«Danmark spilte mer norsk enn Norge»

Landslagssjef Nils Johan Semb gleder seg over den nordiske suksessen i fotball-VM, og mener den beviser at det Norge gjør, fortsatt er bra nok i internasjonal fotball. - Danmark spilte 4-5-1 og var gode bakover, sier Semb til Dagbladet.

Fra tribuneplass i Korea, fikk Semb se vår motstander i EM-kvalikken knuse Frankrikes VM-drøm med ekstrem og effektiv fotball. Etter kampen var Semb klar i talen:

- Danmark spilte jo mer norsk enn Norge vanligvis gjør. Så all honnør til dem, sier landslagssjefen.

Utsagnet er sikkert egnet til å provosere våre skandinaviske naboer i sør, men Semb sier det ikke for å erte på seg danskene. Han mener rett og slett at likhetene mellom Danmark, Norge og Sverige er så store at det er lett å identifisere Norge med det Danmark presterer i VM.

- Dette mesterskapet har vært merkelig. Men det slår meg at vi har fått mange eksempler på at godt organiserte lag har vært effektive lag og vunnet tette kamper. Sånn som Danmark mot Frankrike, og Tyskland mot Kamerun. Det synes jeg er interessant, sier Semb.

Han er overbevist om at dagens utgave av det norske landslaget hadde gjort det bra i VM, hvis det hadde vært kvalifisert.

- Vi ville hevdet oss

- Jeg tenker ikke «huff, her skulle vi spilt». Vi var for dårlige i kvalikken og ble stående utenfor. Det er realt nok. Men med fullt lag er jeg overbevist om at vi ville hevdet oss bra.

- Vi har spilt 0- 0 mot Sverige, og slo Japan 3- 0 rett før VM. Sett ut fra hva de har prestert her nede, ville vi gjort det veldig godt, mener Semb.

Etter å ha tilbrakt noen dager sammen med den suksessrike svenske troppen, er han enda mer overbevist om at Norge fortsatt ligger på et høyt internasjonalt nivå.

God i Norden

- Jeg fikk være sammen med Tommy Söderberg og Lars Lagerbeck hele siste dagen før Nigeria-matchen. Og det er påfallende hvor likt svenskene og vi egentlig gjør ting. Danskene er kanskje ikke fullt så like som Norge og Sverige, men jeg er styrket i troen på at den måten vi driver og tenker fotball på i Norden, er bra.

Og når vi først er i gang med sammenlikningene: Semb føler faktisk at Frankrike ble et offer for «Norge-syndromet» i denne turneringa.

- Skader på stjernespillere og mangel på flaks har betydd mye. Sjøl for et av verdens beste lag. Glem ikke at Frankrike skapte 24 målsjanser totalt, og vant sjansestatistikken i hver kamp. Hadde alle skuddene de har hatt i tverrliggeren, gått inn, ville de vært med videre.

- Akkurat som Norge i VM-kvalikken, mener du?

- Ja, omtrent. Så jeg tror jeg vet hvordan franskmennene har det inni seg nå, humrer Semb.

DANSKE DRILLOKOPIER? Målscorer Jon Dahl Tomasson (nr. 9) feirer sitt mål sammen med mildt sagt fornøyde lagkamerater. Bak kommer Thomas Helveg (nr. 6) og Stig Tøfting (nr. 2) løpende.