Kraftig oppgjør med Gianni Infantino

Dansk tirade: - Fullstendig uakseptabelt

Det danske fotballforbundet (DBU) langet ut mot FIFA da de møtte pressen onsdag.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KLARE: Direktøren i DBU forteller at de fikk klar beskjed fra FIFA om at de ville bli bøtelagt om de valgte å bruke det regnbuefargede kapteinsbindet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Det danske fotballforbundet (DBU) kalte i morgentimene onsdag inn til en pressekonferanse i Doha. Der møtte styreleder Jesper Møller, direktør Jakob Jensen og fotballdirektør Peter Møller pressen.

Trioen fra DBU rettet krass kritikk mot Gianni Infantino og resten av FIFA.

Direktøren i DBU fortalte at de fikk klar beskjed fra FIFA om at de ville bli bøtelagt om de valgte å bruke det regnbuefargede kapteinsbindet.

TIRADE: Jakob Jensen og Peter Møller møtte pressen i Qatar. Her fra en tidligere presseseanse. Foto: NTB
TIRADE: Jakob Jensen og Peter Møller møtte pressen i Qatar. Her fra en tidligere presseseanse. Foto: NTB Vis mer

Ut mot FIFA

- Vi var klare for å betale bøter, sa Jakob Jensen på pressekonferansen. Direktøren kunne også avsløre at de hadde hatt flere møter med FIFA.

Fotballdirektør Jesper Møller tente på alle pluggene da han ble spurt om danskenes syn på de siste dagers utvikling i VM-byen.

- Denne situasjonen er ganske ekstraordinær. Det er fullstendig uakseptabelt. En ting er at vi møter rasisme, men at spillerne skal utsettes for dette, er fullstendig uakseptabelt. Vi er nødt til å reagere på det. Sammen med de andre. Vi er alle uenige i at vi ikke kan bruke kapteinsbindet, var den nådeløse meldingen fra Møller.

SAGES: Gianni Infantino fikk hard medfart av det danske fotballforbundet. Foto: NTB
SAGES: Gianni Infantino fikk hard medfart av det danske fotballforbundet. Foto: NTB Vis mer

Møller fortsatte sin tirade med å si at de ønsket en ny Fifa-president, selv om det er ventet at Gianni Infantino ikke vil ha noen motkandidater under Fifa-kongressen neste år.

- Danmark kommer ikke til å støtte den nåværende presidenten.

Den danske TV2-reporteren Jon Pagh ble avbrutt før sending i Qatar. Vis mer

Omstridt avgjørelse

Før VM gikk i gang var det ventet at flere nasjoner ville markere sin støtte til skeives rettigheter i Qatar ved å bruke regnbuefargede kapteinsbind. Danmarks kaptein Simon Kjær var én av kapteinene som ville ikle seg det fargerike kapteinsbindet. Også England-stjerna Harry Kane ville benytte kapteinsbindet.

Men bare timer før England skulle VM-åpne mot Iran, kom kontrabeskjeden. FIFA varslet da at de ville ta affære om nasjonene valgte å benytte seg av kapteinsbindet, noe som førte til at flere nasjoner snudde.

Ni europeiske nasjoner gikk tidligere sammen i antidiskrimineringskampanjen «OneLove», og alle uttalte at de var villige til å ta de økonomiske konsekvensene som eventuelt ville komme ved å ta i bruk kapteinsbindet. Det var før FIFA uttalte at det også kunne få sportslige konsekvenser.

KRITISK: Lise Klaveness har tatt en sentral rolle i å sette press på FIFA .Foto: Terje Bendiksby / NTB
KRITISK: Lise Klaveness har tatt en sentral rolle i å sette press på FIFA .Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Fotballpresident Lise Klaveness var klokkeklar på hva hun mente om FIFAs kapteinsbind-nekt.

- Vi er dypt uenig med Fifas beslutning om å ikke tillate dette kapteinsbindet. Denne kampanjen underbygger universelle verdier som FIFA har i egne statutter og som ikke skal politiseres. Kampanjen har pågått i mange måneder, også for Norge og andre land som ikke er i VM, og vi har kommunisert dette til Fifa for like mange måneder siden, sa hun i en uttalelse.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer