Danset natta lang for EM-gullet

Viva Espana!

Euforiske spaniere strømmet ut i gatene for å feire den første store internasjonale tittelen på 44 år.

EM-seieren i Wien satte Spania på hodet.

Overlykkelige supportere drapert i røde og gule spanske flagg marsjerte gjennom hovedstaden Madrids gater. Den varme sommerkvelden utviklet seg til en skikkelig folkefest.

Fansen sang og messet «Viva Espana» i det festen startet. EM-seieren betyr utrolig mye i et land som har fått stempelet «ubenyttede talenters fødeland». Men nå er stempelet borte.

Deres unge landslag vant EM-finalen 1-0 over Tyskland i Wien, noe som skapte en symfoni av følelser i spanske gater.

- Klarte ikke å se på


- Jeg klarte ikke å se på. Jeg kan ikke tro dette. Dette fortjener de virkelig, sa den 38-årige læreren Eva Lumbreras i det hun kom ut av huset sitt utenfor Madrid. Hva hun skulle? Feire sammen med tusener av likesinnede.

Fyrverkeri lyste opp den spanske midtsommerhimmelen, mens bilhorn lød samtidig som det spanske flagget vaiet fra bilvinduene.

Flere tusen tilskuere hadde malt ansiktet sitt i rødt og gult før de møtte opp for å se finalen på Plaza Colon. Da dommeren blåste av og triumfen var et faktum brøt flere ut i tårer og måtte klemme hverandre. Følelsene tok overhånd.


Vanskelig for politiet


- Jeg gråter nå. Vi har ventet i 44 år på dette. Vi måtte bevise at vi kunne klare det, og det gjorde vi. Dette gir hele landet et løft, sa 28-årige Hector Lopez.

Flere hundre politimenn arbeidet som gale for å holde trafikken flytende. Det var ikke lett. Overlykkelige spaniere ville feste. Da betydde ikke trafikkreglene så mye, ei heller at alt stoppet opp.

VENTETIDA ER OVER: Det var neppe absolutt stillhet og det falt heller ikke snø, men 44 års ventetid var over i natt for sulteforete spanjoler. Foto: Paul White/AP
VENTETIDA ER OVER: Det var neppe absolutt stillhet og det falt heller ikke snø, men 44 års ventetid var over i natt for sulteforete spanjoler. Foto: Paul White/AP Vis mer

Politimennene ville også feste, og flere av dem sang med i sangene som utgjorde et nesten døvende lydbilde. Jubelstemningen kommer til å vare lenge. Kanskje helt til VM i Sør-Afrika i 2010.

- Vi er de beste i verden. Nå er vi klare til å vinne VM også, sa 48-årige Joaquin som hadde tatt turen til Madrid fra Salamanca. En fotballfest som kommer en gang hvert 44. år kunne han ikke gå glipp av.


Kongen gratulerte


Fra Wien fikk de bildene av fotballhelter som danset vilt med EM-pokalen. De fikk også høre fra landets konge, Juan Carlos, som kunne fortelle at de spanske spillerne «led, men til slutt var det verdt det».

- Det har vært veldig følelsesladet. Jeg er veldig glad på lagets vegne, på guttas vegne og på hele Spanias vegne, sa kongen til TV-kanalen Cuatro.

Gradestokken viste 38 grader på det varmeste i Madrid søndag. Men spanierne brydde seg ikke stort om det.

Festen går videre.

Morgendagen tas i morgen.

Viva Espana, var beskjeden fra et Madrid i seiersrus.

(NTB)

Danset natta lang for EM-gullet
<B>VIVA ESPANA</B>
<B>RØDT OG GULT:</B> Det spanske flagget vaiet i den varme sommernatten i Madrid.
<B>KLÆRNE AV FOR SPANIA</B>
<B>FUKTIG:</B> Spanske fans tar en av Madrids fontener i bruk i nattens feiring.
<B>ARMADA:</B> Det spørs vel om sykefraværet på spanske bedrifter kan være unormalt høyt i dag - dagen etter dagen.
<B>FOLDEDE HENDER:</B> Og svaret kom til den fotballgale nasjonen, som kunne juble etter 44 år uten et trofé for landslaget.
<B>VIVA, VIVA!</B>
<B>SPANSK JUBEL PÅ PLAZA MAYOR</B>: En spansk jente løfter hendene i triumf på Madrids torg.