Dansk drømmeåpning ga seier

Anført av brødrene Laudrup tok danskene fullstendig luven fra et oppskrytt nigeriansk lag. Danmark la grunnlaget med en drømmeåpning, allerede etter 12 minutter hadde Nigerias keeper Peter Rufai hentet ballen ut av nettet to ganger.

Kvarteret etter pause sørget innbytter Ebbe Sand for 3-0 og fortjent plass i VM-kvartfinalen. Nigerias keeper Peter Rufai ga en retur og nærmest forærte danskene det fjerde målet i det 76. minutt. Seierssikre dansker slapp Nigeria til redusering sekunder senere.

- En fantastisk forestilling. Vi kan gå hele veien nå, sa en boblende glad Bo Johansson. Den danske landslagssjefen gikk etter hvert tom for superlativer.

- Vi spilte god, gammel dansk fotball. Alle hadde det moro på banen. Nå skal vi drikke champagne. Herlig! fortsatte den overlykkelige svensken som uten tvil er på vei til å få heltestatus i nabolandet. - Typisk fotball. Danmark scoret mål tidlig og ødela kampen for oss. Vi er lamslått, ingen hadde ventet dette, sa Nigerias midtbanestjerne George Finidi.

Nigeria fomlet i åpningen og ble fullstendig tatt på sengen av angrepslystne dansker. Det tok ikke mer enn tre minutter før den nyinnsatte spissen Peter Møller sendte «dynamitt-drengene» i ledelsen. Møller erstattet Ebbe Sand på topp, og takket for tilliten da han ordnet 1-0 med et velplassert skudd.

PSV-innbytteren jobbet på topp og ryddet vei for lagkameratene. Etter 12 minutter skjøt han et frispark fra 20 meter rett på keeper som måtte gi retur. Brian Laudrup var frekt framme på returen og doblet ledelsen. Målet var hans 20. for landslaget.

Utover i kampen var det imidlertid storebror Michael Laudrup som viste sin klasse som tilrettelegger og playmaker.

Nigeria overtok etter danskenes åpningsshow, men effektiviteten var dårlig. Gang på gang ryddet det danske forsvaret unna, og ved et par anledninger fikk keeper Peter Schmeichel kjenne på ballen.

Danskene kunne ta pause i visshet om at Nigeria måtte angripe i andre omgang, og da blir det gjerne rom bakover på banen. Peter Møller forlot banen etter 13 minutter, og erstatteren Ebbe Sand brukte bare et snaut minutt på å besegle Nigerias VM-skjebne.

Danmark bar etterhvert preg av å lede komfortabelt, men økte likevel til 4-0 snaue kvarteret før slutt. Thomas Helveg fikk æren av å avslutte, etter at Nigerias keeper Rufai hadde gitt en unødvendig retur. Martin Jørgensen snappet ballen og spilte til en umarkert Helveg som satte ballen hardt oppunder tverrliggeren. Nigeria reduserte til 1-4 et snaut minutt etter. Tijana Babangida dro til på et overlegg fra venstre og ballen rullet i nettet utenfor Schmeichels rekkevidde. På overbevisende måte tok danskene seg til kvartfinale. Nå venter Brasil, og spørsmålet er om danskene har mer tørt krutt på lager.