot danskene var klokka blitt så mye at juryen tok pause. Og utsatte behandlingen til mandag morgen.

- Vi ødelegger masta, vi går til lands, vi tar den kroatiske båten, vi rekker starten med fire sekunder. Hvis vi hadde vært fire sekunder senere hadde vi ikke blitt olympiske mestere. Og så kommer protestene og utsettelsen av behandlingen. Det er helt uvirkelig, fortalte Martin Ibsen ifølge China Daily søndag kveld.

Protest avvis

BRUKKET MAST: Her starter dramatikken. Masta til danskene Jonas Warrer og Martin Kirketerp Ibsen før den avgjørende seilasen. Foto: Luis Tejido, EPA/Scanpix
BRUKKET MAST: Her starter dramatikken. Masta til danskene Jonas Warrer og Martin Kirketerp Ibsen før den avgjørende seilasen. Foto: Luis Tejido, EPA/Scanpix Vis mer

Mandag avviste juryen den spanske sølvvinnerens protest mot danskene også, og Warrer og Ibsen fikk medaljene de nærmest hadde slitt seg ut for å få.

Trodde alle.

I går, torsdag, leverte de nasjonale olympiske komiteene til Spania og Italia inn en ny protest. Denne gangen mot det internasjonale seileforbundet Isaaf.

Danskenes representant var allerede reist hjem til Danmark, og dermed rakk han så vidt å sette skoene på dansk jord før han skal tilbake til høringen hos CAS.

I morgen behandler CAS de siste protestene, og da vil det endelig bli et offisielt og endelig resultat i 49-er-klassen i seiling.

Puh.

FÅR DE BEHOLDE GULLET? Først i morgen får Warrer og Ibsen endelig svar.
FIKK HJELP: Den kroatiske båten var slått ut før seilasen, og danskene fikk låne båten deres.
HOLDT AKKURAT: Warrer og Ibsen berget sjuendeplassen som ga gull. Dette er feiring, og ikke obskøne bevegelser. Eller kanskje det er en kombinasjon.