Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dansk ekspert: - Dette gjør proffboksing med hjernen

Mener Norge bør holde på forbudet.

UFORSVARLIG?:  I dag skal proffboksing til høring i Stortinget. Her fra kampen mellom Cecilia Brækhus (t.h.) og Ivana Habazin i september. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
UFORSVARLIG?: I dag skal proffboksing til høring i Stortinget. Her fra kampen mellom Cecilia Brækhus (t.h.) og Ivana Habazin i september. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

En av Danmarks fremste eksperter på hodeskader advarer mot å åpne for proffboksing i Norge.

 - Man risikerer å tillate en idrett man foreløpig ikke kjenner alle konsekvensene av og som vil føre til økt rekruttering til sporten. Det er etisk uforsvarlig, sier Lone Vesterager ved Senter for hodeskader i København til NTB.

En hjerne i plast triller rundt på skrivebordet. Nevropsykologen løfter den opp og kaster den fram og tilbake.

- Dette skjer med hjernen når den blir utsatt for slag, sier hun og slår den ned i den tilhørende hodeskallen.

Alzheimer Danmark er foreløpig det nærmeste de norske proffbokserne kommer en hjemmebane. Vesterager er en av få som til nå har vært engasjert i boksernes helse og hva de mange slagene under kampene egentlig gjør med hjernen. Utgangspunktet var kunnskap om hjernerystelser.

- Det er hjernerystelsene som gir boksere problemer. Hjernen er veldig god til å helbrede seg selv, men når det stadig kommer nye slag, får den aldri får tid til det. Da kan det oppstå problemer, sier hun.

Ved slag mot hodet kan det oppstå mikroblødninger, de små forbindelsene mellom hjernecellene kan rives av, og det kan oppstå hormonell ubalanse. Dersom prosessen gjentas, kan det i lengden føre til en rekke mer alvorlige skader, blant andre Alzheimers sykdom.

- Obduksjon av boksere viser en opphopning av tau-protein. Vanligvis vil hjernen skille ut dette stoffet, men ved gjentatte slag klarer den ikke det. Dette proteinet er også overrepresentert hos pasienter med Alzheimer, sier Vesterager.

Tunge slag - Det er klart at mange slag i hodet ikke er bra, sier tidligere proffbokser Jesper Jensen til NTB.

Og han vet hva han snakker om. I 19 år gikk han kamper i ringen og fikk sine doser med slag.

- Min kone sier jeg glemmer, men jeg tror ikke det har noe med boksingen å gjøre, sier mannen som nå er leder i foreningen for danske proffboksere.

Kraften fra et bokseslag kan være på mange hundre kilo, avhengig av bokserens vekt og hvor godt slaget treffer. Jensen har, i likhet med andre proffboksere, til sammen fått flere tonn i hodet.

- Jeg kjenner mange boksere som ikke har det så bra. De sliter med hukommelsen og andre ting. Men de er få i forhold til hvor mange boksere som finnes, sier Jensen og understreker at mye har skjedd siden han bokset.

Nylig ble det innført obligatorisk hjerneskanning for amatørboksere over 18 år i Danmark. Forskerne er imidlertid ikke overbevist siden de små skadene ikke oppdages på tradisjonell skanning. Tirsdag er det høring på Stortinget om hvorvidt det skal åpnes for proffboksing i Norge.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media