Dansk gullrush tørket inn, ga konflikter, krangling og uro

De før så «jernhårde danske håndballadies» er blitt til ganske slappe fisker. Danmark står helt uten gull i OL, VM og EM siden 2004 og titter misunnelig mot Norge.

SLITER: Danmark og Anne Mette Hansen er i kne og borte som markant håndballnasjon for damer. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
SLITER: Danmark og Anne Mette Hansen er i kne og borte som markant håndballnasjon for damer. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Nå er danskene likevel videre til hovedrunden i EM og kanskje også med full poengpott.

Da venter blant andre Norge på dem. Det får Danmark til å smågrøsse bare ved tanken. For det danske laget er milevis unna den kvaliteten som skremte alle i perioden 1994 (EM-gull) til 2005.

– Et av de helt store problemene er at Danmark ikke siden Kathrine Fruelund har hatt en ekstraordinær internasjonal stjerne. Det var henne som nesten alene skaffet Danmark OL-gull i 2004 med 14 mål i finalen mot Sør-Korea, sier TV-kommentator Thomas Kristensen i dansk TV 2.

Tre kjappe

Før det var Danmark velsignet med Anja Andersen og et lite hoff bak henne. Stjerneproduksjonen har nå tørket nesten helt opp.

Kristensen er det store mediale håndballnavnet i Danmark på snart 20. året. Han har sett topper og de siste årene dype daler.

Danskene vant OL og EM i 1996 og VM året etter. En trippel bare Norge har kopiert.

I 2000 kom en ny olympisk tittel. 2002 ga EM-gull på hjemmebane før OL-triumfen i 2004. Siden da har det vært tilnærmet bråstopp.

Mens Norge masseproduserer stjerner og vinner titler omtrent på bestilling, sliter danskene med annet enn å toppe internasjonale mesterskap opp til 20-årsklassen.

– Danmark har masse av talent og vunnet et utall av ungdomsmesterskap, men av en eller annen grunn så lykkes man ikke med å få den talentmassen over på A-landslaget med samme suksess, sier Kristensen.

Uro

Han peker på at Norges lag har «tre-fire» ganger mer penger å rutte med. Det gir rom for flere samlingsdøgn enn danskene.

Jakten på en spillefordeler av det helt store merket, er også omtrent som å lete etter riktig Twist-bit med bind for øyene.

– Følgende spillere har vært prøvd siden 2006 som playmaker: Trine Troelsen, Mette Sjøberg, Lærke Møller, Christina Krogshede, Lotte Grigel, Kristina Kristiansen og nå Stine Jørgensen, sukker Kristensen før han gir oss det siste punktet i skrekkoversikten.

– Og så har det vært altfor mye uro omkring landslagstrenerjobben i en snart femårig periode. Altfor mange konflikter og intriger mellom klubbene, spillerne og landslagsledelsen har heller ikke gjort Danmark godt.

(NTB)