Dansk trenersjef hyller Drillo

- Fantastisk faglig og en stor debattant.

- FANTASTISK FAGLIG: Sjefen for topptrenerutdannelsen i Danmark, Peter Rudbæk, inviterte i 2003 Drillo til å holde foredrag for sine danske kolleger. Han har et litt annet syn på den norske landslagssjefen enn mange av sine landsmenn. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix .
- FANTASTISK FAGLIG: Sjefen for topptrenerutdannelsen i Danmark, Peter Rudbæk, inviterte i 2003 Drillo til å holde foredrag for sine danske kolleger. Han har et litt annet syn på den norske landslagssjefen enn mange av sine landsmenn. Foto: Erlend Aas / Scanpix .Vis mer

OSLO/SANDEFJORD (Dagbladet): «Hjelp - Drillo kommer» lød tittelen til danske Ekstra-Bladet da den mest beryktede av de norske fjellapene skulle holde et foredrag for danske topptrenere i 2003.

Mannen som inviterte Egil Olsen inn i løvens hule het Peter Rudbæk - som hadde blitt kåret til «årets trener» i dansk fotball flere ganger.

I dag er han ansvarlig for topptrenerutdanningen i det danske fotballforbundet, og han husker med glede tilbake til foredraget Drillo holdt for åtte år siden.

- Drillo ble godt mottatt. Han er en svært fotballkyndig person som er langt mer nyansert enn enkelte vil ha det til, sier Rudbæk til Dagbladet.

- Hva slags tilbakemeldinger fikk du på Drillos foredrag fra de danske trenerne?

- Bare gode, de synes det var lærerikt. Drillo er fantastisk faglig og en stor debattant. Faglig er han på sikker grunn, fastslår dansken.

- Lekfolk som tror det handler om lange baller
Foran lørdagens uhyre viktige kamp på Ullevaal har Drillo-fotballen forutsigbart nok fått gjennomgå i dansk presse - og det kommer garantert til å komme mer i dagene inn mot kampstart.

Det ble for eksempel ramaskrik da Ståle Solbakken i 2009 uttalte at seriemester Aalborg spilte Drillo-fotball. Blant enkelte AaB-spillere ble det oppfattet som en ren fornærmelse - og selv Kjetil Wæhler måtte rykke ut og ta avstand fra Solbakkens påstander.

- Drillo-fotball er vel ensbetydende med høye og lange baller, og det er ikke den spillestilen vi er kjent for i AaB, sa mannen som etter alle solemerker blir Brede Hangelands stoppermakker til lørdag.

Peter Rudbæk mener fotballkyndige personer i Danmark vet at Drillo-stil ikke er ensbetydende med lange baller.

- Fotballfolk i Danmark tror ikke det, de vet godt hva det går ut på. Det er mest lekfolk som kanskje tror det bare handler om lange baller, sier han.

- Hvordan vil du selv definere Drillo-stilen?

- Defensivt handler det om soneforsvar, som det gjør for veldig mange andre. Det er ikke store forskjeller der. Men måten man angriper på er gjerne mer direkte og gjennombruddshissig enn hos de fleste, sier han.

Utnytte ubalanse
Drillo ville nok nikket anerkjennende til en slik beskrivelse. Selv synes han det er vanskelig å gi noe eksakt svar på hva Drillo-stil er. Men dette er noe av det nærmeste han kommer:

- Kjernen i stilen er utnyttelse av ubalanse, konsekvent utnyttelse av ubalanse. For folk som ikke greier å tenke abstrakt og kanskje ikke skjønner så mye fotball er det kanskje bedre om vi sier at ballen skal konstant framover.

På dagens pressetreff i Sandefjord utdypet han:

- Vi prøver å utvikle en framoverrettet måte å spille fotball på, og vektlegger overganger vel så mye som noen andre. Noen kaller det primitivt, og det syns jeg er fint. Det passer oss bra. Jeg har aldri skjønt at det skal være mer underholdende å spille ballen på tvers og bakover enn framover.

Peter Rudbæk mener essensen i Drillos filosofi - å utnytte ubalanse - deles av svært mange topptrenere rundt om i Europa.

- Jeg kjenner ikke til noe fotballag som ikke vil slå til mot lag i ubalanse hvis de har en åpenlys mulighet til å gjøre det. Forskjellen er vel at selv Drillo gjør det selv de gangene hvor den åpenlyse muligheten ikke er der, mens man heller vil holde ballen i laget i andre kulturer. Men fotball kan spilles på mange måter. Enhver trener må forsøke å få det optimale ut av laget sitt. Og Drillos resultater kan man ikke argumentere mot, sier han.

- Danmark og Norge har nærmet seg hverandre
Faktisk mener Rudbæk at Norge og Danmark har nærmet seg hverandre i spillestil de siste årene.

- Jeg tror Danmark og Norge spiller mer likt enn for åtte år siden. Den gangen kunne det være stor forskjell, men jeg vet ikke om det er tilfelle lenger. Danmark ønsker å holde ballen mer langs bakken enn Norge, men i måten å forsvare seg på og organisere laget er det mye likt. Vi har Morten Olsen som landslagstrener, og det var dyktig trenerarbeid som gjorde at vi kvalifiserte oss til forrige VM - ikke en religiøs holdning til hvordan spillet skulle være. For eksempel tilpasser Danmark seg dersom man møter Kasakhstan borte på en dårlig bane, da nytter det ikke med posession-spill.

- Og Drillo har kanskje modernisert seg litt også ved at spillerne får lov til å holde ballen litt mer i laget enn før?

- Ja, begge lag har nærmet seg hverandre litt, selv om det fortsatt er forskjeller, sier han.