Dansk og norsk mester i samme sesong

Ida Bjørndalen har sikret seg sesongens fjerde gull.

(Dagbladet.no) Viborg - Ikast 34-27. 2-1 i kamper.

Det er bare litt over et halvt år siden Ida Bjørndalen forlot Norges beste lag, Larvik, til fordel for Danmarks beste lag, Viborg.

Og disse månedene har - bortsett fra en europeisk bom - vært en gedigen opptur for henne og resten av de grønnkledde ukene.

Bjørndalen spilte fem seriekamper for LHK før overgangen, og fikk derfor en gullmedalje for innsatsen. I Danmark var hun allerede cupmester og seriemester - før hun fredag kveld toppet det med å bli sluttspillmester.

Sterkest mot slutten

I Norge er det størst å bli seriemester - i Danmark er det sluttspillet som har mest prestisje. Viborg møtte norskelaget Ikast i DM-finalen, og det ble jevnt også i kveld.

De to lagene sto med én seier hver fra de to første finalekampene, og i kveld avgjorde Viborg-jentene foran et entusiastisk publikum på hjemmebane.

Ikast har sju norske spillere på laget, men Viborg er ikke så veldig mye dårligere. I tillegg til Bjørndalen - som ble 25 år på tirsdag - spiller også tvillingene Katrine Lunde Haraldsen og Kristine Lunde i klubben.

MESTER X 4: Denne sesongen har Ida Bjørndalen fått med seg fire titler. Seriegull med Larvik (spilte fem kamper), dansk cupgull, dansk seriegull og dansk sluttspillgull. Foto: AFP
MESTER X 4: Denne sesongen har Ida Bjørndalen fått med seg fire titler. Seriegull med Larvik (spilte fem kamper), dansk cupgull, dansk seriegull og dansk sluttspillgull. Foto: AFP Vis mer

Også Lunde-jentene har nå gjennomført deres første sesong i klubben, med tilnærmet full uttelling.

I tillegg til de norske jentene har Viborg verdensstjerner som Bojana Popovic, Grit Jurack og Rikke Skov - og favorittene stakk av med tittelen.

Det var veldig jevnt i 49 minutter, men mot slutten rykket Viborg fra og de vant klart - med hele sju mål.

Katrine sto som en vegg

Det gikk hele tre minutter før noen av lagene fikk nettkjenning. Gro Hammerseng misset på en sjumeter i starten av kampen, men Rikke Skov misbrukte ikke sjansen da hun fikk sjansen fra straffemerket og hun sendte Viborg i en 1-0-ledelse.

Etter dette vekslet lagene på å være i føringen, og ingen av dem klarte å få den lille luka.

Utover i andreomgangen fikk var det imidlertid en klar forskjell på lagene. Viborg var treffsikre framover og Ikast sleit - og mye av æren for det skal Katrine Lunde Haraldsen ha. Hun sto strålende, og sørget for at Viborg kunne stikke fra i målprotokollen.

Dermed var det aldri noen tvil om at Viborg kom til å vinne klubbens 11. DM-gull på 17 år - og i denne perioden har de spilt hele 15 finaler. En fantastisk statistikk det står stor respekt av.

Dansk og norsk mester i samme sesong

Fem tapte finaler

Dermed lyktes ikke Ikast-jentene denne gangen heller. Det har blitt mye nesten på dem de siste åra, og nok en gang holdt de ikke helt inn.

Strekspilleren Isabel Blanco hadde før kampen spilt fire DM-finaler - og tapt alle. Denne statistikken var hun fast bestemt på å gjøre noe med.

- Hvis vi vinner vil det være det største jeg har vært med på i løpet av mine åtte år i dansk håndball. Jeg har kriget og kjempet, så nå må det snart være min tur. Jeg har en veldig god følelse. Det er nå, nå, nå, sa hun til Ekstra Bladet før kampen.

Men det skulle ikke skje denne gangen heller og det er fortsatt sju år siden de gulkledde vant i Viborg Stadionhal.

PS! Bare for å understreke hvor sentrale de norske jentene er på Ikast laget: Katja Nyberg, Ragnhild Aamodt, Gro Hammerseng, Kari-Anne Henriksen og Camilla Thorsen scoret alle målene deres.

SLO TILBAKE: Katrine Lunde Haraldsen og Viborg-jentene ble kjempet ut av stilen på tirsdag, men fredag kveld slo de tilbake.
NY POKAL: Kristine Lunde står her med pokalen Viborg fikk etter cuptriumfen i romjula. Nå sikret de seg trippelen.