Danskene elsker RBK - men hater Norge

KØBENHAVN (Dagbladet): Det norske landslaget spiller steinalderfotball - Rosenborg spiller offensivt, attraktivt og underholdende, sier danske fotballeksperter. - Jeg skjønner dem godt, jeg, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

På kampdag to i den dansk-norske fotballhøsten, som handler om to ganger RBK- Brøndby og en gang Norge- Danmark, har Fotball-Danmark gjort seg opp en kategorisk mening om tilstanden i norsk fotball:

Rosenborg er praktfulle - Norge er bånn i bøtta.

- Ukontrollert ballspill framover er atypisk i dette landet, sier Nils Arne Eggen. - Derfor skjønner jeg også danskenes syn. Og ta kampen vi skal spille i kveld - det blir vår dyktighet til å bringe ballen kontrollert framover som vil være avgjørende.

Hyllest

Danske aviser maler et bilde av norsk fotball i RBK-fargene - svart og hvitt.

- Drømmekamp er kanskje et stort ord, men innsatsen og holdningen til de skandinaviske storlagene var en hyllest til fotballen, konkluderte storavisa BT etter kampen mellom RBK og Brøndby i Trondheim.

Etter landskampen mot Nederland skreiv samme avis:

- Norge forskanset seg bak lås og slå på banens første tredjedel, og det var i første omgang håpløst langt fram til Sembs enslige angriper.

Nils Arne Eggen sier som sant er at danskene lærte oss å spille fotball. En gang før han ble født.

- I 1902 eller 1903. Danskene var våre læremestere. Og i dette landet er fotball fortsatt et vandespill (veggspill). Og da har jeg vel ikke sagt noe galt om den måten landslaget spiller på - direkte.

Kategorisk

Åge Hareide er i København som eks-Brøndby-trener og påtroppende sjeftrener på Lerkendal. Bedre enn de fleste skjønner han hva danskene snakker om. Han har enda et ord på danskenes kategoriske Norge-syn:

 • Uvitenhet.

  - Jeg hørte om langpasningen og defensiv organisering fra den dagen jeg kom hit, sier han.

  - Sjøl om Brøndby hele veien var det mestscorende laget i Superligaen under min tid som trener, hadde jeg et defensivt trenerstempel det var umulig å bli kvitt.

  - Og de hater langpasningen?

  - Ja, og de tror at alle spiller sånn i Norge. De fikk seg et sjokk da de så Rosenborg for to uker siden.

  Vet ingenting


  Hareide støttes av Hans Backe, sjeftrener for FC København, serielederen i Danmark.

  - Danskene vet ikke noe som helst om norsk klubbfotball, sier han til Dagbladet.

  Samtidig hater de det norske landslaget. Av gammel vane.

  - Mytene om tung organisering og satsing på dødballer henger igjen. Norge har rett og slett fått et stempel som hefter ved dem, sier Backe, som gjerne bidrar til å drepe myten.

  - Danskene er jo også et veldig strukturert lag, men de har en del spillere som kan gjøre ting på egen hånd. De skal likevel få det tøft mot Norge. Det blir en jevn kamp.

  Sjarm


  Harald Martin Brattbakk med cirka 40 matcher for FC København kjenner den danske ball-lusa på gangen.

  - Norge-stilen kunne ikke gått her i Danmark, sier han.

  - Og på lang sikt må alle norske lag skjønne at man må skape noe for å ha sjansen til å påvirke fotballkamper. Dette er ikke ment som kritikk av landslaget - det er mye lettere å øve inn en stil med et klubblag.

  Men RBK sjarmerer ikke bare som lag. De sjarmerer som mennesker også. Og ikke minst setter danskene pris på ærligheten. Som denne - servert av Nils Arne Eggen i går kveld:

  - Hvis det snør oppover under kampen, og det gjør det meg bekjent meget sjelden i Danmark, da vinner Brøndby kampen.

  - Du virker sikker på seier?

  - Nei da, det er jeg ikke. Men svaret må bli sånn når du spør meg. For hvis du ikke har tro, vil du aldri klare det.

SJARMTROLL: Rosenborg sjarmerer danskene. Ikke bare som lag, men som mennesker også. Og ikke minst setter danskene pris på ærligheten, som denne - servert av Nils Arne Eggen i går kveld: - Hvis det snør oppover under kampen, og det gjør det meg bekjent meget sjelden i Danmark, da vinner Brøndby kampen.