UT AV DANMARK? FC København-direktør Anders Hørsholt bekrefter at FC Købenahvn forhandler om en ny intternasjonal liga. Det betyr at klubben som ledes av Ståle Solbakken (t.v.) kan forlate Superligaen i framtiden. Foto: Andrew Halseid-Budd/ProSport/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
UT AV DANMARK? FC København-direktør Anders Hørsholt bekrefter at FC Købenahvn forhandler om en ny intternasjonal liga. Det betyr at klubben som ledes av Ståle Solbakken (t.v.) kan forlate Superligaen i framtiden. Foto: Andrew Halseid-Budd/ProSport/REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Dansk avis: FC København forhandler om ny internasjonal liga - kan forlate hjemlig serie

Ifølge avisa BT deltar klubben aktivt i etableringen av en ny internasjonal turnering. Rosenborg skal også være med i samtalene.

(Dagbladet): Det er danske BT som i dag skriver at FC København kan være på vei ut av den danske Superligaen.

Ifølge avisa deltar klubben aktivt i etableringen av en ny internasjonal turnering som skal bestå av de største klubbene i Skandinavia i tillegg til land som Nederland, Belgia og Skottland. Avisa hevder at representanter for Malmö FF og Rosenborg også er med i forhandlingene.

FC København-direktør Anders Hørsholt bekrefter at han er blant deltakerne som drøfter saken. Han har vært i møter med andre representanter for mindre europeiske klubber, som er store i hjemlandet.

- Ja, det er riktig. Hvis vi ikke handler nå, vil vi se at de største klubbene vokser seg større og sterkere, mens det stadig blir vanskeligere for klubber som oss. Vi må derfor se på hvilke alternative muligheter det er for FCK internasjonalt i framtiden. Det er for tidlig å snakke om konkrete modeller, men diskusjoner om ligaer på tvers av de europeiske landegrensene er et tema vi ser på og deltar aktivt i, sier Anders Hørsholt til BT.

Malmös sportsjef Daniel Andersson vil ikke snakke om saken.

- Jeg har ingen kommentar. Vi fokuserer på gullstriden i Allsvenskan, sier Andersson til 24malmö.se.

På spørsmål om hvordan han ser på en internasjonal liga, svarer Andersson:

- Det har jeg ikke tenkt på. Det er mange prosjekt på gang, det er mye rykter og snakk. Man vet ikke hvordan framtiden ser ut, sier han.

Reform

Det har lenge vært snakk om at de største klubbene i Europa vil danne en supercup. Av frykt for dette har UEFA satt i gang mottiltak.

UEFA besluttet nylig at de fire høyest rangerte ligaene (Spania, England, Tyskland og Italia) i perioden 2018 til 2021 skal ha fire automatiske plasser hver i gruppespillet i Champions League. Det betyr mindre plass til klubber fra mindre nasjoner, som f.eks. klubber fra landene i Skandinavia.

Reformen har ført til kraftige protester fra andre land og ligaer. EPFL (Foreningen for Europas proffligaer i fotball) betegner endringen som «uakseptabel».

En slik endring gjør at mellomstore klubber i Europa nå ser på andre løsninger.

- Vi forstår godt at de største klubbene handler som de gjør, men det gjør også at vi må se på markedet som etterlates og søke allianser med klubber fra andre land som er i samme situasjon. Det er ikke en situasjon vi har skapt, men noe vi må forholde oss til, for vi kan ikke leve med alternativet. Vi skal utvikle oss som klubb og være attraktiv for sponsorer, de beste spillerne og medarbeidere. Derfor er det en forutsetning at vi spiller i Europa, sier Hørsholt.

Han presiserer at en drastisk avgjørelse om å forlate Superligaen eventuelt vil skje «et godt stykke ut i framtiden», men at det kan skje en dag.

Allerede i 1999 ble det snakket om at de nest beste nasjonene i Europa skulle danne en egen turnering. Det var blant annet samtaler mellom de største klubbene i Nederland, Belgia, Portugal og Skottland om en turnering som hadde navnet Atlantic League. Celtic, Rangers og Anderlecht støttet forslaget, men ideen ble skrinlagt av UEFA i 2000.

Februar i år kom det nye rykter om at planene om Atlantic League igjen var oppe til diskusjon etter at forslaget hadde fått støtte fra en gjeng rike engelske businessmenn.

- Sjokkert

Den nyvalgte UEFA-presidenten Aleksander Ceferin har tidligere uttalt til L'Equipe at han ikke vil kunne stoppe endringen av Champions League-formatet, selv om han er skeptisk til den.

Bernard Caiazzo, leder for Frankrikes ligaforening, mener utviklingen er «trist for fransk fotball».

- Dette var en hasteavgjørelse, og alle er sjokkert. Det er en skandale både i form og innhold. Det er en katastrofe. 90 prosent av våre klubber føler seg krenket av denne reformen, sier han ifølge NTB.

EPFL-formann Lars-Christer Olsson håper en løsning kan finnes gjennom dialog.

- Med en ny UEFA-president og et nytt styre vil det bli mulig å opprette en dialog slik at vi kan finne løsninger sammen, heller enn å oppleve en revolusjon i europeisk fotball, sier han.

Hvis ikke, vil vi kanskje få se en norsk liga uten en klubb som Rosenborg i framtiden.

P.S. Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg, har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.