Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Danser for frihet

De elsker norske jordbær med is. Og de gleder seg til å bli kjent med fotballspillere fra hele verden. Sabra and Shatila Survivors er palestinske flyktninger i Libanon, vokst opp i en flyktningeleir, med en gravplass som fotballbane.

- Oslo is the capiatal, sier Saadine (12) spontant på gebrokkent engelsk.

Der stoppet geografikunnskapene, men ikke spontaniteten.

- Vi kan vinne Norway Cup.

Saadine og lagkameratene smiler fra øre til øre og gleder seg som bare unger kan, til sommerens høydepunkt på Ekebergsletta. Mest gleder de seg til å bli kjent med andre spillere.

Åpent hus

For 11. gang er det palestinske lag i Norway Cup. Det startet med et lag fra Gaza. Etter Oslo-avtalen har også lag fra Vestbredden og palestinere fra flyktningeleirer kommet. I år er det tilsammen sju lag.

Kjell Bygstad fra Spydeberg har åpnet sitt hjem for ni spillere og fire ledere i uka før Norway Cup.

- «Mr. Tjell» er kjempegrei, sier guttene.

Tre arabiske måltider, oppvask, klesvask, dans, sang, musikk og fotball i hagen står daglig på programmet. Bygstad har hendene fulle.

Selvplukkede norske jordbær med is står også på menyen.

- Jordbær er kjempegodt. Og is, sier Khalid.

Sekkepipe

Han er sjefdanser og må være jente når de viser sine tradisjonelle arabiske danser. Akkompagnert av Hassan på sekkepipe og Hounieli på trummer.

Khalid er litt flau over å være jente, men når han får vist seg fram på fotballbanene etterpå, er alt greit.

Trygghet

Hos Bygestad spilles det fotball på en grønn og fin gressmatte. Hjemme i Libanon spiller de 12 år gamle palestinske guttene fotball på en grufull sand- og gruss-slette. Det er en massegrav etter en masssakre i 1982 der 2000 palestinere ble drept.

Det palestinske laget er i krigsfri sone for første gang i sine liv. De er født og vokst opp i flyktningeleir i Libanon og har aldri sett sitt eget land.

Soldater med våpen er hverdagskost. Nå opplever de virkelig frihet.

- Guttene føler seg trygge i Norge, sier Moussa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media