Dansk redaktør ber oss fortsette svenskehatet

Svensker og dansker kjemper om norsk EM-støtte.

HVEM HEIER DU PÅ?: Både Nicklas Bendtner og Danmark og Zlatan Ibrahimovic og Sverige er med i fotball-EM som starter denne uka. Dagbladet har snakket med to kjente journalister fra begge landene for å høre hvorfor nordmenn skal holde med deres favoritt. Foto: REUTERS/Fabian Bimmer og AP Photo/Scanpix Sweden/Bjoern Larsson
HVEM HEIER DU PÅ?: Både Nicklas Bendtner og Danmark og Zlatan Ibrahimovic og Sverige er med i fotball-EM som starter denne uka. Dagbladet har snakket med to kjente journalister fra begge landene for å høre hvorfor nordmenn skal holde med deres favoritt. Foto: REUTERS/Fabian Bimmer og AP Photo/Scanpix Sweden/Bjoern LarssonVis mer

Kjøp tilgang til EM-kampene i fotballstudio.

(Dagbladet): Både Danmark og Sverige skal kjempe mot Europas beste fotballnasjoner i EM som starter fredag. Norge og Egil Drillo Olsens landslagsgutter må se mesterskapet hjemmefra.

Dagbladet har spurt den danske fotballredaktøren Morten Crone fra B.T. og sportssjef Daniel Berglund i Expressen om hvorfor nordmenn skal heie på deres lag i EM.

DANSK FEST?: Danmark vant EM i 1992, men har havnet i en svært tøff gruppe med Tyskland, Portugal og Nederland i år. Foto: AP Photo/Gero Breloer
DANSK FEST?: Danmark vant EM i 1992, men har havnet i en svært tøff gruppe med Tyskland, Portugal og Nederland i år. Foto: AP Photo/Gero Breloer Vis mer

Her er deres argumenter:

Morten Crone, fotballredaktør i BT:

- Historisk sett har Norge all grunn til å heie på Danmark, men hvis vi snakker om fotball, så kan jeg nevne tre grunner: Danmark er nordens Brasil. Vi har skapt Ståle Solbakkens karriere. Vi er ikke Sverige, sier Morten Crone til Dagbladet.

- Danmark insisterer på å spille ballbesittende og offensiv fotball, som dere vil se i EM mot lag som Nederland, Portugal og Tyskland. Det mener jeg er grunn nok til å hylle oss. Det er slik Danmark - siden Morten Olsen overtok i 2000 - har trodd at vi kan få suksess. Det har blant annet tatt oss videre til EM fra kvalikgruppe med nettopp Portugal og Norge, sier Crone.

- Hvorfor skal nordmenn ikke heie på Sverige?

- Her kan jeg få problemer, med en svensk kjæreste og en sønn som er halvt svensk. Jeg vil peke på Norges egne problemer med deres svenske naboer som primær årsak. Hold fast ved nabo-fiendskapet! Sverige er inne i en spennende utvikling på landslagsnivå etter at Erik Hamrén kom. Jeg tror faktisk de går videre fra gruppa. Hvis vi skal sammenligne Danmark og Sveriges underholdningsverdi, vil jeg dog stadig heller se Danmark. Foruten Zlatan (Ibrahimovic) har svenskene ikke mange typer som kan overraske. Danmark har Christian Eriksen, Michael Krohn-Dehli, Thomas Kahlenberg og Lasse Schøne, sier Crone.
 
- Hvor langt kan Danmark komme i EM?

DANSK EKSPERT: Morten Crone er fotballredaktør i danske BT. Foto. Twitter: Morten Crone
DANSK EKSPERT: Morten Crone er fotballredaktør i danske BT. Foto. Twitter: Morten Crone Vis mer

- Alle tror vi ryker ut i gruppespillet og mot tre av verdens beste landslag kan oppgaven se umulig ut. Derfor er dette også mitt logiske svar. Hjertet mitt sier at Danmark kan ta poeng i hver av de tre kampene. Isolert sett venter det tre oppgaver som Danmark kan få poeng i, og går vi videre møter vi Russland, Hellas, Polen eller Tsjekkia, noe som ikke er helt umulig. Plutselig kan vi være i en semifinale. Men her stopper det - men mot hvem? sier Crone.

- Savner du Norge i EM?

- Nei, det gjør jeg ikke. Akkurat som at ingen ville savnet Danmark, hvis vi ikke var med, sier Crone.

SVENSK EKSPERT: Expressens sportssjef Daniel Berglund. Foto: Expressen.
SVENSK EKSPERT: Expressens sportssjef Daniel Berglund. Foto: Expressen. Vis mer

Daniel Berglund, sportssjef i Expressen:

- Hvorfor skal nordmenn heie på Sverige?

- Fordi dere ikke er med selv. I vinteridrett er det sterk rivalisering mellom Sverige og Norge, men slik burde det kanskje ikke være i fotballen. Vi møter England i gruppa, og jeg vet at engelsk fotball henger høyt i Norge. For nordmenn bør det derfor være heftig å se Sverige mot England i et EM-sluttspill, og vi trenger norsk støtte i den kampen, sier Berglund til Dagbladet.

KAPTEIN: Zlatan Ibrahimovic får skryt av både svensker og dansker. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
KAPTEIN: Zlatan Ibrahimovic får skryt av både svensker og dansker. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND Vis mer

- Hvorfor skal nordmenn ikke heie på Danmark?

- Ikke en gang elleve dansker er bedre enn Zlatan. Det er bare å se på hvilke prestasjoner han har gjort og hvilken spiller han har blitt. Han er landslagskaptein, og nærmest komplett. Sverige er morsommere å se på, sier Berglund.

- Hvor langt kommer Sverige i EM?

- Jeg tror vi går videre fra gruppa. Kampen mot Ukraina er helt avgjørende, og vinner vi den, er vi mest sannsynlig videre. De sliter med sykdom og skader, og Sverige har en kjempesjanse til å vinne mot Ukraina og ta poeng mot England. Hos engelskmennene er det dårlig harmoni i laget, og troppen virker ute av balanse, sier Berglund.

- Savner du Norge i EM?

- Ja, jeg skulle gjerne byttet dem med Frankrike i gruppa, sier Berglund lurt.