VANT OL-GULL: Danmark slo Frankrike i finalen i Brasil. Foto: Scanpix
VANT OL-GULL: Danmark slo Frankrike i finalen i Brasil. Foto: ScanpixVis mer

Danmark tok OL-gull: - Jeg er målløs. Dette har vært vår store drøm

Danmarks håndballgutter avsluttet et dansk kanon-OL med gull. Det ble 28-26 over Frankrike i et finaledrama søndag.

Franskmennene jaktet på et hattrick da de kom med gull både i 2008 og 2012, men akkurat som Norges kvinner mislyktes de.

– Jeg kan ikke huske at vi noen gang har slått Frankrike i en viktig kamp, og så gjør vi det i en OL-finale. Det er intet land jeg heller ville slå, sa René Toft Hansen etter finalen.

Strekspilleren ødela korsbåndet i kamp for Kiel i desember i fjor og trodde da ikke at han skulle få oppleve OL i Rio. Søndag vant han gull sammen med sin bror Henrik.

– Jeg har mange å takke, men særlig min kone. Jeg skulle ønske hun og vår datter var her så vi kunne feire sammen, sa han.

– Jeg er målløs. Dette har vært vår store drøm. Vi har vært i mange sluttspill sammen, men dette er vårt første OL, og så vinner vi finalen, sa Henrik Toft Hansen.

Dansk suksess

Danmark sikret seg to gull, seks sølv og sju bronse i løpet av OL. Det er det beste de har klart siden 1948. Håndballgullet førte Danmark forbi Sverige til 28.-plass på medaljestatistikken, som beste nordiske land.

Sverige endte rett bak med to gull, seks sølv og tre bronse. Norge var med sine fire bronse på 74.-plass.

Danmark ledet finalen 16-14 ved pause. Mikkel Hansen, til daglig i franske Paris Saint-Germain, klinket inn sju mål i 1. omgang og var banens gigant.

Fikk luke

Hallen eksploderte kort ut i 2. omgang. Da hadde de seks-sju tusen brasilianske tilskuerne akkurat fått beskjeden om at det ble hjemmegull i volleyball for menn.

Kort etter gikk Danmark opp til 25-20-ledelse. Det ble for mye å fordøye for Frankrike selv om de nesten kom tilbake.

Danmarks håndballjenter tok tre strake OL-gull i perioden 1996-2004. Søndagens tittel var guttas første i olympisk sammenheng.

Future-hallen ble en tøff arena for franske fans på OLs siste helg. Lørdag tapte også kvinnelaget finalen. Russland var klart best. (©NTB)