Dansk ekspert: - Dette gjør proffboksing med hjernen

Mener Norge bør holde på forbudet.

UFORSVARLIG?:  I dag skal proffboksing til høring i Stortinget. Her fra kampen mellom Cecilia Brækhus (t.h.) og Ivana Habazin i september. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
UFORSVARLIG?: I dag skal proffboksing til høring i Stortinget. Her fra kampen mellom Cecilia Brækhus (t.h.) og Ivana Habazin i september. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En av Danmarks fremste eksperter på hodeskader advarer mot å åpne for proffboksing i Norge.

 - Man risikerer å tillate en idrett man foreløpig ikke kjenner alle konsekvensene av og som vil føre til økt rekruttering til sporten. Det er etisk uforsvarlig, sier Lone Vesterager ved Senter for hodeskader i København til NTB.

En hjerne i plast triller rundt på skrivebordet. Nevropsykologen løfter den opp og kaster den fram og tilbake.

- Dette skjer med hjernen når den blir utsatt for slag, sier hun og slår den ned i den tilhørende hodeskallen.

Alzheimer Danmark er foreløpig det nærmeste de norske proffbokserne kommer en hjemmebane. Vesterager er en av få som til nå har vært engasjert i boksernes helse og hva de mange slagene under kampene egentlig gjør med hjernen. Utgangspunktet var kunnskap om hjernerystelser.

- Det er hjernerystelsene som gir boksere problemer. Hjernen er veldig god til å helbrede seg selv, men når det stadig kommer nye slag, får den aldri får tid til det. Da kan det oppstå problemer, sier hun.

Ved slag mot hodet kan det oppstå mikroblødninger, de små forbindelsene mellom hjernecellene kan rives av, og det kan oppstå hormonell ubalanse. Dersom prosessen gjentas, kan det i lengden føre til en rekke mer alvorlige skader, blant andre Alzheimers sykdom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer