Dansk svømmeskandale: - Vi fikk piller av ham

Ingen vet hva som var i pillene landslagstrener Paulus Wildeboer ga utøverne gjennom flere år.

PILLER: Flere danske landslagsutøvere skal ha fått piller av treneren gjennom flere år. Foto: NTB scanpix
PILLER: Flere danske landslagsutøvere skal ha fått piller av treneren gjennom flere år. Foto: NTB scanpixVis mer

Dansk svømmesport rammes av en ny skandale. Svømmetrenerne Paulus Wildeboer og Mark Regan har tidligere blitt kritisert for å ha veid svømmerne offentlig, men i en ny sak fra DR Sporten kommer det fram nye detaljer om førstnevntes praksis.

Flere landslagssvømmere og ansatte i helsepersonellet står nå fram med sine historier. De forteller om en hverdag der Wildeboer stadig vekk delte ut piller fra sitt eget medisinskap til svømmerne, uten å konsultere med de medisinske ansvarlige.

Ingen vet hva som egentlig var i pillene.

- Vårt ansvar

- Vi fikk dem bare stukket i hånda. Man kunne ikke lese hva som var i pillene. Jeg trodde ikke at det var noe, at de kom fra Danmark. Men jeg visste ikke hvor de kom fra eller hvordan han hadde skaffet dem, sier den tidligere landslagssvømmeren, Frederik Siem Pedersen, til kanalen.

Han har flere medaljer fra danske mesterskap og har vært i EM-finalen på kortbane.

- Det er vårt ansvar hva vi putter i munnen. Det er svømmerne, og ikke treneren som blir tatt hvis det er noe skit i pillene. Man skal ha mulighet til å se hva som står på etiketten, fortsetter Siem Pedersen.

OL-svømmer, Anders Lie Nielsen, forteller en liknende historie.

- Svært bekymret

Han trente under nederlenderen mellom 2009 og 2013, og var med ham på treningsleir i utlandet flere ganger.

- Jeg husker at han hadde et lite medisinskap med, som vi fikk piller fra hvis vi hadde vondt, var trøtt eller syk. De kom ikke fra en lege, men fra Paulus. Han sa de kunne få meg til å få det bedre, svømme fortere og bli slankere, forteller Lie Nielsen.

Den medisinske staben ble aldri spurt til råds av verken Wildeboer eller utøverne, og tidligere landslagslege Lise Møller skal ha blitt rasende da hun i 2010 fant ut om det.

Treneren skal ha opplyst at det bare var aspirin som han hadde kjøpt på Internett, men Møller fikk aldri se etiketten.

- Jeg ble svært bekymret, for i medisin kjøpt på nettet kan det være alt mulig annet i. Da har man jo ingen anelse om hva man putter i folk. Jeg hadde en krangel med Paulus om det.

Etter denne episoden skal ikke Wildeboer ha blitt invitert med landslaget på tur lengre. En svømmer forteller imidlertid at treneren fortsatte å dele ut piller til landslagsutøvere helt fram til 2013.

Wildeboer ga seg som landslagstrener for seks år siden og døde i 2014.