Danser på ski

Årets nyhet blant skiskytterjentene er en ekspert fra Olympiatoppen som skal hjelpe med teknikken. Den tidligere ballettdanseren Håvard Engell ser allerede stor framgang hos jentene.

Han har kjørt spesialøkter med jentene i Trysil i sommer. De siste ukene har han hatt spesialøkter med både Gunn Margit Andreassen og Ann-Elen Skjelbreid.

- Ann-Elen går kjempebra skiteknisk for tiden. Gunn Margit har også en veldig flott teknisk skiutvikling, og de er veldig innstilt på å trene siden det er OL-sesong, sier Håvard Engell til Dagbladet.

Førstkommende tirsdag slutter han seg til landslagets samling i Bulgaria. Han er spent på Liv Grete Skjelbreid Poirées utvikling.

- Hun påstår at teknikken sitter mye bedre, men det blir spennende å se når jeg kommer til Bulgaria, sier Engell.

Prøveår i fjor

«Olympiatoppens friteknikkprosjekt i langrenn» er det offisielle navnet.

- Vi begynte i fjor, da vi prøvde det ut på juniorløperne Håvard Bjerkli, Jens Arne Svartedal, Tore Rud Hoffstad og Hans Leithe. I år har vi overført det videre på skiskytingseliten, sier Håvard.

Målet er å finne ut hvor skoen trykker og gjøre de små justeringene som er så veldig viktige for en toppidrettsutøver.

Håvard Engells første kontakt med skiskytterjentene startet for fire år siden.

- Jeg jobbet med å kartlegge de koordinative ferdighetene til jentene. Vi kartla balansen og evnen til å styre kroppen i de rette tekniske bevegelsesbanene, sier Engell.

- Se på hverandre

Han har vært ballettdanser i 15 år, og mener han kan overføre en del til skitekniske detaljer i sporet.

- I ballett handler det mye om bevegelsespresisjon. Det samme gjelder også i skiteknikk, og jeg kan omsette den presisjonen til hvordan de beveger seg teknisk, sier Engell.

For søstrene Ann-Elen Skjelbreid og Liv Grete Skjelbreid Poirée er den beste læren til framgang å kopiere hverandres sterke sider.

- Liv Grete er rå i motbakker og Ann Elen er veldig god i lett terreng. Søstrene har mye å lære av hverandre. Får vi til en kombinasjon av dem i sporet, kan resten av verden bare pakke sammen, sier Håvard Engell.

SLIK? Liv Grete Skjelbreid Poirée strever for å holde balansen...
NÅ KAN JEG DET! Nesten, i hvert fall.
PÅ TRYGG GRUNN: Best å ikke ta noen sjanser, her er det jo bratt.