Dansen rundt gullkalven

Beskyldninger om løgn. En rasende russisk milliardær. Grådige fotballagenter. En 18 år gammel gutt som må gå i dekning. Er det rart Norges Fotballforbund nå vil be Lyn om en redegjørelse i Mikel-saken?

I januar i år uttalte Chelsea-manager José Mourinho at han hadde funnet gullet. Han snakket om John Obi Mikel.

29. april henter Sir Alex Ferguson Mikel til Manchester United fra Lyn. Dagbladet har kilder på at det er den største overgangshandelen i norsk fotball, og en stolt direktør Morgan Andersen bekrefter dette. Det betyr at overgangen har en kostnadsramme på minst 75 millioner kroner.

I London har den russiske mangemilliardæren og Chelsea-eieren Roman Abramovitsj satt jurister på saken.

Vårens skitneste eventyr har såvidt startet.

Lurer unge

I juli i fjor dro engelskmannen Daniel Fletcher til Nigeria. Og FIFA-agenten kom ikke tomhendt tilbake til kontoret i Essex. I kofferten lå en to år lang såkalt representasjonskontrakt med en spiller ved navn John Obi Mikel.

-  Han var bare 17. Så ved kontrakten ligger det et godkjenningsbrev fra faren, opplyser Fletcher til Dagbladet.

-  Men med Mikels underskrift?

MEST MORO: Mye moro i Lyn om dagen, men United-overgangen til stortalentet John Obi Mikel (nummer to fra høyre) skaper problemer. Her jubler han sammen med - fra venstre: Tommy Berntsen, Stefan Gislason og Lars Kristian Eriksen. Foto: Scanpix
MEST MORO: Mye moro i Lyn om dagen, men United-overgangen til stortalentet John Obi Mikel (nummer to fra høyre) skaper problemer. Her jubler han sammen med - fra venstre: Tommy Berntsen, Stefan Gislason og Lars Kristian Eriksen. Foto: Scanpix Vis mer

-  Ja.

-  Det er en standard FIFA-kontrakt. Den er godkjent av det engelske og det nigerianske fotballforbundet. Jeg er den eneste agenten som offisielt har en kontrakt med Mikel, hevder Fletcher.

-  Kan du sende meg kontrakten på faks?

Fletcher svarer ikke på spørsmålet.

-  Det engelske fotballforbundet har en kopi. Sikkert det norske fotballforbundet også, sier Fletcher.

Verden er full av fotballagenter som mange mener lurer unge, fattige gutter på deres vei til rikdom og berømmelse. Det vanlige er at agentene får mellom 5-10 prosent av spillerens årlige bruttolønn. Men avtalen mellom Lyn og United ble forhandlet fram uten hjelp agenter.

-  Hva var din andel i Mikels kontrakt?

-  Den er ikke høyere enn normalen, sier Fletcher først.

-  Den er ikke på 50 prosent eller noe sånt. Alt avhenger av... Hør nå her. Den er ikke på standard 10 prosent. Og hva er en slavekontrakt? 60 prosent? Den er ikke en gang 40, påstår Fletcher.

-  La oss si det slik. Minst tre firedeler går til Mikel, hevder Daniel Fletcher.

Altså 25 prosent til agenten.

-  Selv om vi alle elsker fotball, så er vi med på dette for businessen, sier agent Fletcher.

-  Alvorlig regelbrudd

Ifølge Fletcher har Obi Mikel gjort seg utilgjengelig for ham på åtte måneder. Agenten avventer nå om han vil gå til rettslige skritt for å få sin andel av kaka.

For samme dag som Mikel signerte for Manchester United, annullerte Lyn agentkontrakten.

-  Det kan han gjøre om andre har inngått avtalen på vegne av ham, sier Andersen.

Ikke nødvendigvis riktig, ifølge lovsjef Thor Grønnerud i Norges Fotballforbund:

-  Det er ingen automatikk i at en spiller kan si opp en kontrakt med en agent idet han blir myndig.

-  Men jeg aner ikke hvilke klausuler som finnes i dette spesielle tilfellet.

NFF kommer høyst trolig til å be Lyn om en redegjørelse i Mikel-saken.

-  Det er sjelden en overgang får så stor oppmerksomhet. Og nå sist dette med trusler mot spilleren. Vi vil søke informasjon fra de som sitter med førstehåndskjennskap til denne saken.

-  Hvor ofte gjør dere det etter en spillerovergang?

-  Nei, det skjer ikke ofte.

-  Slaveri

Tidligere i uka karakteriserte Lyn-direktøren Fletchers kontrakt med Mikel som «det nærmeste man kommer slaveri». Han hevder Fletcher farer med løgn.

-  Vi sitter på den avtalen. I det øyeblikk vi legger den fram, vil han ikke være agent mye lenger. Den avtalen er et meget alvorlig brudd på FIFAs regelverk. Vi kommer til å innrapportere Fletcher, ellers kunne det hende at andre spillere ville støtt på ham seinere.

-  Jeg vet ikke hva han refererer til, svarer Fletcher når vi viderebringer Andersens uttalelser.

-  Det er en standard FIFA-kontrakt.

Fergie før Mourinho

Men det er ikke bare i forhold til agentene at det har oppstått kontraktsbråk i forbindelse med denne overgangen. Også Chelsea er forbannet. Lyns sportsdirektør er ikke overrasket over reaksjonene derfra, men Morgan Andersen hevder Sir Alex Ferguson oppdaget supertalentet før José Mourinho.

-  Hadde United fått det som de ønsket, ville Mikel vært i United allerede som 15-åring. Men de har ikke lov til å hente en spiller under 18 år fra et land utenfor EU.

-  Vi visste det ville bli et leven etter overgangen, og jeg er ikke overrasket over at Chelsea nå reagerer. Men vi har gjort det som er best for gutten.

Daniel Fletcher mistenker Sir Alex Fergusins sønn Jason for å ha vært involvert i overgangen.

-  Det er veldig lite som skjer uten at han er involvert når det gjelder overganger. Men jeg kan ikke bevise det, understreker Fletcher.

United-managerens sønn driver selskapet Elite Sports Group. Han har tidligere vært involvert i en del overganger som det er rettet kritisk søkelys mot.

Tilbake til Lyn?

Ifølge Morgan Andersen har Manchester United allerede startet arbeidet med å skaffe arbeidstillatelse for supertalentet i England.

-  Den kommer trolig til å være klar rundt 1. januar, da er det meningen at Mikel skal til England.

Utenlandske medier hevdet i går at United trolig vil la Mikel spille for portugisiske Sporting Lisboa i to sesonger, inntil han kvalifiserer til arbeidstillatelse. Det tilbakeviser Lyn-sjefen som sprøyt.

-  Om Mikel ikke får arbeidstillatelse, kommer han til å spille videre for Lyn inntil han har spilt nok landskamper for Nigeria til å få tillatelsen. Men arbeidstillatelsen kommer trolig uansett ikke til å bli noe problem: Mikel skal spille mange landskamper dette året, og i tillegg er han så god at han vil komme inn på en «special talent»-kvote. Det var slik United blant annet fikk arbeidstillatelse for keeper Tim Howard, sier Morgan Andersen til Dagbladet.

-  Finnes det en klausul i kontrakten som sier at overgangen betinger at gutten får arbeidstillatelse?-  Jeg vil ikke kommentere konkrete ting i kontrakten. Men om overgangen ikke skulle gå i orden, så blir gutten hos oss. Det er ikke noe problem. Mikel kommer uansett til å bli mer verdt for hver kamp han spiller.

Etter truslene spilleren har mottatt etter overgangen til Manchester United, har Lyn gjort «nødvendige tiltak» for å ivare sikkerheten til spilleren.

Trusler

-  Hva det består i, kan eller vil jeg ikke si. Det har tross alt med sikkerheten til spilleren å gjøre.

-  Vil dere ha et eget sikkerhetsopplegg rundt spilleren så lenge han er i Norge?-  Det er ikke sikkert. Men i hvert fall til situasjonen roer seg litt.

Han er ikke overrasket over at klubbens juvel har opplevd sjikane og trusler.

-  Fotballens verden er full av dette. Dette er noe fotballen må ordne opp i.

Og til dem som tror talentutviklerne i Nigeria sitter tomhendt igjen etter gigantovergangen til United:

-  Det vil bli utbetalt et solidaritetsbeløp på fem prosent av overgangssummen til klubbene spilleren har vært i siden han var 12 år, sier Andersen.

-  Betyr det at Lyn vil sitte igjen med 95 prosent av overgangssummen?-  Ja, vi har som sagt ikke benyttet noen mellommenn til denne overgangen.

Forbundsleder for spillerorganisasjonen NISO, Silje Johannessen, følger Mikel-saken nøye.

-  Denne saken illustrerer alle sider ved en spillerovergang. Kompensasjon til gamle klubber, utdanning, arbeidstillatelse, agenthonorar, spillerlisens - for å nevne noe.

-  En ser hvilken jungel det er, fastslår hun.

KLAR: For to uker siden ble John Obi Mikel United-klar. Også trener Henning Berg (t.v.) og sportsdirektør Morgan Andersen var fornøyde.