Danser for Afrika

KOBE (Dagbladet): Et hælspark, et skudd i mål og en hel verdensdel i ekstase. Fotball-VM er følelser på godt og vondt. Og de gode kan ikke bli større enn de matchvinner Henri Camara hentet fram i går - da han gråt for Sverige.

- Vi spiller ikke bare for Senegal, sier Henri Camara (25).

- Dette laget spiller for hele Afrika. Og vi er ikke her som turister. Vi er et godt fotballag som blir bedre og bedre av suksess.

104 minutter inn i VMs tredje åttendedelsfinale avsluttet Henri Camara dette enorme fotballdramaet lengst sør i Japan. Han gjorde det via stanga og inn. Og er du i besittelse av fotballfølelser, og vet hva det vil si å leve seg inn i hvert eneste spark i en fotballkamp, nevnes kjapt at Sveriges Anders Svensson bare noen minutter i forveien også hadde skutt i stanga.

Og ut!

Kan du da tenke deg hvordan svenskene hadde det? Hvis du er et fotballmenneske, så kan du det.

Sayonara fra Henke

Og det er mange av dem i disse VM-tider. Bare her i Japan dukker det opp en ny million hver dag. Og det er alle disse menneskene som fikk en av de største taperne - Sveriges målscorer Henrik Larsson - til å svelge sitt eget nederlag med disse ord på hjemveien:

- Sayonara, Japan! Sjøl om jeg er langt nede nå, er jeg veldig takknemlig overfor tilskuerne. VM 2002 er en fantastisk turnering.

Den lille forskjellen

Klisjeen om stang ut og stang inn - den som i snart en mannsalder har haltet rundt med avrevne leddbånd og knuste menisker, men som like fordømt forklarer forskjellen på enkelte fotballkamper - gjorde med andre ord et betydelig comeback denne fotballhete ettermiddagen. Forskjellen på Sverige og Senegal var nemlig stang ut og stang inn. Og så sitter man her da og ser glede på den ene siden og total sorg på den andre. Og føler begge deler.

- Den eneste forskjellen på Sverige og Senegal var fargene på draktene, sier Senegals trener Bruno Metsu.

- Dette var en kamp som kunne gått begge veier. Og når den endte opp i vår favør på et Golden Goal - hva annet kan vi gjøre enn å være glade. Dette har vært en fantastisk dag, ikke bare for Senegal, men for hele Afrika.

Gud blir som oftest brakt på banen når fotballdramaer av slike dimensjoner skal fortelles og forklares i bakkant. Det må jo være en grunn til at det går som det går - han avgjorde jo på hands da Argentina slo England 2- 1 i Mexico for 16 år siden. Og som fotballfolk flest var også meget godt troende Jan Åge Fjørtoft inne på tanken en gang da Drillos var på sitt heteste og lykken smilte til oss fra to stolper og en tverrligger i Rotterdam. At Gud i hvert fall måtte komme fra et sted i Skandinavia.

Hadde Fjørtoft rett i sin påstand, var Han i hvert fall ikke hjemme i går. Han ha vært på besøk i Afrika.

Hvor han åpnet porten til rett tid. Og slapp Henri Camaras siste ballberøring inn til en kvartfinale for Senegal.

Mannen som ikke scorer

Men det var ikke Henri Camara som skulle score for Senegal i denne kampen mot Sverige. Det var ikke Camara som skulle utlikne på sitt første skudd i matchen, og deretter vinne på ett til da alt handlet om å få til det siste sparket. For angrepspiller Henri Camara scorer nesten ikke mål han, og sto med fattige sju fulltreffere på 36 landskamper før åttendelsfinalen i The Big Eye. En scoringsprosent han har fått mye kjeft for.

- Men jeg scoret nå. Og det er det som betyr noe. Og se bare hvor glade alle er, sier Camara.

Men sant er det - og her kommer en sannhet til: Hvis Japan slår Tyrkia i dag, vil Asia eller Afrika for første gang i historien få en semifinalist i VM. Og dermed kan det bli enda mer historie hvis det er Senegal og Japan som møtes til kvartfinale 22. juni.

Og enda mer følelser.

HISTORISK: El Hadji Diouf (t.v.), Amara Traore og Ferdinand Coly feirer at Senegal går videre til kvartfinalen i sitt første VM-sluttspill. Laget er det andre afrikanske laget noensinne som spiller en VM-kvartfinale.