Danmark jubler etter trekningen i Moskva

Danmarks trekning og Christian Eriksens magi kan gi Åge Hareide VM-medalje

Diego Maradonas gullsløyfe til sort smoking var VM-trekningens desiderte høydepunkt. Åge Hareide og Danmarks trekning var gull den også.

FIKK GOD TREKNING: Åge Hareide og Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Danmark / NTB scanpix
FIKK GOD TREKNING: Åge Hareide og Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Danmark / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅGE HAREIDE ØNSKET seg Peru (11 på FIFA-rankingen) fra nivå to og møter søramerikanerne i sin første kamp. Bingo! Da er det til å leve med at Frankrike (9) også er i samme gruppe. For med Australia (39) fra nivå fire drar Danmark (12) til VM med gode muligheter til å gå videre.

Så gode at det faktisk er å forvente.

SVERIGE (18) VAR IKKE så heldige, ingen vil møte Tyskland (1). Mexico (16) og Sør Korea (59) er likevel overkommelige.

Og mens jeg registrerer at enkelte velger å kalle gruppe F dødens gruppe, er det en viss optimisme å spore hos naboen i øst.

Det kunne vært bedre.

Men det er ikke umulig.

ISLAND (22), DEN MINSTE nasjonen som noen gang har kvalifisert seg til et VM-sluttspill, begynner med Messi og Argentina (4). Det går nok ikke. Vanskelig blir det mot Kroatia (17) og Nigeria (50) også. Men bare det å være der er Islands VM-triumf selv om Frankrike-EM, 2–1 over England og kvartfinale viser at alt er mulig.

Vi vet jo at det ikke er størrelsen det kommer an på.

NORGE I DETTE, ut over Åge Hareides gulltrekning, er mulighetene som åpner seg for sparring mot Sveriges og Islands motstandere på de internasjonale datoene i forkant av VM. Begge spiller jo 4-4-2 med ett hundre prosent soneforsvar, akkurat som Norge under Lars Lagerbäck. Og når Argentina først kommer til Europa for å dra videre til Russland, hvorfor ikke spille på Ullevaal?

Og hvorfor ikke prøve å få til en returkamp mot Tyskland for å vise at vi i hvert fall har lært oss å krabbe etter rundjulinga i Stuttgart (0–6) i september.

I DANMARK HAR Åge Hareide fått seg et lag som kan gjøre mer enn å delta i VM. De kan oppnå noe i VM. Husk Sveriges bronse i USA-VM 1994. Jeg sier ikke det skjer, men jeg holder døra oppe for et lag med kvalitet på alle plasser og verdensklasse midt i laget. Så gode kan nemlig Danmark være. Ingenting er umulig. For variasjonen mellom det vi gjerne kaller norsk direkthet og dansk «spill langs jorda», alt ettersom hvilken motstander som står på den andre banehalvdelen, gir Åge Hareide mange nyttige verktøy.

I tillegg har han Christian Eriksen.

En av Europas beste fotballspillere.

I TILLEGG TIL det, at han drar til VM som en av de beste spillerne i turneringa, er Christian Eriksen Åge Hareides mann. Det er under Åge han virkelig har blomstret for Danmark. Det er under norsk ledelse han er blitt en målmaskin av enormt format. Og sper du ett hundre prosent lojalitet til laget, treneren og den til enhver tid valgte spillestilen, har du den beste lederen et lag kan tenke seg.

Christian Eriksen, i motsetning til mange andre stjerner, spiller aldri for seg selv.

Han spiller alltid for laget.

ÅGE HAREIDE KAN ikke få fullrost sin kaptein. Ikke bare fordi han nærmest egenhendig skjøt Danmark til VM, men fordi han vet at han alltid kan stole på Christian Eriksen. Uansett hva Danmark trenger – et helt nødvendig løp, en åpnende pasning, en gjenvinning som skaper gunstig ubalanse, en dødball, en avslutter på en kontring – Christian Eriksen har hele registeret. Og selv om vi har sett mye er jeg overbevist om at Christian Eriksen har enda mer.

Så mye at det vil overraske meg om han returnerer til Tottenham etter VM.

Real Madrid, Barcelona eller PSG er mer sannsynlig.

5–1 I AVGJØRENDE play off-kamp mot Irland i Dublin, ubeseiret i 2017, Kniksen-pris og nå en trekning som åpner døra til cupspillet i VM. Åge Hareide er i flytsonen. Han tar stadig nye steg. Og for å bringe Norge inn i det en gang til – i dag, noen timer før VM-gruppene ble trukket ble Per-Mathias Høgmo ansatt som trener for Fredrikstad Fotballklubb, en breddeklubb på nivå tre utenfor den norske toppfotballparaplyen.

Lenger unna Moskva, som var landslagsprosjektets store og definerte mål, er det ikke mulig å komme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer