KONFLIKT: På grunn av en pågående konflikt mellom spillerne og det danske fotballforbundet stiller ikke kvinnelandslaget til kamp mot Sverige fredag. Det kan bety at laget som tok sølv i sommerens EM blir kastet ut av VM-kvalifiseringen. Her fra en gruppespillkamp mot Belgia i EM. Foto: AFP PHOTO / Tobias Schwarz
KONFLIKT: På grunn av en pågående konflikt mellom spillerne og det danske fotballforbundet stiller ikke kvinnelandslaget til kamp mot Sverige fredag. Det kan bety at laget som tok sølv i sommerens EM blir kastet ut av VM-kvalifiseringen. Her fra en gruppespillkamp mot Belgia i EM. Foto: AFP PHOTO / Tobias SchwarzVis mer

Danske kvinnelandslaget i konflikt med forbundet

Danmark stiller ikke til VM-kvalifisering: - Hadde ikke regnet med å leke sirkusartist

Konflikt mellom spillerne og forbundet skaper trøbbel.

(Dagbladet/NTB): Onsdag formiddag gir Danmarks fotballforbund (DBU) sine svenske kolleger beskjed om at kvinnelandslaget ikke stiller til fredagens VM-kvalifiseringskamp.

Det skriver DBU i en uttalelse på sine nettsider tirsdag. Der heter det at Sveriges Fotballforbund klokken 10 onsdag vil bli meddelt at fredagens viktige kamp ikke vil kunne bli avviklet som planlagt.

Bakgrunnen for beskjeden er den pågående og svært betente konflikten mellom det danske forbundet og spillerne på kvinnelandslaget. Spillerne skulle etter planen ha møtt til landslagssamling mandag, men ingen dukket opp.

Tirsdag gjentok historien seg. Heller ikke da var noen å se på treningsfeltet i Helsingør.

Partene er ikke blitt enige om en ny landslagsavtale for de danske kvinnene, som ikke ønsker å gå på banen før en avtale er på plass. Ifølge landslagsspiller Sanne Troelsgaard skiller det for øyeblikket 600.000 kroner mellom spillernes krav og forbundets tilbud.

- Spill fotball og ikke lek sirkusartister

Den danske landslagssjefen Søren Randa-Boldt møtte opp til et treningsfelt uten spillere. Landslagstreneren er tydelig irritert over situasjonen.

- Jeg tenker at det er noe dritt, akkurat som sist gang. Det var ikke det jeg hadde regnet med, da jeg blev A-landslagstrener. Jeg hadde regnet med at man skulle trene litt fotball og ikke leke sirkusartister.

- Jeg er irritert over at man ikke er kommet til enighet om det her. Det hadde jeg egentlig regnet med. Det er jeg irritert og frustrert over, sier Søren Randa-Boldt til DR.

Også for en måned siden streiket de danske spillerne. Da ble treningskampen mot Nederland avlyst. En midlertidig avtale kom på plass i tolvte time før den påfølgende VM-kvalifiseringskampen mot Ungarn, en kamp danskene vant 6-1.

Ved forrige anledning meldte spillerne fra til treneren pr. sms før de planlagte landslagstreningene, men denne gangen har ikke landslagssjefen hørt fra spillerne overhodet.

- Jeg har ikke fått noen beskjed fra dem. Jeg hadde et håp om at de skulle komme, for i går fikk jeg stort sett ukeplaner fra dem alle sammen om hva de hadde gjort forrige uke, sier han.

- Jeg synes det er litt ergerlig. Jeg har jo ikke noen konflikt med dem, så jeg synes de godt kunne fortalt meg det for å vise litt folkeskikk. Men altså, de har nok annet å tenke på, sier landslagstreneren.

"Gisselsituasjon"

Ingenting tyder på at DBU vil bøye av. I tirsdagens skriftlige uttalelse gir i stedet forbundsledelsen full støtte til sine forhandlere og tilbakeviser at det omtalte pengekravet er stridens kjerne.

– Uenigheten om nye landslagsavtaler handler mer om prinsipielle spørsmål enn om økonomi, skriver DBU og er krystallklare på at det blir uaktuelt å forhandle om en ny avtale rett i forkant av viktige kamper.

– Forhandlinger skal ikke hastes gjennom eller forstyrre sportslige forberedelser, heter det i uttalelsen.

Videre nøler ikke DBU med å sette sterke ord på den kampen som nå pågår på utsiden av fotballbanen i dansk fotball.

– DBU tar kraftig avstand fra at Spillerforeningen og spillerne på denne måten bruker landslagssamlingen og de forestående kampene som gissel i en faglig kamp, heter det.

Kan bli kastet ut

Kampen mot Sverige skal etter planen spilles i Göteborg fredag, mens en ny kvalifiseringskamp mot Kroatia venter fire dager senere.

Dersom det danske laget ikke spiller kampen mot Sverige, risikerer danskene å bli kastet ut av kvalifiseringen. Ifølge DBU er man i dialog med UEFA og FIFA om konflikten med spillerne og konsekvensen av ikke å stille til kamp.

(NTB)