VANT: Asbjørn Kragh Andersen. Her fra Ringerike GP i fjor. Foto: Jonas Lindstrøm.
VANT: Asbjørn Kragh Andersen. Her fra Ringerike GP i fjor. Foto: Jonas Lindstrøm.Vis mer

Dansk etappeseier i Tour des Fjords

Kristoff trygget sammenlagtledelsen.

(procycling.no): Feltet kom samlet inn til den siste gangen de skulle opp baksiden av Aspervika-bakken.

Pieter Weening prøvde å få en luke og hente inn viktige sekunder på Alexander Kristoff, men istedenfor var det nettopp Kristoff som fikk luken sammen med Damiano Caruso og Christian Mager. De øvrige favorittene kom opp til dem to kilometer før mål, og like etter angrep Bjørn Tore Hoem sammen med Asbjørn Kragh Andersen.

De tok igjen Floris Gerts og Carl Fredrik Hagen fra bruddet én kilometer før mål, og kom sammen inn på oppløpet.

I spurten var danske Kragh Andersen best, og vant den fjerde etappen i Tour des Fjords, slik broren Søren gjorde i fjor.

- Jeg trodde han skulle vente til spurten, jeg visste ikke at han skulle stikke. Men det var lurt, det funket jo, sier lagkamerat Fredrik Strand Galta til procycling.no etter etappen.

Kristoff fortsatt i ledelsen

- Målet i dag var bare å angripe og å være i forkant. Jeg følte meg bedre og bedre utover dagen, og jeg fikk sinnsyk god hjelp av lagkameratene, sier Bjørn Tore Hoem til TV2 etter etappen.

- Når jeg er så nære seier er det jævlig surt, men jeg er fornøyd med andreplass. Jeg er her for sammendraget, så jeg er fornøyd med andreplass, sier Hoem, som klatrer inn blant de ti beste i sammendraget etter dagens etappe.

Tredjeplassen gikk til Christian Mager som støtet fra de andre inne på den siste kilometeren, tre sekunder bak Kragh Andersen. Alexander Kristoff vant spurten i sin gruppe, og tok med det fjerdeplassen.

Dermed beholder han også ledelsen i sammendraget, hvor han fremdeles leder med 20 sekunder til Michael Schär og Nick Van der Lijke.

Klatretrøya til Hagen

Etter ti hektiske minutter lot Katusha en gruppe på fem mann gå av gårde. Der satt Floris Gerts (BMC),Erik Baska (Tinkoff), Mathias Krizek (Team Roth), Carl Fredrik Hagen (Sparebanken Sør) og Hampus Anderberg (ColoQuick CULT).

Hagen sikret seg et godt grep på klatretrøya etter gårsdagens etappe, og etter å ha vært først over bakken på Fjermestad og Seldalsbakken sikret han seg en ledelse som ikke kan tas inn. 24-åringen vinner dermed klatrekonkurransen så lenge han fullfører.

De fem fikk raskt en luke på ti minutter, men anført av Katusha og hjemmelaget Coop-Øster Hus, sank avstanden sakte, men sikkert på de neste milene.

Kamp mellom bruddet og feltet

Da de kom inn i den lokale runden i Sandnes, som skulle kjøres tre ganger, var det likevel med et forsprang på tre og et halvt minutt, med kun tre mil igjen.

Tre ganger skulle rytterne opp den stupbratte baksiden av Aspervika-bakken. Første passering gikk rolig for seg, men i bunn av bakken for andre gang smalt Hagen til. På toppen sikret han seg også fem nye klatrepoeng, og økte bare sin overlegne ledelsen i klatrekonkurransen.

Inn mot bakken gikk det en velt, hvor Alexander Kamp (Stölting) og August Jensen (Coop-Øster Hus) begge gikk i bakken.

Resten av hovedfeltet ventet ikke på de, for i bakken angrep Bjørn Tore Hoem (Joker) og ble punktmarkert av Alexander Kristoff. Også i hovedfeltet ble det angrep med Bjørn Tore Hoem (Joker), som ble punktmarkert av Alexander Kristoff. Sammen med blant andre Damiano Caruso og Pieter Weening ble et mellombrudd dannet, men det ble mer eller mindre samlet inn mot den siste forseringen av bakken.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.