Dansk dopekspert lover at Lance er ren

- Stinkende stabil, sier Rasmus Damsgaard.

ASTANA-GUTTA PÅ TOUR: Lance Armstrong (i svart og gul drakt) og lagkameratene på Astana-laget på treningstur i Monaco i dag. Foto: Bas Czerwinski, AP/Scanpix
ASTANA-GUTTA PÅ TOUR: Lance Armstrong (i svart og gul drakt) og lagkameratene på Astana-laget på treningstur i Monaco i dag. Foto: Bas Czerwinski, AP/ScanpixVis mer

||| (Dagbladet.no): Den danske dopingeksperten Rasmus Damsgaard er tilknyttet sykkellaget Astana for å drive intern doptesting av lagets ryttere.

Astanas comeback-veteran Lance Armstrong er en av syklingens største gjennom tidene, men han slipper aldri unna mistanken om urent spill.

Damsgaard sier han ikke kan vite hva Armstrong drev med tidligere, men bedyrer at Armstrong er ren nå. Selv om ordvalget hans kanskje kan virke mot sin hensikt:

- Jeg vil beskrive Lance Armstrong som stinkende stabil. Hvis man ser på både blodverdiene og T/E-ratioen hans (testosteronnivå), ligger det på et tvers igjennom stabilt nivå innenfor det normale, sier Damsgaard til sporten.dk.

- Det har vært forståelige spekulasjoner om at han kanskje kunne ha fått tilført kunstig testosteron på grunn av testikkelkreften, men det ville gitt enorme utslag i en test, sier dopingforskeren.

Innførte CSC-program
I 2007 fikk Astana flere ryttere utestengt for doping, noe som toppet seg med avsløringen av Aleksandre Vinokourovs bloddoping og trekkingen av laget fra Tour de France.

Johan Bruyneel overtok som sportsdirektør, og introduserte Damsgaards interne antidopingprogram.

Dansken, som også sitter i den medisinske kommiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS), hadde tidligere gjort samme jobb for Bjarne Riis og CSC-laget i kjølvannet av doputestengelsen av Ivan Basso.

Leder Anders Solheim i Antidoping Norge var skeptisk da CSC innførte sitt interne dopingprogram:

— Jeg ville aldri brukt pengene mine slik, og jeg tror heller ikke at dette skaper noen større troverdighet. Jeg ville heller ha brukt et frittstående organ som Antidoping Danmark til denne jobben. Da passer ikke bukken havresekken lenger. Jeg spør meg hvem som skal anmelde utøveren som eventuelt tester positivt, og hvor har de tenkt å analysere prøvene?

Mangedoblet blodtesting
I fjor sparket imidlertid Astana-laget ut russiske Vladimir Gusev etter at han ble avslørt av en intern dopingtest. Han ble også utestengt fra OL av russiske ledere som fryktet en ny dopingskandale i Beijing.

- Når man ser på et lag som Team Astana kan man merke at de har hatt en østeuropeisk og spansk mentalitet og kultur. Holdningene deres er annerledes. Og det har vært vanskelig for en sportsdirektør som Johan Bruyneel å få gjort noe med, sier Damsgaard.

Samtidig har sykkelsporten sentralt endret sine rutiner for testing.

Siden Damsgaard innførte intern blodtesting i CSC, har det internasjonale sykkelforbundet (UCI) innført «blodpass» på omkring 800 ProTour-syklister. Fra å ta 406 blodprøver utenfor konkurranse i 2007, tok de 4649 slike prøver i 2008, ifølge forbundets hjemmeside.

Blodprøvene brukes til å lage blodprofiler, og ved avvik kan gamle prøver hentes fram og analyseres på nytt - med nyere teknologi enn det som var tilgjengelig da prøven ble tatt.

Denne teknologien førte blant annet til at nederlandske Thomas Dekker ble utestengt fra Tour de France i går, avslørt av en prøve han avla på julaften for halvannet år siden.

Det spørs om Silence-Lotto-rytteren blir den siste som avsløres i løpet av de nærmeste ukene.

TESTES HYPPIG: Lance Armstrong forteller jevnlig på sin Twitter-side om alle blodtestene UCI utfører på ham. I formiddag var han kommet til nummer 34 siden comebacket i høst. Foto: Bas Czerwinski, AP/Scanpix
TESTES HYPPIG: Lance Armstrong forteller jevnlig på sin Twitter-side om alle blodtestene UCI utfører på ham. I formiddag var han kommet til nummer 34 siden comebacket i høst. Foto: Bas Czerwinski, AP/Scanpix Vis mer