NÅDELØS: Danske Pernille Harder er ikke nådig når hun skal beskrive forholdet til Det danske fotballforbundet. Foto: Finn Frandsen/AP via ritzau
NÅDELØS: Danske Pernille Harder er ikke nådig når hun skal beskrive forholdet til Det danske fotballforbundet. Foto: Finn Frandsen/AP via ritzauVis mer

Danske fotballkvinner i streik:

Dansk stjerne raser: - Det er psykisk terror

Slakter eget fotballforbund.

(Dagbladet): Det er full krise i dansk landslagsfotball og kvinnelandslaget er stadig i konflikt med eget forbund. Fredagens kamp mot Sverige ble avlyst og spillerne har ikke møtt til trening denne uka.

- Det er mye frustrasjon og jeg vil gå så langt som å si at møten DBU (forbundet) har håndtert dette på kan kalles psykisk terror, sier stjernespiller Pernille Harder til dansk TV2.

Bakgrunnen for bråket er at spillerforeningen og DBU har vært uenige om hvordan spillerne skal lønnes når de representerer landslaget. Spillerne krever bedre forhold, mens DBU ikke vil gå med på kravene.

DBU-sjef Kim Hallberg stusser over Harders ordbruk.

- Jeg mener psykisk terror er et voldsomt ord å bruke. Det er ingen tvil om at alle har vært presset, sier Hallberg.

Norsk støtte

De danske spillerne får støtte fra norsk hold.

- Jeg kjenner Pernille (Harder, dansk stjerne) og synes det er tøft at de står opp mot forbundet. Jeg skjønner godt at de streiker, sa Graham Hansen til Dagbladet for noen uker siden.

Hun fortsetter:

- Vi har vår avtale og en fellesavtale som fungerer helt greit. Vi blir ikke rike av dette vi heller, men vår avtale er mye, mye bedre enn den danske, sier Wolfsburg-spilleren.

- Streik er dramatisk?

- Ja, veldig. Men når partene ikke er enige, så er det sånn det fungerer i arbeidslivet, sier Graham Hansen.

Delavtale

I dag ble Danmarks fotballforbund (DBU) og Spillerforeningen enige om en delavtale som gjør at kvinnelandslaget spiller VM-kvalifisering mot Kroatia tirsdag.

Avtalen kom på plass samme dag laget skulle møtt Sverige i storkamp i kvalifiseringen, men kampen i Göteborg ble avlyst fordi partene i den danske arbeidskonflikten ikke ble enige i tide.

De uttatte danske spillerne boikottet de oppsatte treningene fra mandag til torsdag, men møtte til samling fredag, skriver NTB.

- Det er viktig at vi har fått på plass en delavtale som gjør det mulig å spille VM-kvalifiseringskampene og som samtidig betyr at begge parter har tatt ansvar for å forhandle videre og få til en kollektivavtale så snart som mulig, sa stjernen Pernille Harder i en pressemelding.

De videre forhandlingene vil foregå med det europeiske fotballforbundet UEFA og den internasjonale spillerforeningen FIFPro som meglere.

Bråk i kulissene

Keeper Stina Lykke hevder at spillerne allerede onsdag tilbød DBU å inngå en delavtale som kunne reddet kampen mot Sverige, men at forslaget ble avslått.

- Vi framsatte forslaget onsdag kveld, da det fortsatt var mulig å spille kampen. DBU valgte likevel å avlyse den. Vi har ikke fått noen forklaring på det, sier Lykke til dansk TV2.

Vålerenga-spiller Theresa Nielsen sier at den inngåtte delavtalen er identisk med den spillerne tilbød onsdag.

- Det er den som er på plass nå, ja, sier hun til Ekstra Bladet.

DBUs toppfotballsjef Kim Hallberg avviser at det var mulig å berge Sverige-kampen med en avtale onsdag kveld.

Danmark tok et sensasjonelt EM-sølv i sommer, og spillerne ble helter i hjemlandet, men siden skar det seg helt i forhandlinger om en ny landslagsavtale.

Et krav om at DBU må påta seg arbeidsgiveransvar for spillerne under samlinger viste seg å bli et uoverkommelig hinder, og spillerne boikottet treninger under samlingene både i september og oktober, skriver NTB.

I september måtte det utsolgte revansjoppgjøret for EM-finalen mot Nederland avlyses, men en midlertidig avtale gjorde at spillerne stilte opp i bortekampen mot Ungarn i VM-kvalifiseringen og vant den 6-1.

VM-trøbbel

Denne uken blusset konflikten opp igjen, med det resultat at Danmark meldte forfall til storkampen mot Sverige, noe som ventelig medfører 0-3-tap og kjempetrøbbel i VM-kvalifiseringen. Det kan også vente ytterligere straff, og kanskje kastes danskene ut av kvalifiseringen.

Partene ser ut til å ha innsett alvoret og hindret fredag iallfall et dansk forfall også til kampen mot Kroatia i Zapresic.

Avtalen som er inngått er igjen bare midlertidig, men i jakten på en permanent avtale kobles FIFPro og UEFA inn som meglere.

- Med deres hjelp har jeg tro på at vi vil bli enige, sier Stina Lykke.