Danmark var EMs langpasningslag

EM-arrangøren har statistikk for det meste.

Danmark slo nesten like mange lange pasninger som England og Sverige selv om de spilte en halv time kortere. Danskene hadde også klart høyest presisjon på langpasningene og traff medspillere flest ganger.

Danmark var et av de mest spillende lagene i EM. I totalt antall pasninger er danskene slått bare av Frankrike og Portugal. I antall pasninger som når medspiller er de foran Portugal og slått bare av Frankrike. Men danskene slo mye oftere langt enn de to andre.

Spania hadde færre langpasninger enn noe annet lag, og mindre enn halvparten så mange som England, Sverige og Danmark.

I totalt antall pasninger til medspiller, både kort og langt, har både Frankrike, Danmark, Portugal og Nederland flere enn dobbelt så mange som Hellas. I gjennomsnitt per kamp hadde Latvia lavest antall pasninger til medspiller, fulgt av Hellas og Sverige.

Helveg foran Zidane

Det er statistikk også for enkeltspillere. Fire dansker er blant de ti spillere i EM som har hatt flest pasningsforsøk. Helt på toppen av lista er høyreback Thomas Helveg, mens midtstopperne René Henriksen og Martin Laursen er på 6. og 9. plass.

Venstreback Niclas Jensen er på 20. plass, men har høyere snitt per kamp enn noen av de nevnte fordi hans EM tok slutt ved pause i tredje kamp. Høyest snitt av alle har likevel den defensive midtbanespilleren Thomas Gravesen som var utestengt i første kamp og likevel kommer inn på 7. plass.

Med 306 pasningsforsøk på fire kamper vinner Helveg foran Frankrikes playmaker Zinedine Zidane (300) og Portugals playmaker Deco (281). Mens det er spillerne lengst tilbake på banen som oftest er involvert hos Danmark, er det offensive midtbanespillere i flere av de andre lagene.

Spillerne med flest langpasninger er for øvrig keeperne David James (England), Antonis Nikopolidis (Hellas) og Aleksandrs Kolinko (Latvia), fulgt av den svenske stopperen Olof Mellberg og tre keepere til. Gravesen er nummer åtte, mens Henriksen, Helveg og Laursen alle er blant de 20 første.

Taklingskongen Smertin

Karel Poborsky fra Tsjekkia er spilleren som har slått flest innlegg, fulgt av spanske Vicente, portugisiske Luis Figo og engelske David Beckham. Men Beckham har høyest treffprosent. Halvparten av hans innlegg fant en medspiller.

Deco sniker seg inn på femteplass på lista som ellers domineres av kantspillere. Deco er langt framme på mange statistikker. Han er spilleren som har fått flest frispark (22), som har laget flest frispark (19) og som er blitt taklet oftest (47).

Telles offside, hands og andre forseelser, var det svenske Zlatan Ibrahimovic som fikk flest frispark mot seg, med 22 mot Decos 20.

Theo Zagorakis fra Hellas er spilleren som har taklet motspiller klart flest ganger. Med 46 er han langt foran engelske Ashley Cole som har 32. Russlands kaptein Aleksej Smertin, som måtte forlate midtbaneplassen og trå til som midtstopper, er på 3. plass selv om han spilte bare to EM-kamper før han måtte stå over lagets siste med to gule kort.

Smertin taklet motspillere hele 29 ganger på de to kampene og har med 14,5 det suverent høyeste snittet i EM.

(.NTB)