OL

Dansk detalj vekker oppsikt

Flere bet seg merke i bruken av sportsteip fra de danske banesyklene. Nå er det flere som vil ha dem diska.

TEIP: Teipen fra leggen og opp til knærne på de danske banesyklerne skapte stor debatt. REUTERS/Christian Hartmann
TEIP: Teipen fra leggen og opp til knærne på de danske banesyklerne skapte stor debatt. REUTERS/Christian Hartmann Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

Det var under 4000 meter lagtemporitt at danskene suste fra resten av sine motstandere mandag. Og det var én ting som fikk flere temporitt-kjennere til å sperre opp øynene.

Samtlige av de danske syklistene hadde nemlig en sportsteip som gikk fra et sted nede på leggen, og hele veien opp til kneet.

En som reagerte sterkt på dette var britiske Chris Boardman, tidligere olympisk mester på 4000 meter individuelt ritt fra OL i 1992.

KLARER ALT: NRK-profilen i ekstase når Karsten Warholm løper inn til OL-gull og ellevill verdensrekord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Video: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Lyd: NRK. Vis mer

Vil diske Danmark

Det var danske BT som omtalte saken først.

Boardman pekte på at det var en tydelig fordel å benytte seg av sportsteipen.

- Alle rytterne har samme skade, på samme sted som gjør at man trenger «medisinsk tape» på forsiden av beina, som tilfeldigvis er akkurat der man får en aerodynamisk fordel, skriver Boardman ironisk på Twitter.

Han følger opp med å forklare at han tror danskene fikk tommel opp før de brukte teipen, men viser til reglementet der det står at «alt ikke-nødvendig utstyr, hvilket ikke benyttes som bekledning eller beskyttelse, er forbudt».

En som skal ha tent på absolutt alle plugger er Stephen Park, prestasjonsdirektør for British Cycling, som mener at danskene burde ha blitt diskvalifisert.

- Stephen Park har nettopp fortalt oss at han mener Danmark burde bli diskvalifisert for deres bruk av tape på skinnleggen, samt undervestene de benyttet seg av i går, skriver The Telegraph-journalist Tom Cary.

Kollisjon

Det skal ha blitt bestemt at danskene fikk lov til å sykle videre i turneringen, men måtte fjerne både tape og undervester før de neste rundene.

Det skal uansett ikke ha vært alt. For det var nemlig ikke bare teipen som fikk Park til å klø seg i hodet, melder journalisten Cary.

- Park hevder at Danmarks undervester ikke var offentlig til salgs 1. januar (reglene sier at de har måttet være det). Sier at «kildekoden» på nettet ble endret i løpet av de siste 24 timene for å foreslå at de var det, skriver Cary.

FULL KRASJ: Danskene og britene smalt inn i hverandre i semifinalen. REUTERS/Matthew Childs
FULL KRASJ: Danskene og britene smalt inn i hverandre i semifinalen. REUTERS/Matthew Childs Vis mer

Dermed beskyldes danskene for juks på flere fronter av Storbritannia.

Som om det ikke var nok, danskene og Storbritannia møttes i semifinalen av banesyklingen, og det var til slutt de danske gutta som stakk av med seieren. Også her ble det dramatisk.

Frederik Rodenberg og Harry Tanfield kolliderte, og løpet ble midlertidig stoppet. Omsider var det danskene som gikk videre da løpet igjen ble startet.

Her er det igjen flere som stusser over at det ikke tas affære. Blant dem er Morten Bennekou, elitesjef i Danmarks Cyckle Union (DCU).

- Det er en regel om at når et lag blir splittet, så skal man heise et flagg. Her er det ikke noe flagg som blir heist, sier Bennekou til BT.

- Frederik Rodenberg kikker ikke opp, det gjør han aldri. Han skulle kunne se på et flagg om at det er ryttere rundt ham, sier Bennekou, som mener at danskene burde ha blitt gitt en advarsel etter kollisjonen.

Det er uansett Danmark som til slutt møter Italia i finalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer