Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Danserne som forsvant

Hvorfor er det vanskeligere å få jenter til å stille opp på et lagbilde i Oslo enn i Bamako?

BARE LEDERE: Det skulle vært en sal full av ungjenter som danset hip hop. I stedet måtte lederne Bukky Akinyemi, Wunmi Alaie og Damilola Akineyemi i gruppa Urban Tribe trene for seg selv fordi deltakerne ikke fikk lov til å ha det moro den kvelden. Foto: Nina Hansen
BARE LEDERE: Det skulle vært en sal full av ungjenter som danset hip hop. I stedet måtte lederne Bukky Akinyemi, Wunmi Alaie og Damilola Akineyemi i gruppa Urban Tribe trene for seg selv fordi deltakerne ikke fikk lov til å ha det moro den kvelden. Foto: Nina Hansen Vis mer

||| BAMAKO/OSLO (Dagbladet.no): Tilfeldigvis startet Afrika-reisen på Holmlia. Ikke det at denne bydelen sørøst i Oslo er så spesielt afrikanisert. Hverdagen på Holmlia er litt av hvert stablet sammen på det vi nølende beskriver som tradisjonell norsk kultur; altså en ganske vanlig ny norsk hverdag akkurat slik de fleste av oss ønsker å ha det i en verden med stadig tettere internasjonale bånd.

På Holmlia skulle vi snakke med noen unge dansejenter om hvordan det var for dem å drive idrett. Ifølge statistikken skal det være vrient for jenter med fremmedkulturell bakgrunn, men statistikk kan lyve.

Akkurat som bildet av en ganske tom sal langt inne i fjellet på Holmlia der bare de tre unge lederne for hip hop treninga hadde fått lov til å møte opp.

RESTEN av jentene var borte.

Sånt skjer av og til på barnetrening. Kanskje en skoletur, kanskje en bursdag? En for alle, alle for en. Men denne gangen var det ikke tilfeldige forfall. Det var mistro mot å stille opp jenter i treningstøy og det var fotoforbud:

FOTO-FJES: Bare ledere til fotografering i svømmebassenget også. De vanlige deltakerne holdt seg borte fordi det kom fotograf på besøk. Foto: Nina Hansen
FOTO-FJES: Bare ledere til fotografering i svømmebassenget også. De vanlige deltakerne holdt seg borte fordi det kom fotograf på besøk. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Jeg har snakket med foreldrene lenge om at dere kom for å skrive om treninga vår. De vil bare ikke vise fram jentene sine, forteller Godwin Nwankwo.

Etter mer enn ti års jobbing har han gjort dette storbyprosjektet på Holmlia til en bauta i barnearbeid. Her får unger fra treårs alderen sin første smak på idrett. I beste fall fortsetter de leken i den lokale idrettsklubben, men en slik utvikling er ikke like selvfølgelig som i hvilket som helst boligmiljø. Vanlig organisert idrett i en bydel med mange nye innbyggere har sine utfordringer. Foreldre følger mindre opp langs sidelinja, liten lokal tradisjon gjør det vrient å finne stabilt arbeidende ledere og trenere, og klubbene sliter ofte økonomisk.

Og så var det jentene som skal trene og ha det moro da:

•• For er det egentlig noen selvfølge at de skal få være med på samme måte som gutta?

KLARE REGLER: Teppet går ned når svømmejentene til vanlig fyller bassenget i Holmliahallen. Her skal ingen se på damene. Foto: Nina Hansen
KLARE REGLER: Teppet går ned når svømmejentene til vanlig fyller bassenget i Holmliahallen. Her skal ingen se på damene. Foto: Nina Hansen Vis mer

IKKE her på Holmlia denne kvelden.

De to salene ved siden av den slunkne hiphop-gruppa, er fullpakket med glade gutter. Ingen problem med å vise aktiviteten der. I dette nye norske miljøet har gutta alle rettigheter; også til en gang å si at døtrene deres skal dekke seg til på en spesiell måte når de skal leke, at de må spille med ankeldekkende thights under shorten, gå til svømmebassenget iført lange bukser eller som i kveld å holde seg unna om noen forsiktig søker om å få ta et koselig lagbilde:

- Hvorfor var du ikke med nede i salen, spør Godwin en tenåringsjente på vei ut fra tribunen.

- Jeg fikk ikke lov av de hjemme i dag.

SMÅJENTER OK: Bare de er små nok er det fritt fram for alle jentene på idrettskveldene på Holmlia. Først når jentene er i puberten, kommer begrensningene hjemmefra. Foto: Nina Hansen
SMÅJENTER OK: Bare de er små nok er det fritt fram for alle jentene på idrettskveldene på Holmlia. Først når jentene er i puberten, kommer begrensningene hjemmefra. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Det er greit at folkene mine bestemmer sånt, føyer hun lojalt til.

MEN hvor skal lojaliteten ligge når reglene settes opp for de lekene, treningene og konkurransene som skal få med flere jenter fra fremmedkulturelle miljøer i  norsk idrett?

Hos jentene som ikke får slippe til med mindre gamle, strenge klesnormer følges, eller hos de som allerede har glidd lett inn i den moderne, norske kjønnsmønsteret?

- Vi prøver å tenke integrering, men samtidig må vi jo få med de unge vi skal jobbe for, sier Godwin.

LOKALARBEIDEREN: Godwin Nwankwo har jobbet godt i årevis med å dra inn innvandringsungene i idretten. Men selv ikke han klarte å få samlet deltakere til et lagbilde denne kvelden. Foto: Nina Hansen
LOKALARBEIDEREN: Godwin Nwankwo har jobbet godt i årevis med å dra inn innvandringsungene i idretten. Men selv ikke han klarte å få samlet deltakere til et lagbilde denne kvelden. Foto: Nina Hansen Vis mer

Det er derfor gardinene blir trukket ned over vinduene til svømmebassenget som ligger i fjellet tett ved idrettshallen. Det er tid for jentenes åpne svømmetrening, men på Holmlia tolkes begrepet «åpen» på en høyst lokal måte. Mens vår vestlige kultur forleden feiret pensjonsalderen til bikinien, er det ingen som skal se huden til disse svømmekvinnene:

- Innvandrerjenters mulighet til fritt å drive med sport er et reelt problem, men det går tross alt framover, mener Rukhsana Ashraf selv om de fleste av de vanlige deltakerne er blitt borte i kveld i anledning beskjeden om at noen kommer for å se på aktiviteten deres.

DEN UNGE juristen har ledet svømmetrening på fritida i flere år og smiler litt av oppstyret som Dagbladets kvinnelige fotograf lager inne bak gardinene.

Et kamera for å vise svømming på Holmlia var nok. Ingen voksne deltakere på bildet her heller. Bare trenerne fra Storbyprosjektet som får enda en leksjon på at integrering i norsk idrett tar tid:

KJØNNSFORSKJELL? Tilsynelatende ikke så stor forskjell på idretten til jentene og guttene Bamako, hovedstaden i muslimske Mali. Foto: Bjørn O. Evju
KJØNNSFORSKJELL? Tilsynelatende ikke så stor forskjell på idretten til jentene og guttene Bamako, hovedstaden i muslimske Mali. Foto: Bjørn O. Evju Vis mer

- Til og med de som forsikret at de skulle komme som vanlig, holdt seg borte, sukker Godwin oppgitt:

- Det er ikke nødvendigvis jentene selv som vil gjemme vekk idretten sin. De er bare redde for hva alle andre vil si om det kommer bilde av dem i svømmedrakt. Du skjønner; de må bade i drakt nå. På grunn av hygienen aksepterer ikke hallbestyreren  lange klær i bassenget.

HVA ALLE ANDRE i innvandrermiljøet mener er tilsynelatende fortsatt det viktigste i en bydel i Oslo 2009 år etter Kristus. På Afrika-tur vel framme på flyplassen i Bamako viser kalenderen et alternativt årstall etter Mohammeds flukt til Mekka. Folk flest i Mali har altså ikke kommet så langt som oss om du tror at holdninger, vaner eller mellommenneskelige ritualer er noe som uansett utvikler seg positivt og på den måten forandrer seg til det bedre over tid.

Så enkelt er det neppe.

RØFFE SPARK: Kampsport er jenteidrett god som noe i Bamako. Foto: Bjørn O. Evju
RØFFE SPARK: Kampsport er jenteidrett god som noe i Bamako. Foto: Bjørn O. Evju Vis mer

I et land med over 90 prosent muslimske innbyggere skjønner knapt de lokale idrettslederne problemstillingen vi tok med fra den hjemlige norske idrettshverdagen. Hvorfor skulle ikke jentene få bli med på hva som helst av idrett uten å ta spesielle forbehold?

- Vi praktiserere religionen vår, men den har jo ingen regler om slikt, forteller en gruppe Takewondo-trenere vi treffer utenfor Nasjonalstadion.

DE HAR landslagstrening på parkeringsplassen her. Guttene og jentene sparker løs på den samme godt polstrete instruktøren. Grasiøse, muskelstinne kvinnekropper i fullt strekk. Vær så god; ta så mange bilder dere bare vil. Der gardinene ble dratt for i vårt norske likestillingsparadis, er det bare å knipse i det som etter forestillingene om et islamsk kjønnsmønster skulle vært en strengt regulert sportshverdag for maliske jenter.

Kanskje er det bare bildene våre som lyver. Både det av de fremmedkulturelle som ikke gjør noe annet enn å dirigere jentene sine i alle livets forhold og det av de velmente hensynene vi er nødt til å ta for å åpne norsk idrett for alle.

Eller kanskje sender vi de fremmedkulturelle jentene hjem eller opp på tribunen bare på grunn av alle de andre?

LES VIDERE FRA AFRIKA-TUREN I MORGEN: Kjøpt for en moped.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling