VM 2018, gruppe C: Danmark-Frankrike

Danmark klarer seg – sett pengene på uavgjort

Frankrike er videre, Åge Hareide og Danmark trenger ett poeng. Det kommer ikke som noen overraskelse om det blir deling.

SKJEBNEKAMP: Åge Hareide og Danmark møter Frankrike i kveld. Danskene er sikret avansement med poeng. Foto: AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND
SKJEBNEKAMP: Åge Hareide og Danmark møter Frankrike i kveld. Danskene er sikret avansement med poeng. Foto: AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NOEN FOTBALLKAMPER ER forutbestemte gitt omstendighetene. Danmark-Frankrike, gruppefinalen i gruppe C, er en sånn type fotballkamp.

DET HANDLER IKKE om avtalt spill selv om historien er full av påstander om avgjørende kamper spilt (avtalt) på forhånd. Det handler om turneringsspillets natur. Noen ganger er det bare sånn at fasiten ligger der på grunn av formatet, det er ikke til å unngå.

Hva Danmark-Frankrike angår er svaret uavgjort.

I SPANIA 1982, for at verken Vest-Tyskland eller naboen Østerrike skulle behøve å slite seg på veien til mellomspillet var 1–0 til Vest-Tyskland det ideelle resultatet for at begge lag skulle gå videre på Algeries bekostning. Etter elleve minutter scoret Horst Hrubesch for tyskerne. Etter det døde kampen.

EN TRISTERE VM-KAMP er aldri spilt. Ingen ville noe, ingen trengte å gjøre noe – kampen i Gijon var en skam på castrum doloris (sørgeplattform). Vest-Tyskland gikk videre, helt til finalen (1-3 for Italia), mens Algerie, som slo vesttyskerne 2–1 i gruppespillet, måtte hjem.

I 2007, 25 år etter at FIFA gjorde ingenting ba riktignok en av tyskerne, Hans Peter Briegel, om unnskyldning for den skammelige kampen.

Det var 25 år for seint.

I PORTUGAL 2004 (EM) ville 2–2 mellom Danmark og Sverige sende Italia hjem etter gruppespillet. Det ble 2–2. Men i motsetning til Vest-Tyskland-Østerrike 22 år tidligere var dette en dramatisk fotballkamp fra avspark til Sveriges 2–2 i det 89. minutt.

JON DAHL TOMASSEN, Åge Hareides assistent, scoret begge målene for Danmark den kvelden. Lars Lagerbäck var Sveriges landslagstrener. Og på spørsmål om avtalt spill – Italia koke av sinne og konspirasjonsteorier – svarte den sindige svensken følgende:

- Det var en kjempefight i 90 minutter. Hvis det er noen, som etter å ha sett kampen sier det var avtalt spill, kan de gå hjem og legge seg.

FOTBALL-VM: Trenerlegenden Nils Arne Eggen om hvem han har et hjerte for i fotball VM og om hvem som vinner. Reporter: Tore Ulrik Bratland / Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

JEG TROR IKKE det blir noen kjempefight mellom Danmark og Frankrike i Moskva. Frankrike er happy med situasjonen og vil hvile spillere i en kamp de ønsker å kontrollere uten å risikere for mye verken framover eller i dueller. Så lenge de ikke kommer under er det naturlig at Danmark har tilsvarende tilnærming. Men fotballkamp blir det, selv om fasiten er en åpen bok.

Didier Deschamps og Åge Hareide jukser ikke.

DET VI VET om den nærmeste framtida er at gruppetoeren i Danmarks gruppe ganske sikkert møter Kroatia i åttendedelsfinalen. Vinneren vil få Nigeria eller Argentina, det er vanskelig å se Island komme ut på topp. Og kampene som avgjør det spilles etter at gruppe C har sendt sine lag videre og hjem.

Jeg tror Frankrike møter Argentina lørdag 30. juni, og at Kroatia-Danmark spilles søndag 1. juli.

Uavgjort kan være verd en slant.

HAREIDE-PARODI: Er du Norges beste til å parodiere Åge Hareide? Da kan du vinne Danmarks VM-landslagsdrakt! Last opp din parodi på Instagram med emneknaggen #DBVM. Vinneren kåres under Dagbladet TV sin finalesending 15. juli. VIDEO: Johan Øiestad Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer