Dansk sportsredaktør anklager Froome for dopingbruk

Briten knuste Armstrongs rekordtid opp Mont Ventoux.

 REKORDRASK:  Ingen har syklet raskere opp Mont Ventoux enn hva Chris Froome gjorde i dag. Foto: NTB Scanpix.
REKORDRASK: Ingen har syklet raskere opp Mont Ventoux enn hva Chris Froome gjorde i dag. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

(Dagbladet): Chris Froome knuste alle konkurrentene på vei opp Mont Ventoux. En etter en ble konkurrentene parkert.

I ensom majestet kjørte han over mållinjen. 29 sekunder foran nestemann Nairo Quintana.

Knuste Armstrong-tid
Det er langt fra første gang Mont Ventoux har stått på Tour de France-kartet. Og det er ingen overraskelse at Froomes tid vil skape debatt.

Froomes overlegne siste 15 kilometer ble klokket inn på 47.15. Det er over ett minutt bedre enn hva Lance Armstrong klarte i sine dopingdager, og som er rekord på fjellets siste 15 kilometere.

Flemming Fjeldgaard er sportsredaktør i den danske storavisen Berlingske Tidene. Han går langt i å hentyde at Froome også har tatt i bruk ulovlig midler.

«Nå kommer tidene: Froomes siste 15km på Ventoux 47.15, Armstrong hadde den tidligere rekorden med doping på 48.33. Kom igjen, kun medvind?» Tvitret dansken etter dagens løp.

Vis mer

Alberto Contadors sponsor, Oleg Tinkoff har vært svært aktiv under Tour de France på Twitter. Han er ikke i tvil om at Froome er dopet.

«Armstrong dominerte på samme måte som Froome. Og senere så jeg ham gråte foran Oprah. Jeg er for gammel til å tro på eventyr.»

Slik lød tweeten til sponsoren av tidligere dopingtatte Alberto Contador.

Dopingtatte ryttere
Tilbake i 2002 kom Armstrong i mål på Mont Ventoux på 48.33. Da han syklet sin historiske duell mot Marco Pantani i 1999, stoppet uret på 48.59.

Armstrong har i ettertid blitt fratatt alle sine Tour-triumfér grunnet dopingbruk. Armstrong innrømmet senere at han systematisk dopet seg.

Alberto Contador vant Tour de France sammenlagt i 2009. Opp Mont Ventoux brukte han 48.57.

 DOPINGTATT:  Lance Armstrong syklet rekordfort opp Mont Ventoux i 2002, med dopingmidler i kroppen. Foto: Joel Saget/NTB Scanpix.
DOPINGTATT: Lance Armstrong syklet rekordfort opp Mont Ventoux i 2002, med dopingmidler i kroppen. Foto: Joel Saget/NTB Scanpix. Vis mer

I 2010 testet spanjolen positivt for dopingbruk. Han ble senere frikjent av det spanske sykkelforbundet, og sykler årets Tour. I dag hadde han ingen sjanse til å henge med Chris Froome.

PS! Iban Mayo har rekorden for hele bakken. Den satte han i 2004. 55.51.

 RASK:  Contador syklet opp Mont Ventoux i 2009 nesten like fort som Armstrong hadde gjort i 2002. Foto: Reuters/Charles Platiau/Scanpix.
RASK: Contador syklet opp Mont Ventoux i 2009 nesten like fort som Armstrong hadde gjort i 2002. Foto: Reuters/Charles Platiau/Scanpix. Vis mer