Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball:

Dansk stjerne rasende. Slik svarer hun etter sjokkutspillet

Håndballspiller og mor kaster seg inn i gravid-debatten.

SKUFFET: Den danske håndballspilleren Louise Svalastog Spellerberg er skuffet over utspillet til Jan Pytlick. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SKUFFET: Den danske håndballspilleren Louise Svalastog Spellerberg er skuffet over utspillet til Jan Pytlick. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den danske trenerprofilen Jan Pytlick (49) skapte ramaskrik da han i går uttalte seg negativt om kvinnelige håndballspillere og graviditet.

Det fikk både Heidi Løke og Camilla Herrem til å reagere.

Nå slenger den danske stjernespilleren Louise Svalastog Spellerberg (34) seg på.

I en Instagram-post skriver Spellerberg.

- For meg er graviditet den beste beslutningen jeg noensinne har tatt. Selvfølgelig elsker jeg mitt barn, men det skal jeg spare dere for. Men i forhold til håndballen har det gitt meg mange ekstra år på banen. Det har gitt meg bedre psyke og ikke minst fysikk, skriver Spellerberg, som har 16 år på toppnivå.

Hun skriver videre:

- I de senere år har flere våget å bli gravide. Jeg blir derfor enormt lei meg og rasende over at vi i 2017 bruker energi og krefter på å høre «om det er okay at kvinnelige håndballspillere blir gravide», skriver hun.

Menneskerett

Spellerberg spiller for København i hjemlandet og har 75 landskamper. Hun har datteren Mille.

- Selvfølgelig er det et tap på kort sikt for klubben, men akkurat som med skader er det en risiko. Å bli gravid er en menneskerett og en rett vi bør sette mer pris på enn vi gjør. Jeg synes utelukkende at graviditet er en kjempegevist. Så piker, gjør det. Klubber, omfavn det, skriver hun.

Pytlick selv forklarer til dansk TV 2 at han aldri har nektet noen spillere å bli gravide, men sier følgende:

- Jeg har ikke noe mot at spillerne blir gravide. Det er en kvinnes rett å bli gravid. Det respekterer jeg fullt ut. Det som er irriterende er at skriver under en treårsavtale med en spiller, og etter tre måneder er spilleren gravid. Sånn har det vært med de tre graviditetene vi har i øyeblikket. Det er egentlig det jeg ikke synes er i orden. At man ikke får en ærlig prat om hvordan man ser det i forhold til å bli gravid, sier Pytlick ifølge kanalen.

Ikke akseptabelt

Den danske spillerforeningen ser nå nærmere på saken. Det bekrefter direktør Michael Sahl Hansen.

- Vi har fått en melding om at en trener har stilt seg foran troppen og sagt at det ikke er greit å bli gravid. Det kan vi på ingen måte akseptere. Det går ikke an å behandle ansatte på den måten, sier Hansen.

Heidi Løke og Camilla Herrem er ikke imponert over utspillene til den danske treneren.

- Hvis det stemmer, så syns jeg det er idiotisk. Det er ikke noe en klubb skal bestemme. Det er greit at håndball er jobben, men det er snakk om å stifte en familie: Det får folk bestemme selv når skal skje, sa Camilla Herrem til Dagbladet. i går.

- For å si det sånn: Jeg syns det er veldig spesielt. Det er ingen som har noe med når man planlegger å få barn, når de blir gravide eller hva slags konsekvenser det får. Det er drøyt, sa Løke til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media