DANSK KOMET: Andreas Christensen kan bli en bauta for Danmark og Chelsea i årene som kommer. Foto: Scanpix
DANSK KOMET: Andreas Christensen kan bli en bauta for Danmark og Chelsea i årene som kommer. Foto: ScanpixVis mer

Danske kan bli Terrys arvtaker i Chelsea: - Han kunne spilt i dress

Christensen overbeviser på lån hos Gladbach.

(FourFourTwo): Kristian Heneage bidrar med historien til den 20 år gamle midtstopperen Andreas Christensen som for tiden er på lån hos Borussia Mönchengladbach fra Chelsea og som lenge har blitt pratet om som en mulig arvtaker for John Terry.

Det er umulig å nekte for at Chelsea har slitt defensivt denne sesongen. Den sterke forsvarsfireren som flere ganger har bidratt til Premier League-titler, har vært fraværende store deler av året. Med Antonio Conte klar til å ta over i sommer og John Terry og Branislav Inanovic på hell, kan klubben være på utkikk etter en ny generasjon spillere foran neste sesong.

Og Andreas Christensen kan stå overfor et massivt gjennombrudd.

Historien på 60 sekunder Pappaen til Christensen, Sten, er tidligere keeper for Brøndby, klubben hvor Andreas begynte karrieren sin på midten av 2000-tallet. Etter å ha imponert på aldersbestemte lag, tiltrakk han seg interesse fra utallige europeiske klubber - inkludert Liverpool, Ajax, Bayern München og Arsenal, men det var Chelsea som kapret den da 15 år gamle danskens signatur i 2012.

Christensen måtte vente i 18 måneder på sin profesjonelle debut. Den kom i ligacupoppgjøret mot Shrewsbury Town i oktober 2014. José Mourinho var imponert over midtstopperens prestasjon, og sa seinere til reportere:

- Banens beste var Andreas Christensen. Han spilte bra.

Ikke lenge etterpå ga Mourinho samme mann muligheten i FA Cupen mot Bradford City. Da gikk det ikke like bra for Chelsea, ettersom «The Bantams» sto for et av turneringens største sjokk ved å vinne på Stamford Bridge. Christensen fikk likevel kjenne på Premier League-livet mot Sunderland i mai.

På sommeren skrev han imidlertid under på en toårig låneavtale med Borussia Mönchengladbach, og denne sesongen har Christensen foreløpig startet 27 kamper i Bundesliga.

Det du trenger å vite Christensen ser helt klart ut til å ha en framtid i Chelsea, noe som man gjerne ikke hadde trodd tidligere i sesongen. Da var dansken på gyngende grunn i Gladbachs 4-0-tap mot Borussia Dortmund, noe som var hans debut for klubben. Men siden den gang har han reist seg. Og i både november og janaur ble han kåret til lagets beste spiller.

Han gjorde også noen av sine beste kamper på den største scenen av dem alle, da han skinte i Champions League-oppgjørene mot Juventus og Sevilla. Chelsea er hleler ikke de eneste som har merket seg prestasjonene hans denne sesongen. Barcelona og Bayern München har blitt koblet til ham, men blåtrøyene skal være interessert i å knytte 20-åringen til Stamford Bridge.

Styrkene Christensen har ofte blitt sammenlignet med John Terry, og roen med ballen har klare likheter til Chelsea-kapteinens. Med 87 prosent treff på pasningene sine denne sesongen har han også et høyere snitt enn Borussia Dortmunds høyt rangerte, ballsikre midtstopper Mats Hummels (85 prosent), samtidig som hans evne til både å slå lange baller framover og korte i den bakre fireren gjør ham til en god spiller.

Han er også stødig uten ballen i beina. I løpet av hele sesongen har han bare laget 10 frispark og fått et gult kort. Fotballforståelsen og måten han leser spillet på gjør ham til en ekstremt lovende, ung midtstopper. Det er også verdt å merke seg at Christensen har flere gjenvinninger enn for eksempel Jerome Boateng.

Gladbach-kollega Yann Sommer har skrytt av modenheten hans:

- Han er ung, men de kan ikke se det når han spiller. Han virker veldig erfaren.

Dette sier dem 188 centimeter høy er ikke Christensen akkurat liten av vekst, men han kan likevel forbedre hodespillet sitt. Han har bare vunnet 55 prosent av duellene i lufta i Bundesliga denne sesongen. Det er 14 prosent færre enn Boateng og 17 prosent færre enn Hummels.

Terry vil nok på sin side holde på plassen sin så lenge som mulig, men kommentarene hans om Christensen viser hvor godt han tenker om akademiproduktet fra Brøndby:

- Jeg har alltid sagt til ham at han må jage meg og ta plassen min på laget. Han bør være sulten på det. Tro meg, jeg er sikker på at han vil bli en topp fotballspiller og at han er en framtidig Chelsea-mann, har Terry sagt til dansk TV 2.

Danmarks landslagssjef, Åge Hareide, har også skrytt av talentet. Hareide sammenligner ham med en av de aller største:

- Han minner meg om Franz Beckenbauer. Han må fremdeles jobbe for å bli som ham, men han er veldig rolig og elegant. Det ser nesten ut som om han kunne spilt i dress.

Visste du dette? Som mange andre spillere, så startet ikke Christensen i posisjonen han nå bekler. Tidligere i karrieren var stopperen mer fokusert på å score mål enn å hindre dem. Mot Werder Bremen viste han nylig prov på målgjøreregenskapene sine, da han scoret to ganger i lagets 5-1-seier. Da han ble spurt når han scoret to mål sist, var svaret:

- Det må være før jeg gikk til Chelsea. Kanskje da jeg var 15 eller 16 år. Noe sånt. Det er lenge siden det har skjedd.

Hva skjer videre? Det er det store spørsmålet. Ifølge rapportene skal Chelsea ønske ham tilbake til begynnelsen av Contes revolusjon, men Gladbach er klare på at han ikke skal noe sted.

- Jeg har ikke snakket med Andreas om Chelseas neste manager eller om han ville vært interessert i gå tilbake dit, er faren hans sitert på.

- Andreas er i utgangspunktet i Borussia for to år. Han bør bare fokusere på å spille og avslutte sesongen. Han har en toårig låneavtale med Gladbach og de forventer at han fullfører den. Vi har en forståelse med Borussia om å sette oss ned og evaluere den første sesongen i sommer. Vi har ikke hørt fra Chelsea eller andre klubber, og det burde vi ikke ha gjort heller.

Selv sier Andreas dette til The Set Pieces:

- Det er vanskelig å si. Hvis jeg går tilbake til Chelsea og ikke får muligheten til å spille, kan det være at Gladbach er den store sjansen. Jeg tenker å fullføre to sesonger her, gjøre det så bra som mulig og så se hva framtiden bringer. Når jeg drar tilbake til Chelsea vil jeg fremdeles ha tre sesonger igjen av kontrakten, så alt er opp til dem. Jeg er lykkelig begge steder.

Uansett hva som skjer, ser dansken ut til å ha en sukessfull karriere foran seg.

CHELSEA-SPILLER: Christensen er på lån fra London-klubben til tyske Borussia Mönchengladbach. Foto: Scanpix
CHELSEA-SPILLER: Christensen er på lån fra London-klubben til tyske Borussia Mönchengladbach. Foto: Scanpix Vis mer