Danskene beholder seilergullet

Etter OL i protester.

• Les også: Danmark kan miste gullet etter OL i protester

Idrettens voldgiftsrett (CAS) besluttet lørdag at Danmark får beholde seilergullet i 49er. Nesten en uke etter målgang kunne feiringen starte.


- De har ventet i seks dager før de nå endelig har fått visshet om at gullet er deres. Det var en strek i regningen at vi har måttet bruke masse tid på dette, men heldigvis fikk det en «happy end», sier den danske OL-troppens leder Jesper Frigast Larsen.

Ol i protester

Spania og Italia gikk til CAS med anke mot juryens avgjørelse om ikke å diskvalifisere Jonas Warrer og Martin Kirketerp fra finaleseilasen, der de seilte inn til OL-gull i en lånt kroatisk båt som ikke hadde vært gjennom inspeksjon.

Gullseilasen ble avgjort sist søndag, og da jublet danskene første gang. Senere jublet de da juryen etter 18 timer i tenkeboksen meddelte at protesten var avvist, og igjen da anken ble avvist dagen etter. I mellomtiden hadde Warrer og Kirketerp da fått sine gullmedaljer.

Men de siste dagene har de vært nervøse for å miste dem. Så sent som fredag sa trener Jesper Bank at han følte seg svært usikker.

Vant igjen


Fem dansker møtte fram i høringslokalet for å kjempe for gullet, Ved siden av Jesper Frigast Larsen var det landets idrettspresident Niels Nygaard, det danske seilerforbundets elitesjef Michael Staal, trener Jesper Bank og idrettsforbundets pressesjef Morten Mølholm Hansen.

Høringen varte i fem timer, og CAS-panelet meddelte kort tid etter at resultatlisten blir stående. Det var ventet at avgjørelsen ville la vente på seg inntil et døgn, men CAS-panelet trengte bare halvannen time.

- Først og fremst er det fantastisk fortjent at guttene nå kan slappe av etter det umenneskelige presset de har vært utsatt for, sier Jesper Frigast Larsen.

BRUKKET MAST: Her starter dramatikken. Masta til danskene Jonas Warrer og Martin Kirketerp Ibsen brekker før den avgjørende seilasen. Foto: EPA/SCANPIX
BRUKKET MAST: Her starter dramatikken. Masta til danskene Jonas Warrer og Martin Kirketerp Ibsen brekker før den avgjørende seilasen. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Protestene fra Spania og Italia er møtt med sinne i Danmark, der de oppfattes som smålige. Kronprins Frederik, som selv er konkurranseseiler, uttalte imidlertid til B.T. at han ville gjort det samme om han var i deres situasjon.

- Jeg visste straks at det ville bli protest. Det er jo ekstremt at et land låner en båt fra et annet land. Det ville jeg selv lagt inn protest mot, sa kronprinsen, og la til at han håpet CAS ville la danskene beholde gullet.

Slik ble det da også.

(NTB)

Danskene beholder seilergullet