Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dansk dopinggransking har pågått i 21 måneder

Og fremdeles flyr «Ørnen fra Herning» fritt.

UNTOUCHABLE Bjarne Riis er fremdeles i full vigør i den internasjonale sykkelsporten, selv om han har en dopinggransking hengende over seg. Da er det behagelig at den har pågått i 21 måneder, og at man fortsatt ikke har kommet fram til noen konklusjon. (AP Photo/Christophe Ena)
UNTOUCHABLE Bjarne Riis er fremdeles i full vigør i den internasjonale sykkelsporten, selv om han har en dopinggransking hengende over seg. Da er det behagelig at den har pågått i 21 måneder, og at man fortsatt ikke har kommet fram til noen konklusjon. (AP Photo/Christophe Ena) Vis mer

Da Michael «Kyllingen» Rasmussen valgte å legge kortene på bordet, ble det samtidig starten på en grundig gransking av dopingproblemene i dansk sykkelsport.

Bjarne Riis endte midt i skuddlinjen da Tyler Hamiltons bok «The Secret Race» inneholdt beskyldninger om at han hadde formidlet kontakt til dopinglegen Eufemiano Fuentes.

• Les også: Kobler Riis til dopinglege

Riis gikk så dekning, og da han dukket opp igjen i starten av Tour de France året etter, var alt han ville si:

- Jeg har ikke annet å si enn at det foregår en egen undersøkelse i Danmark i regi av Antidoping Danmark, og den respekterer jeg.

21 måneder siden Det unnvikende svaret har vist seg å være et godt svar for Riis, all den tid det i morgen - fredag - er 21 måneder siden Rasmussen sto fram, og lettet på sløret overfor antidopingmyndighetene.

Selv innad i organisasjonen er man lei av å vente på sluttproduktet.

- Det er ergerlig at rapporten trekker ut i tid, for det utfordrer tilliten til systemet. Den er kanskje ikke like høy nå, som den var tidligere, sier direktør David Gullberg i det danske sykkelforbundet ifølge feltet.dk.

Følg procycling.no på Facebook: Trykk her!

Den danske granskingen består blant annet av dybdeintervjuer av Rasmussen, Riis, Bo Hamburger og Jörg Jaksche.

Ettersom Rasmussen syklet for nederlandske Rabobank i store deler av karrieren, er det grunn til å tro at etterforskningen også har foregått utenfor de danske landegrensene.

Men både Kyllingen, og andre ryttere, kan også ha avslørt hva som foregikk i CSC-laget på starten av 2000-tallet:

- De spurte meg om hva som skjedde på Team CSC, og hva jeg visst om doping. Jeg fortalte dem hva jeg visste om Riis og at organisert doping fant sted, har Jörg Jaksche uttalt til BT Sporten.

Når smeller bomben? Danske mediers oppslag om at «dopingbomben snart sprenger», som her fra 17. september i fjor, har etter hvert vist seg å være pariodiske.

Fra Antidoping Danmark, som har arbeidet med rapporten sammen med forbundet og det danske idrettsforbundet, er det lite som tyder på at rapporten er like rundt hjørnet.

- Det er vesentlig for oss at vi gjør et grundig og bunnsolid jobb, slik at vi kan benytte rapporten til framtidsrettet, forebyggende arbeid. Den kommer når den kommer, sier direktør i Antidoping Danmark, Lone Hansen, til DR Sporten.

Cooksons ultimatum I mellomtiden kan Riis relativt uforstyrret jobbe videre som sportsdirektør i Tinkoff-Saxo.

At dopingproblematikken kom tettere på med både Rasmussen og Hamiltons innrømmelser, var nok en av årsakene til at han solgte sykkellaget sitt til Oleg Tinkov i 2013-sesongen.

UCI-president Brian Cookson varslet likevel nylig at han fremdeles venter på en full forklaring om hans egen dopingfortid.

- Tiden er i ferd med å renne ut, sier Cookson til Ekstra Bladet, og truer med en utestengelse fra sykkelsporten på ubestemt tid.

Så langt har tiden vært på sykkelbossen fra Hernings side.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media