Danmark rystet Norge i ellevill snuoperasjon: - Overtenning

Danmark rystet Norge lenge, men de norske jentene innfridde favorittstempelet til slutt og sikret finaleplassen.

HYLLES: Dagbladets håndballekspert Frode Kyvåg hyller Henny Reistads innsats i semifinalen mot Danmark. Video: Viaplay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Norge - Danmark 27 - 24 (10-13)

De norske jentene var storfavoritter før møte med Danmark, men vertsnasjonen yppet seg lenge og ledet med tre mål før pause.

Men de norske jentene hevet seg kraftig i den andre omgangen og snudde kampen. Norge vant til slutt 27-24 og skal dermed møte Frankrike i finalen på søndag.

Katrine Lunde ble kåret til banens beste i Dagbladet-børsen og sa følgende etter kampen.

- Det er fantastisk. Vi fikk det ikke helt til å stemme, men jeg følte vi hadde god kontroll. Det var en slitekamp, sa Lunde etter kampen.

- TRIST: Da Frankrike og Kroatia gikk til pause i semifinalen i EM hadde Kroatia knapt satt ballen i målet. Dagbladets håndballekspert Frode Kyvåg kan ikke huske å ha sett noe lignende. Video: Viaplay Vis mer

- Det var vel litt klassisk overtenning. Det ble litt overnervøst. Jeg er veldig glad for at vi klarte å snu dette. Vi var kanskje preget av stundens alvor, sier Stine Bredal Oftedal etter kampen.

Den danske leiren var vesentlig mer skuffet etter at de nesten tok en stor skalp.

- Jeg er skuffet. Vi har de i den første omgangen, men spiller på deres premisser i den andre. Vi kaster bort finaleplassen, sa Mie Højlund i et digitalt pressetreff etter oppgjøret.

- Hva gikk galt?

- Det er vanskelig å si. Vi gjør for mange feil og står for langt fra hverandre i forsvar. Norge har stått i denne situasjonene mange ganger før, det har ikke vi.

Frankrike slo Nederland 30-19 tidligere i dag.

Dansk dominans

Det lå an til en spennende naboduell da vertsnasjon Danmark tok imot et høytflygende Norge i Herning fredag kveld. Danmark imponerte stort da de sikret semifinaleplassen mot en av gullfavorittene i Russland. Norge har storspilt dette EM, og hadde fortsatt til gode å tape ett poeng før Danmark-møte.

Men i kveld var det vinn eller forsvinn, og det så ut til å prege Norge i åpningsminuttene. For Norge slet med å overliste en Sandra Toft i Danmark-målet som storspilte. I løpet av kampens første kvarter hadde Norge scoret fem mål, mens danskene hadde satt åtte baller forbi Silje Solberg.

- Nå herjer de med Norge faktisk, sa TV 3-kommentator Daniel Høglund.

Danskene fortsatte å imponere, og på 10 - 6-ledelse til Danmark så Thorir Hergeirsson seg nødt til å ta timeout.

Timeouten ga lite utslag på resultatet. For Norge tok bare innpå ett mål før pause. Det sto dermed 13-10 til Danmark da lagene gikk inn til pause.

Norsk comeback

Norge startet den andre omgangen svært positivt. Katrine Lunde hadde kommet inn i det norske målet og spilte bra. Fem minutter ut i omgangen hadde Norge spist opp ledelsen til Danmark og det sto 14-14 på resultattavla.

Og nå hadde Norge fått blod på tann.

- Du kan bare ta det rolig. De vet hva de skal rette på. Norge skal vinne over Danmark uansett, sa Dagbladets ekspert Frode Kyvåg da Norge gikk opp i en 17-16-ledelse.

Men Danmarks Mia Rej Bidstrup spilte bra og hadde ingen planer med å la Norge stikke av gårde da hun førte danskene opp i 20-19-ledelse.

De siste kvarteret av kampen fulgte lagene hverandre tett, men så skulle ei jente fra Bærum dukke opp. Henny Reistad dunket inn en 23-21-ledelse til vill jubel hos de norske jentene.

- Se der! Det er distanseskyting. Det er sånn våre bakspillere skal opptre, sa Kyvåg i Dagbladet-studio.

Og derfra hadde Norge full kontroll. Fem minutter før slutt, ledet Norge med tre mål og den ledelsen ga de ikke fra deg. Norge vinner til slutt kampen 27-24.

Seieren gjør at Norge møter Frankrike i finalen på søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer