Dansk OL-doper følte seg råtten

- Tungt å være juksemaker.

(Dagbladet.no): Mens mange dopingtatte utøvere benekter ethvert kjennskap til saken når de avlegger positiv dopingprøve, valgte den dopdatte danske terrengsyklisten Peter Riis Andersen å spille med helt åpne kort etter å ha blitt avslørt som juksemaker.

I hvert fall nesten.

Av frykt for reprisalier våget ikke OL-utøveren, som også er medisinstudent, å angi personene som forsynte ham med epo.

- Jeg kan like gjerne si det som det er. Det er kriminelt å ta epo, og jeg fikk også tak i det på en kriminell måte. Dere kan kalle meg hva dere vil, men av hensyn til min egen sikkerhet har jeg ikke tenkt å gi flere detaljer om den saken, fortalte Riis Andersen på gårsdagens pressekonferanse, ifølge politiken.dk.

Fikk stor framgang

28-åringen ble tidligere denne måneden dansk mester i terrengsykling. Han erkjenner å ha inntatt seks epo-ampuller fra midten av mai fram til 22. juni.

Tre dager etter den siste dosen sto dopingjegerne på døra.

- Den siste ampullen jeg tok var den som de fant. Jeg ble ikke testet i konkurranse, men på en uanmeldt kontroll hjemme hos meg selv. Det understreker viktigheten av den typen kontroller, sier han.

FØRST UÆRLIG, SÅ ÆRLIG: Peter Riis Andersen sier han slet med dårlig samvittighet overfor lagkameratene mens han dopet seg. I går ettermiddag la han nesten alle kortene på bordet. Foto: SCANPIX
FØRST UÆRLIG, SÅ ÆRLIG: Peter Riis Andersen sier han slet med dårlig samvittighet overfor lagkameratene mens han dopet seg. I går ettermiddag la han nesten alle kortene på bordet. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge det danske antidopingbyrået har de den siste tiden gjennomført 163 dopingtester av den danske OL-troppen, som før i går besto av 84 utøvere.

Riis Andersen syklet flere konkurranser med epo i kroppen, men dosene var for lave til at det lot seg spore i dopingtestene.

Etter å ha prestert under pari over lenger tid, merket han raskt dopingens enorme prestasjonsfremmende effekt.

- Jeg kjente det på kroppen. Det var en helt annen følelse å sykle, jeg ble mye bedre, sier han.

Bakgrunnen for at han tok en snarvei til suksess forklarer han slik:

- Jeg hadde prestert dårlig året i forveien. Jeg følte egentlig ikke noe press, men jeg følte at det nivået jeg lå på ikke var verdig en OL-plass. Inni meg var jeg også redd for å bli vraket av laget, selv om det ikke var noen overhengende fare for det, sier 28-åringen.

Fikk kvaler

Hva som ville skjedd i tida fram mot OL om han ikke hadde avlagt positiv dopingprøve er han usikker på.

Dansk OL-doper følte seg råtten

- Jeg kan forestille meg at dere lurer på om jeg hadde tenkt å kjøre et lignende program inn mot OL. Til det kan jeg si at jeg ikke hadde gjort meg noen tanker om framtida. Jeg tenkte bare på at jeg skulle opp på det nivået jeg gjerne ville være på.

Riis Andersen hevder han var plaget med dårlig samvittighet over å ha jukset seg til suksess.

- Før jeg begynte med epo hadde jeg ikke tenkt på hvor hardt det ville være for psyken å vite at de andre på laget hadde slitt og gjort alt de kunne for å komme i form med rene og legale metoder, mens jeg hadde tatt epo. I mitt eget hode ble jeg konfrontert med at det var juks. Jeg visste ikke at det var så tungt å være en juksemaker. Det er tungt vanskelig, sier han.

<B>OPPLEVDE STOR FRAMGANG:</B> Riis Andersen sier at epo-bruken gjorde underverker for prestasjonene.