Dansk storlag åpner for norsk samarbeid

Vil bygge skandinavisk sykkellag.

TOGER INN Team Cult Energy blir å finne på nesteøverste nivå i sykkelsporten neste år, og de ønsker seg norske ryttere på laget. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
TOGER INN Team Cult Energy blir å finne på nesteøverste nivå i sykkelsporten neste år, og de ønsker seg norske ryttere på laget. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

(procycling.no): I 2015 får Skandinavia et nytt prokontinentalt mannskap. Da ser Cult Energy Pro Cycling dagens lys.

Med på laget kan vi etter hvert vente oss å se norske ryttere.

- Det vil være galt av oss om vi ikke kikker mot Norge er ser nærmere på noen ideer. Å lage en skandinavisk sykkellag har vært en drøm fra starten av. Om det blir til neste år, i 2016 eller aldri, men idéen har alltid vært der, og den er der fortsatt, bekrefter Michael Skelde overfor procycling.no.

Ønsker samarbeid med Øster Hus Den danske sykkelsjefen er for tiden opptatt med å knytte til seg ryttere og personell foran neste år, og flytte hele organisasjonen over til Luxembourg.

Der skal nemlig laget ha sin base neste år.

På sikt ønsker han å danne en felles front med Roy Hegreberg i Team Øster Hus-Ridley for å sikre seg noen av de største talentene fra norsk sykkelsport.

- Jeg har snakket med Roy, og han er en god venn av meg. Jeg er meget imponert over arbeidet de gjør der oppe, og nylig fikk de jo en verdensmester (Sven Erik Bystrøm, vår anm.) også. Roy er en person jeg stoler på og som jeg gjerne vil samarbeide med i Norge.

• Les på procycling.no: Garmin leder an i kampen om Bronse-Skjerping

Hvordan samarbeidet skal fortone seg, er foreløpig kun på skissestadiet.

- Vi kjenner til kapasiteten der oppe og vi kjenner til Stavanger Sykkelklubb. Vi har stor respekt for arbeidet Roy og Stein Ørn gjør der oppe. De trener noen av verdens beste sykkelryttere, og nå kommer jo også VM i Norge i 2017. Alt ligger egentlig til rette oppe hos dere nå, mener Skelde.

Tok med Kristoff til Danmark Koblingen til Øster Hus, og tidligere Team Sparebanken Vest, strekker seg tilbake til 2005.

Da kjørte Hegreberg, Christer Rake og Håvard Nybø to sesonger for Glud & Marstrand (forløperen til Cult Energy). De hadde også med seg en førsteårssenior.

Hans navn: Alexander Kristoff ...

- Jeg har et godt forhold til Michael, og vi har hatt dialog hele sommeren. Vi har lyst til å få til et samarbeid, men det skal ikke være så nært at det blir en utfordring når vi skal kjøre Tour des Fjords, Tour of Norway og Arctic Race of Norway, sier Hegreberg til procycling.no.

Med det utsagnet tenker han på problemene blant annet Omega Pharma-Quick Step og Etixx Procycling Team har støtt på i år.

De har samme eier, og har ifølge UCI-reglementet ikke lov å stille til start i ritt sammen.

Mellomsteg for norske ryttere Det dansknorske samarbeidet vil nok mer være en slags gulrot for talentfulle norske ryttere.

- Ryttere som kjører hos oss kan vite at de har et mellomsteg å gå til i Danmark. Det kan være lurt å kjøre på det prokontinentale nivået, før man tar det siste steget ut.

- Vi har ikke satt oss ned og sett på hvordan vi skal utforme det, men vi har mange talenter nå, og får enda flere i årene som kommer, presiserer han.

Tok kontakt med Skjerpings agent Det er likevel ikke bare mot vest danskene kikker. Fra Team Joker er nemlig Kristoffer Skjerping et navn som diskuteres, etter at 21-åringen har levert en meget sterk sesong på sykkelen.

procycling.no vet at også andre norske ryttere vurderes.

Skelde forteller at de har vist interesse overfor Skjerpings finske agent, Joona Laukka, og foreløpig avventer situasjonen.

Også Lampre Merida, Bretagne Séchè Environnement og Garmin ønsker seg 21-åringen. Det samme gjør storlaget Team Sky.

- Kristoffer gjorde en sinnssyk flott figur under VM. Jeg ser på ham som en ryttertype som vil passe inn på de aller fleste lag. Vi er selvsagt interessert i en rytter som han. Han har gjort en meget god høstsesong med blant annet etappeseier i Tour de l´Avenir og VM-bronse. Vi er nok ikke de eneste som ser det.

- Forstår om han velger Sky Cult Energys triumfkort er at de er best på talentutvikling i Danmark. De beholdt Magnus Cort Nielsen denne sesongen, og det resulterte i elleve seirer.

Blant annet vant han Ringerike Grand Prix og en etappe under Tour des Fjords. Neste år sykler han for australske Orica GreenEDGE.

- Kan dere være med å kjempe om hans signatur mot tre WorldTour-mannskap?

- Vi vil i så fall være glade for om vi skulle klare det og han vil overveie en overgang for oss. Vi skjønner jo at Team Sky er et av de største lagene man kan komme til. Man må veie for og imot om man skal gå til et slikt lag. Jeg kan godt forstå ham hvis han gjør det, men kanskje har han enda større sjanser til å vinne sykkelløp om han går til oss.

Hentet Gerdemann, Guldhammer og Downing Cult Energy Pro Cycling tar med seg Michael Carbel, Martin Mortensen, Mads Pedersen, Troels Vinther og Michael Reihs videre til neste år satsing.

I tillegg har Linus Gerdemann, Alex Kirsch, Joel Zangerle, Rasmus Guldhammer og Russel Downing blitt signert.

Det betyr at danskene har seks-sju ledige plasser til neste sesong. Flere av disse vil gå til nasjonale ryttere.

- Vi håper å fortsette med talentutviklingen vi er kjent for. Vi har alltid hatt en ønske om å være best til noe, og etter Bjarne Riis har hatt et sterkt sykkellag i Danmark, var det utopisk å tro at vi skulle bli Danmarks beste. Derfor ville vi bli Danmarks beste på talentutvikling. Vi har produsert mange ryttere som har gått videre til WorldTouren, og i Cort Nielsens tilfelle, lyktes det oss altså å holde på ham i én sesong til selv om han hadde tilbud fra større profflag.

Tøff kamp om talentene I 2016 vil også Team Joker oppgraderes, slik at det blir to skandinaviske aktører på det prokontinentale nivået.

• Les på procycling.no: - Kan bli starten på et norsk Tour de France-mannskap

Det betyr enda tøffere kamp om Skandinavias største talenter, men Skeldes avkrefter at deres satsing ble motivert av de norske planene.

- Det har ene og alene med at vi har drevet et kontinentallag i mange år, og et lag vi stadig følte ble bedre og bedre. Sportslig sett var vi allerede tett oppunder det prokontinentale nivået. Vår samarbeidspartner så muligheten til å ta et nytt skritt, og det vil gjøre at vi får innpass i Tour of Norway, i tillegg til at vi ønsker å kjøre Tour des Fjords og Arctic Race of Norway neste år, i tillegg til mange andre ritt ute i Europa. Vi ønsket å gripe sjansen når den først var der, forklarer han.

SUPERSPRINTER Magnus Cort Nielsen tok 11 seirer for Cult Energy denne sesongen. Neste år sykler han for GreenEDGE. FOTO: EPA/HENNING BAGGER
SUPERSPRINTER Magnus Cort Nielsen tok 11 seirer for Cult Energy denne sesongen. Neste år sykler han for GreenEDGE. FOTO: EPA/HENNING BAGGER Vis mer